Skocz do zawartości

Planta Gainer classic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc za mało NO3 powinno wynosić ok 15 ppm do 30 ppm tak więc możesz wspomagać się azotanem potasu KNO3 (saletra potasowa) lub wodą z innego akwarium o wyższym stężeniu.

Opublikowano

Kup Co2. Dodaj Acti Ferro - płynne żelazo w pełni przyswajalnej postaci dla roślin. Ja na razie jadę bez Co2, ale po nowym roku pewno kupię bo jakoś marnie mi rosną rośliny.

Opublikowano
Kup Co2. Dodaj Acti Ferro - płynne żelazo w pełni przyswajalnej postaci dla roślin. Ja na razie jadę bez Co2, ale po nowym roku pewno kupię bo jakoś marnie mi rosną rośliny.

Lenek czy wiesz jakie są objawy braku CO2 w akwarium? Czy zdajesz sobie sprawę czym skutkuje przenawożenie żelazem? Czy wiesz jaka postać żelaza jest w pełni przyswajalna dla roślin? Czy wiesz jakie chelaty zapewnią stabilność mikroelementów w wodzie sisona? Czy wiesz ile jest związków żelaza w jego akwarium?

Jeśli wiesz? to jesteś chyba Jasnowidzem bo nawet sison tego nie wie. Więc jeśli nie masz pojęcia o czym piszesz to nie pisz i lepiej w tym czasie popracuj nad tłem. To dobra rada biorąc pod uwagę fakt, że jak sison posłucha twoich rad a mogą one spowodować masakrę w jego akwarium to pewnie nie będzie zadowolony...

Opublikowano

Dodaj połowę wody z tego akwarium gdzie masz 50 i uzyskasz w ten sposób 22,5 ppm więc ok. Po tygodniu zbadaj ile ubyło NO3 w tym akwarium a dowiesz się jakie jest tygodniowe zapotrzebowanie roślin na NO3 i bedziesz wiedział ile musisz jego dozować. 1 ppm = 1mg/1L. Aby zrobić sobie stosowny roztwór KNO3 pomóż sobie tym kalkulatorem do przeliczania - http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem_KNO3.php i już jeden związek makro masz opanowany.