Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam odwiedzić pobliską żwirownię i tam zakupić piach mieszanej granulacji...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystyczne piaski...Ale tu już wybór należy do ciebie ;) 

Oczywiście piach wybieraj taki żeby mieścił się w granulacji 0.8-1.2mm...

W przypadku mieszanego piasku granulacja może wynosić do 2mm,ale oczywiście na przewagę granulacji 0.8-1.2mm...

Ja np mam taki mieszany piach DSC_0265.JPG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

dołączę się do tematu: sugerowany piasek to 0,7-1,2mm. Mam możliwość dostania pisku pięknie białego granulacji 0,5-1,2mm - nie będzie za drobny.

I drugie pytanie: ile tego piasku potrzeba na 450l (150x50x60), jakiej grubości warstwę należy usypać: 4-5cm wystarczy?

Opublikowano

"Piasek pięknie biały" wygląda mało naturalnie.. to raz, a dwa - będzie na nim widać każde najmniejsze zanieczyszczenie. Ja bym jeszcze przemyślał ten wybór na Twoim miejscu.

4-5 cm będzie ok.

Opublikowano

@GERWO73 na Twoim miejscu wziąłbym sobie do serca wpis kolegi @marcin73m bo możesz tego żałować w późniejszym czasie...

No ale to Twój wybór ale jeśli tak bardzo uparłeś się na biały piasek ;) to wybieraj o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej będzie pylił w wodzie)... 

Opublikowano

Mam u siebie biały piasek od retnee i już bym go teraz nie zasypał gdybym robił zbiornik od nowa. Mi akurat bardzo on kontrastuje i tylko po to go dałem ale każdy pojedynczy syfek kłuje w oczy.

Opublikowano

A zastanawiałem się czy pisać i pytać. Dzięki wielkie. Już zamówiony piasek naturalny kwarcowy 0,8-1,2mm

W drodze serpentynit i pozostaje czekać i zabierać się do pracy.