Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie. jakie 3 gatunki trzymać razem by to miało fajny kolorystyczny efekt. i żeby się nie po zabijały o rewiry 150x50 x50

saulosi  żółty i niebieski bądź czarny kolory

...... czerwień bądź róż   

.....biel albo coś np. inne

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

@sebazzz wiem że temat dotyczy 3 gatunków,ale powiem mi proszę czemu nie dasz sobie 4?

Do propozycji kolegi @Bezprym dodał bym jeszcze jako czwarty gatunek Iodotropheus sprengerae,ale jeśli uparłeś się na 3 gatunki to zamienił bym go za maingano... 

Może zerknij bardziej szczegółowo w ten sam dział co zamieściłeś temat i poszukaj obsad jakie mają koledzy w zbiornikach o takim wymiarze jak Twój.

Opublikowano
4 godziny temu, egon44 napisał:

Do propozycji kolegi @Bezprym dodał bym jeszcze jako czwarty gatunek Iodotropheus sprengerae,ale jeśli uparłeś się na 3 gatunki to zamienił bym go za maingano... 

Albo Pseudotropheus acei jako czwarty.

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że nie wszystkie ryby trzymają się tak mocno rewirów jak saulosi . Wybierz wiec gatunki, które nie są tak ściśle terytorialne a wtedy nie ma ryzyka że się pozbijają :).

Rada Bezpryma jest Ok z tym, ze musiałbyś się wbić w dietę kompromisową bo perllmut spożywa przede wszystkim bezkręgowce a saulosi peryfiton. Rozumiem, że saulosi musi być więc dałbym do nich większego  Metriaclima callainos, który jest jasny a z różowym/czerwony jest kłopot samce red red są różowe ale samice żółte i miałbyś yellow submarine :). Dlatego osobiście dał bym do saulosi Melanochromis dialeptos oraz wspomniane callainosy jasno ale inaczej jasno :)

Opublikowano
17 minut temu, Mortis napisał:

Witamy Wojtku wśród aktywnych.

.. i prosimy więcej i częściej :)

19 minut temu, Mortis napisał:

Czy Callainos nie zdominuje Saulosi? Jest o wiele silniejszy i większy. 

Miałem dorosłe callainosy jakiś czas, co prawda nie z saulosi, a z maingano i z yellow (ale za to dużo mniejszymi od nich), to mogę powiedzieć, że metriaclima nie zwracała uwagi na inne gatunki, wszystko rozgrywało się wyłącznie wenątrzgatunkowo.

Opublikowano

Ja Wojtka o powrót męczę już od kilkunastu tygodni :-) 

Kolego zajrzyj do tematu Tom77 odnośnie non-mbuny :-) w dziale obsady :-) ja z niego skorzystałem i jestem bardzo zadowolony, spokojne i kolorowe akwarium :-)

Opublikowano

Jeden samiec callainos w 150 cm zbiorniku nie powinien być tak zawzięty aby saulosi nie znalazł miejsca dla siebie. 

Na marginesie dzięki za miłe przywitanie.

:biggrin:

Opublikowano
13 godzin temu, harisimi napisał:

Jeden samiec callainos w 150 cm zbiorniku nie powinien być tak zawzięty aby saulosi nie znalazł miejsca dla siebie. 

Potwierdzam, u mnie w 120 nie zdominował to w 150 tym bardziej :)