Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, michal_j napisał:

Próbowałem - ten sam efekt..

..ale miałeś  też "cienko" rozłożoną jak purolite? Bo purolite nie działa w kubełku jak jest "zbrylone". Natomiast jak jest cienko rozłożone to jest OK. Może tutaj jest podobnie?

Opublikowano
1 minutę temu, michal_j napisał:

Jak te zwiększenie przepływu nie pomoże to spróbuję wrzucić jeszcze raz, ale cienką warstwę

..myślę ,że zwiększenie przepływu może pomóc. W kubełkach ten przepływ nigdy nie jest rewelacyjny i stąd pewnie wyszło na to ,że mniej więcej ta warstwa 1 cm jest OK bo nie ma jak nadrobić przepływem. Zobaczymy..życzę cierpliwości:)

Opublikowano

A wracając do tematu  bloku a nie kubła z PA202 + Phosreduc Draka  + TMBT w kaseciaku.

Po 2 tygodniach działania woda clear2 - a parametry

pH - 7,6

NO2 - 0,025ppm

NO3 - 0,5ppm

PO4 - 0,25ppm Salifert

A z fosforanami miałem stale problem - systematycznie rosły i po miesiącu przekraczały 1-3ppm więc albo duża podmiana wody albo "atrament" był w działaniu.

teraz ten żelazowy absorber PO4 nie tylko że zwalił PO4 z 3ppm do 0,25ppm Salifert  ale utrzymuje ten poziom co najmniej od tygodnia. Ciekawe kiedy zauważę że się zapchał i PO4 zacznie rosnąć.

20170202_105029.thumb.jpg.a93b21070aade25315be307123bf6b9a.jpg

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Prośba do moda o przeniesienie postów dotyczących kubła, Purolite A520E ., cienko i w skarpecie  do tematu koleżanki suricade.:D tam jest Purolite w kuble i skarpecie.

Temat dotyczy bloku adsorbera ( rura fi z motorkiem więc nie ma problemu z wymuszonym przepływem ) na żywicy PA202 + Drak Phosreduc.

Dziś mija miesiąc od startu tego bloku. Akwarium bez podmiany wody - tylko dolewki odparowanej

NO3 - 0,5ppm JBL

PO4 - 0,25ppm Salifert

woda clear

więc  żywica PA202 działa a żelazowy absorber fosforanów  jeszcze się nie zapełnił ( użyłem ok 0,3 litra)

następny  pomiar za miesiąc przed planowaną podmianą 20% wody.

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 2
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam za OT, ale czy tą żywice PA202 z allegro regeneruje się tak samo jak A520E?

Edytowane przez eazeo83