Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma sprawy. Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz śmiało zakładając tematy w odpowiednich działach na forum.
Natomiast wracając jeszcze do tematu filtracji - wydajna filtracja w naszym biotopie to podstawa i sugerowałbym rozwiązać kwestię filtracji raz a dobrze bez stosowania tzw. półśrodków. Jeśli skorzystasz ze  sprawdzonych rozwiązań, o których tu piszemy na forum to później Ci to będzie procentować bo nie będziesz musiał już wracać do tego tematu.

Opublikowano

Prawidłowe działanie filtracji zależy w dużej mierze od ilości ryb w danym zbiorniku, na początek gdy ryby będą niewielkich rozmiarów pewnie zbiornik będzie stabilny. Jednak gdy ryby dorosną i będzie ich zbyt wiele trudno będzie utrzymać parametry wody na odpowiednim poziomie. Każdy zbiornik jest inny i potrzebuje innej filtracji co na ogół wychodzi z czasem.
pozdrawiam i czekam na fotki Twojego akwarium.

Opublikowano
Godzinę temu, BędęMiałRybki napisał:

Wybiorę HW-303A i zrobię prefiltr lub kupie jbl 901 zrobię biologa z niego, a za mechaniczny będzie służył Aquael Circulator 2000 albo  kupie jakiś porządny firmowy mocny kubeł i też zrobię z prefiltrem tak jak kolega niżej pokazuje. Zobaczymy na co finanse pozwolą. 

Jak czytam temat od początku to mi przypomina żonę co wybiera się do krawcowej by "poprawić";) zaszewki w sukience ( wiadomo w którą stronę) a wraca z nowymi butami, torebką i kapeluszem. Z uśmiechem rozkłada ręce i mówi że się nie mogła zdecydować co wybrać.

Ty chyba będziesz miała rybki.:D ty jesteś męczyna?

Porządny kubeł firmowy to nie jest JBL901 czy Sunsun HW ?  to który jest porządny i  firmowy.

By zrobić ci kompletny mętlik w głowie ja ci zalecam tak - do wyboru

- nie firmowy ale porządny kaseciak  na Atman306 z prawdziwym sikiem 2000l/h co załatwia wszystko w 240l i cenowo bije wszystko

- firmowy i porządny a nawet tani HW304A  + korpus narurowy z watą  jako mechanik i nie kupuj już nic więcej , żadnych AqC2000 ani kaskadowych czy cyrkulatorów ( wyjdzie najtaniej  z tych firmowych i porządnych) .

Ten HW304A będzie i biologiem i mechanikiem 2000l/h i w baniaku będzie pusto bo grzałkę też kup taką przepływową  - to wreszcie tylko 240l baniak - i tak za rok będziesz zmieniał na większy baniak - to sam zobaczysz że filtrację masz tylko falownik RW8 wtedy do takiej 500litrówki dokupisz :D.

Opublikowano
49 minut temu, deccorativo napisał:

Jak czytam temat od początku to mi przypomina żonę co wybiera się do krawcowej by "poprawić";) zaszewki w sukience ( wiadomo w którą stronę) a wraca z nowymi butami, torebką i kapeluszem. Z uśmiechem rozkłada ręce i mówi że się nie mogła zdecydować co wybrać.

Ty chyba będziesz miała rybki.:D ty jesteś męczyna?

Porządny kubeł firmowy to nie jest JBL901 czy Sunsun HW ?  to który jest porządny i  firmowy.

By zrobić ci kompletny mętlik w głowie ja ci zalecam tak - do wyboru

- nie firmowy ale porządny kaseciak  na Atman306 z prawdziwym sikiem 2000l/h co załatwia wszystko w 240l i cenowo bije wszystko

- firmowy i porządny a nawet tani HW304A  + korpus narurowy z watą  jako mechanik i nie kupuj już nic więcej , żadnych AqC2000 ani kaskadowych czy cyrkulatorów ( wyjdzie najtaniej  z tych firmowych i porządnych) .

Ten HW304A będzie i biologiem i mechanikiem 2000l/h i w baniaku będzie pusto bo grzałkę też kup taką przepływową  - to wreszcie tylko 240l baniak - i tak za rok będziesz zmieniał na większy baniak - to sam zobaczysz że filtrację masz tylko falownik RW8 wtedy do takiej 500litrówki dokupisz :D.

Nie zrozumiałeś mnie ;-) tam są 3 opcje, przeczytaj uważnie, trzecia opcja jest porządny kubeł, nie jbl ;-) ale mimo wszystko dzięki za radę ;-). Tak to jest jak świeżak zabiera się za robienie akwarium ;-),bardzo dużo jest informacji na forum i to się miesza wszystko. Obiecuję, że będzie gitara :-) 

Opublikowano
10 minut temu, BędęMiałRybki napisał:

Nie zrozumiałeś mnie ;-) tam są 3 opcje, przeczytaj uważnie, trzecia opcja jest porządny kubeł, nie jbl ;-) ale mimo wszystko dzięki za radę ;-).

Wszystko zauważyłem ale po 27 postach powinna pozostać jedna opcja a u ciebie nadal wszystkie jakie były 3 a o mojej 4tej zapomniałeś?:D

Dobrze że podchodzisz na wesoło - a ten baniak 240l to nie może być większy od razu???

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, deccorativo napisał:

Wszystko zauważyłem ale po 27 postach powinna pozostać jedna opcja a u ciebie nadal wszystkie jakie były 3 a o mojej 4tej zapomniałeś?:D

Dobrze że podchodzisz na wesoło - a ten baniak 240l to nie może być większy od razu???

Bardzo bym chciał te 500l ale mam za mały salon 25m2 i mnie żona z tym akwarium wygoni z domu ;-). Będę zamawiał meble do salonu i w tym zostanie uwzględniona komoda 120 cm dla akwarium,jakieś 1/3 szafki będzie moja na filtr ;-), za dużo tam nie zmieszcze więc lypa, a marzy mi się taki zbiornik :-).  

Edytowane przez BędęMiałRybki
Opublikowano
12 minut temu, Paulstick napisał:

A 120x60x60 bys zmiescil? to już teoretycznie 430+ litrow. Stan ma wlasnie takie akwarium i wiecej niz daje rade :) .

Zobaczymy co powie meblarz jak przyjdzie bo meble muszą pasować do siebie, nie mogą być,że jeden będzie szerszy, a drugi węższy. Będą stały koło siebie i to będzie widać. Dam znać co wyszło, na razie czekam aż mój syn przyjdzie na świat, a potem działam ;-)