Skocz do zawartości

Malawijskie marzenie (tylko i aż 300L)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Na imię mam Kamil i chętnie przedstawię Wam moją historię :)
Akwarium już się klei, szafka stoi w pokoju, belka cierpliwie czeka na prąd, a filtry i cały osprzęt czekają w blokach na sygnał "start".
Po roślinno-ogólnych, holenderskich, paletkowych i innych pielęgnicowatych przygodach oraz jednej bardzo dobrze wspominanej malawijskiej historii, ponownie wracam na stare piaskowe śmieci! :D
Obecnie jestem na etapie przeprowadzki do Opola, kapitalnego remontu mieszkania, ale przede wszystkim kolekcjonowania gratów do mojego wymarzonego malawi.
Graty jakie udało mi się pozbierać:
Akwarium: 120x50x50, 10mm bez wzmocnień, szkło float, frezowane krawędzie i przeźroczysty sylikon (takie pseudo OW ;) )
Szafka: Diversa Fine Line - jest całkiem niezła, choć instrukcja montażu to jakiś żart. Jednak za 670zł spodziewałem się większego WOW. Z racji panelowej krzywej podłogi szafka stanie na blacie kuchennym 28mm, który zostanie wypoziomowany, tak by nie musieć poziomować szafki. Poziomowanie będzie najpierw na sucho, a potem test z zalanym akwarium. Test będzie trwać 1-3 dni w zależności od wydarzeń. Mam nadzieję, że za 1-2 razem uda się złapać poziom ;)
Światło: Przerobiona belka hailea 2x54W na LED. 25x1W Power Led (mix red, blue, 8500K, 12000K, 25000K) oraz 2x10W 6500K.
Filtracja: Unimax 700 bio-mech (40% zeolit, 20% ceramika, 20% biobale, 20% gąbka), Unimax 500 mech (60% biobale, 40% gąbka), Eheim 2213 bio-chem (gąbka, JBL Silicatex, JBL Clearmec, zeolit) Dużo tego, ale nie miałem co z tym zrobić, więc wykorzystam, a każdy filtr będzie działać niezależnie czyli żadnych szeregowych połączeń, natomiast rurki będą szklane i plastikowe - sprytnie poukrywane ;)
Ozdoby: 50kg piasku kwarcowego najniższej gradacji, około 60-70kg łupka drzewnego, tło czarne marszczone-fałdowane z żywicy, wyobraźnia aranżacji ;)

Zostaje jeszcze kwestia obsady - tutaj mam dużo czasu do namysłu, bo akwarium zakładam raczej w drugiej połowie stycznia, wiec zakup rybek dopiero w lutym. Po głowie chodzą mi 3-4 gatunki, raczej wszystkożerne, ze wskazaniem na wege.
Wyjściowo chciałbym zacząć od Saulosi 8-10szt + Melanochromis Maigano 6 szt. + Lodotropheus Sprengerae 6 szt (lub Labidochromis sp. Hongi Red Top)

Chętnie posłucham porad i wskazówek, jak zacznę już działać to nie omieszkam robić fotek i "chwalić" się postępami :)

Opublikowano (edytowane)

Żadnych wzmocnień nie ma to akwarium ? Mam niewiele większe (wyższe tylko o 10cm) i są wzmocnienia wzdłużne i nawet jedno poprzeczne. Co do obsady dokładnie taka młodzież u mnie pływa jak wypisałeś.

Edytowane przez kwiq
Opublikowano
3 minuty temu, Deadi napisał:

Filtracja: Unimax 700 bio-mech (40% zeolit, 20% ceramika, 20% biobale, 20% gąbka), Unimax 500 mech (60% biobale, 40% gąbka), Eheim 2213 bio-chem (gąbka, JBL Silicatex, JBL Clearmec, zeolit) Dużo tego, ale nie miałem co z tym zrobić, więc wykorzystam, a każdy filtr będzie działać niezależnie czyli żadnych szeregowych połączeń, natomiast rurki będą szklane i plastikowe - sprytnie poukrywane ;)

Witam

Na start zrezygnuj z zeolitu i usuń biobale - kompletnie nieprzydatne. Poczytaj w dziale o filtracji jakie są aktualne trendy w tym kierunku.

Opublikowano
1 minutę temu, kwiq napisał:

Żadnych wzmocnień nie ma to akwarium ?

Żadnych - Wszystkie OW 10mm tej wielkości klejone są bez wzmonień, więc poszedłem tym samym tropem, jako że zbiornik będzie otwarty (z szybami nakrywkowymi ;) ) 

Opublikowano

Witaj, miło, że zdecydowałeś się na jedyny słuszny biotop ;)

Ponieważ to dział służący ogólnie do przywitań, to tylko sygnalizacyjnie:

7 minut temu, Deadi napisał:

Filtracja: Unimax 700 bio-mech (40% zeolit, 20% ceramika, 20% biobale, 20% gąbka), Unimax 500 mech (60% biobale, 40% gąbka), Eheim 2213 bio-chem (gąbka, JBL Silicatex, JBL Clearmec, zeolit)

Tu bym pozmieniał, bo szkoda prądu, miejsca i w ogóle należałoby to inaczej zagospodarować, żeby było lepiej.

9 minut temu, Deadi napisał:

50kg piasku kwarcowego najniższej gradacji

To wzbudza duży niepokój... ale jeszcze nie jest za późno.

10 minut temu, Deadi napisał:

Melanochromis Maigano 6 szt. + Lodotropheus Sprengerae 6 szt

Nie chcesz układów haremowych..? Bo z takich ilości na wstępie, to powodzenia nie wróżę ;)

Aha.. i jest: Maingano i Iodotropheus.

Proponowałbym to jeszcze przemyśleć i ewentualnie założyć tematy w odpowiednich działach.

Opublikowano

Czy Maingano i Iodotropheus to znak, że wieje nudą? ;) Generalnie to chciałbym niesztampową obsadę, ale przy takowych jest zawsze jakieś "ale".
Wiem, że kupując po 6 szt. ciężko będzie ustrzelić harem, ale będę próbował dogadać się z lokalnym hodowcą na ewentualne wymianki/podmianki poszczególnych osobników tak by skompletować haremy.
A co wzbudza niepokój w najdrobniejszym piasku?
A co do filtracji: wiem, że jest tego dużo za dużo, mam ogromny sentyment do Eheima, mimo, że "buczy" i jest mały, sprzedać szkoda, a zawory na wężach to po prostu kwintesencja praktyczności. 500-tka również została mi z poprzedniego baniaka, więc i tak musiałem dokupić coś dużego no i wybór padł na 700 za śmieszne pieniądze (580zł). Zobaczę jak to będzie funkcjonować, a co do zeolitu to nurtuje mnie jedno: czy to prawda, że on strasznie ogranicza przepływ wody poprzez tworzenie "bryły"?

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie twierdzi ,że za dużo filtracji  . Generalna zasada: mocniejsze filtry jako mechaniczne , słabsze jako biologiczne . Do tego w minimalnym stopniu zapełnione mediami tak żeby mogły pracować pełna parą.

Zbyt drobny piasek będzie pylił po całym akwarium i nie uzyskasz krystalicznej wody. Zeolit ogranicza przepływ i usuwa potrzeby na starcie amoniak.

Edytowane przez suricade
Opublikowano

Najdrobniejszy piach będzie "wędrował" po akwarium bo wymagany jest znaczny ruch wody. Czyli możesz mieć mgłę w akwarium lub wciągać go po prostu filtrami.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Deadi napisał:

Czy Maingano i Iodotropheus to znak, że wieje nudą? ;) Generalnie to chciałbym niesztampową obsadę, ale przy takowych jest zawsze jakieś "ale".

A ja coś takiego sugerowałem.. że nuda? To piękne gatunki i choć bardzo popularne w zbiornikach, to nudno na pewno nie będzie. Pod żadnym względem.. ;)

Co do filtracji i piasku Koleżanka suricade już Ci wyjaśniła, więc nie będę powtarzał.

Edytowane przez marcin73m
Opublikowano
45 minutes ago, Deadi said:

Kolego Deadi wybrales chyba najbardziej oklepana obsade na forum :D. Nie ze to zle, bo to piekne ryby, ale jesli myslisz o nieszampowej obsadzie, moze moglbys przemyslec swoj wybor jeszcze raz? :D 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Hej mam taki problem że mam zewnętrzy komin w akwarium, ale niestety wzmocnienia boczne w akwarium nie do końca dobrze wklejone - za nisko (lub wlew do komina za wysoko zrobiony) przez co przy mocniejszej pracy pompy woda za bardzo się spiętrza w akwarium i zalewa mi wzmocnienia boczne (górne) w akwarium. Źle to wyglada. Wiec woda do komina się leje i dalej ma być do sumpa. Przy czym przepływ będzie mały (jak liczyłem około 1200L na godzine a akwarium ma więcej) - sama rura z komina po za akwarium jest 32 (calowa) ale ma zawór i na nim przepływ jest stłumiony - dopasowany do powrotnego "wlewu" wody przez pompę.  Komin wypełniony gąbkami Pomyślałem że jak zwiększe możliwość wlotu wody z akwa do komina, to te spiętrzenie nie będzie takie duże i można nie dławić już spływu z komina do sumpa, mocniej pompe ustawić, i będzie obieg wody szybszy.  W samym kominie mam dziury które porobiono przy produkcji, tak na w razie czego gdyby jakieś inne pomyły były. Wygląda jak na rysunku (na dole z akwarium do komina 3 otwory, i później na dnie komina też 3) Wykorzystuje je aktualnie, jedne są zatkane , przez inne mam rury lub kable. Ale umówmy się że są wolne , bo po prostu chce ten przepływ zwiększyć:] Macie jakieś pomysły.  ?
    • Od ostatniego wpisu minęło  15 miesięcy. Trzeba przyznać, że regularnie zamieszczam aktualizacje. W mojej obsadzie sporo  się zmieniło. Większe drapieżniki w tym Tyrannochromis maculiceps i Nimbochromis livingstonii znikneły ze zbiornika. Stworzyło to super warunki do hodowli głównego i mojego ulubionego gatunku Lichnochromis acuticeps. W tym momencie mam jednego dużego samca ok 23 cm i trzy samice 13-18 cm. Małe samiczki dołączyły ostatnio i są teraz w fazie zgrywania się z pozostałymi rybami. Doświadczenie mi podpowiadało, że żeby hodować te ryby z sukcesem nie mogą mieć dominacji nad sobą i teraz jej nie mają. Dlatego  jako  tło dla nich i uzupełnienie obsady pływają z nimi trzy Aulonocary baenschi benga, stuartgranti cube i firefish oraz nieszkodliwy sciaenochromis fryeri iceberg. Te ryby zajmują się sobą tak więc Lichno mają spokój.
    • Dzięki @ziemniak że o mnie pomyślałeś, nie wiem co ja Ci takiego zrobiłem 🤪 Niestety nie jestem demokratą, po zostaniu prezesem wprowadziłbym tu odrazu dyktaturę i obowiązkową składkę co miesiąc. Najlepiej będzie jak odmówię. 
    • Miesiąc po starcie wszystko póki co wygląda ok. Woda się wykrystalizowała.  IMG_4034.mov
    • Widziałem gdzieś na YouTube takie rozwiązanie, że na rurze prowadzącej do akwarium jest odgałęzienie z zaworem, połączone z rurą spustowa, lub rewizją. Zawór na rurze prowadzącej oczywiście za rozgałęzieniem. Można wtedy puścić wodę małym obiegiem bezpośrednio z ostatniej komory do pierwszej. To, że poziom wody w sumpie po spuszczeniu jej z akwarium się wyrówna nie ma znaczenia, dodatkowa pompa lub główna, pracująca w małym obiegu podniesie poziom w pierwszej komorze i przepływ wróci. Chciałem zastosować to rozwiązanie i siebie, ale pan, który mi kleił akwarium i który zajmuje się również serwisem, wybił mi to z głowy, mówiąc, że w sumpie jest duża powierzchnia wymiany i tak szybko bakterie się nie wyduszą. Woda przez filtr narurowy chyba płynie szybciej, niż 3 l/min, u mnie przynajmniej tak jest. Za takim filtrem, zwłaszcza, jeżeli napuszczać wodę przez półtorej godziny, warto założyć elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, albo jakiś alarm. Tyle czasu to dość okazji, żeby zapomnieć o lejącej się wodzie (żona każe wynieść śmieci, przyjdzie sąsiadka po cukier 😉, ktoś zadzwoni itp.)
    • Właśnie wolę dopytać kogoś kto ma sumpa i tak robi, niż później żałować. Przy kasecie nie mam tego problemu, bo pompa może chodzić cały czas.
    • Woda niech sobie spłynie, nie przeszkadza. Boisz się zostawić sumpa bez obiegu na 100 minut więc podpowiedziałem jak temu zaradzić. Ale tak czy siak nic się nie stanie, po co kombinować?
    • Nie bardzo widzę tą pompkę między komorami, bo jak pompa główna stanie, to woda spłynie do sumpa i poziom w nim będzie równy.  Bardziej myślę tak przerobić ustrojstwo, żeby szybciej wodę napuszczać. Np. dwa korpusy równolegle.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.