Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.01.2017 o 16:26, Fireblader napisał:

Akwarium ma niecałe 2 miesiące, rybki wpuszczone po 4 tygodniach. W środku około 20-23kg piasku kwarcowego + serpentynit nie wiem dokładnie ile na oko z 40-50kg ładnie obrośnięty glonami ( to akurat bardzo mi się podoba ). Problem polega na tym, że na szybach pojawiają się zielone glony, coś w tym stylu Tutaj i czyszczenie szyb co 2-3dni, co jest dla mnie bardzo denerwujące. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest przyczyna i pozbyć się problemu. Chciałem dać drugi filtr zewnętrzny, ale akwarium stoi na niskiej szafce (30cm) i po prostu mi się nie zmieści :(. Kombinuje, że może jest za słaba filtracja biologiczna i wpadłem na pomysł, żeby dać drugi filtr wewnętrzny np Eheim biopower 200, z gąbką i eheim substratpro.

Pomocy ! Jeżeli macie jakieś sugestie, propozycje, albo należy mi się przysłowiowy "kopniak" to proszę o komentarze.

Oj będą następne kopniaki.;)

Nie pisz o takich pierdołach jak kilogramy piasku i serpentynitu bo to pryszcz w stosunku do prawdziwych problemów jakie masz.

Baniak ma 2 miesiące a od miesiąca pływają ryby w  obecnym nie określonym NO2 które nawet patrząc z boku zdecydowania przekracza poziom szkodliwości dla nich. Sądzę że ten baniak nigdy nie dojrzał do końca . To sztandarowy przykład dojrzewania baniak na zegarek czyli - czekam miesiąc i wpuszczam ryby.

Napisz tak:

- czy ryby ci po wpuszczeniu padały i ile straciłeś?

- unieś powrót z kubła i nalej wody do butelki pet 2l mierząc czas nalewania i przelicz na l/h - podaj wynik.

- kopniak za nie wpisanie miejscowości w profil bo bym może wiedział jaką masz kranówę a tak to nie licz na pomoc bez pomiarów kranówy i tego co w baniaaku.

- jak wreszcie zrobisz te prawidłowe pomiary i kranówy i z baniaka to natychmiast zrób 50% podmianę wody

ale tylko wtedy gdy masz ustrojstwo z węglem aktywnym ( chyba będzie następny kopniak) bo możesz mieć w kranie chlor a on zabija biologię którą masz w stanie krytycznym czyli  zdychającą.

- jak nie masz ustrojstwa ( wpisz w "Szukaj " to słowo a znajdziesz w tytule tematu ) to natentychmiast kup Seachem Prime albo Kordon Amquel Plus( ten lepszy) i wlej do podmienianej wody ale na cała ilość wody w akwarium a nie tylko na tą podmienianą.

Dnia 8.01.2017 o 16:26, Fireblader napisał:

Podsumowując :

- Czy w moim akwarium jest za słaba filtracja biologiczna? Jeżeli tak, to czy dodanie eheim biopower 200 lub innego filtra wewn. dałoby jakieś różnice?

ona nigdy nie była dobra a na pewno jest teraz za słaba.  Natomiast dodawanie złóż nic nie wnosi . Najpierw trzeba naprawić to co jest .

Po to pytam o przepływ przez kubeł i koniecznie zamiast podawać kilogramy serpentynitu podaj co siedzi w kolejnych koszach kubła i ile jest tego a jak go otworzysz by zrobić fotki przed czyszczeniem :( złóz  to go przy okazji całego wypłucz w wodzie z tym Amquelem czy Prime.

Napisz zamiast podawania kilogramów piasku raczej jaki masz system podmian wody tzn jak często i ile litrów wymieniasz , oraz clou programu - czym - ile razy dziennie - po ile karmisz tą trzodę bo to ryby-świnki czyli brudasy.

Uprzedzając odpowiedzi zarządzam u ciebie.:D

3dni pełnej głodówki ryb - czyli absolutny post 3 dniowy. a potem pomiary wody.

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem testy tak jak powinno i nie wygladają za dobrze ; 

no2 na poziomie 0.2

no3 na poziomie 40

2 godziny temu, deccorativo napisał:

- kopniak za nie wpisanie miejscowości w profil bo bym może wiedział jaką masz kranówę a tak to nie licz na pomoc bez pomiarów kranówy i tego co w baniaaku.

Jeżeli chodzi o tzw "kranówę" to odsyłam do ZWiK' u w Łodzi : Tutaj

- czy ryby ci po wpuszczeniu padały i ile straciłeś?

nie, nie padały

- unieś powrót z kubła i nalej wody do butelki pet 2l mierząc czas nalewania i przelicz na l/h - podaj wynik.

tak jak wcześniej pisałem miałem problem z filtrem zewnętrznym i dopiero będę go instalował.

jaki masz system podmian wody tzn jak często i ile litrów wymieniasz

raz w tygodniu, około 30 litrów (przez dekoracje w akwarium nie ma de facto 160L), więc około 25%

czym - ile razy dziennie - po ile karmisz tą trzodę

mam 4 rodzaje pokarmów i codziennie dostają co innego ;

- hikari excel

- hikari excel sinking

- glopex malawi mix

- tropical malawi

karmię rano i wieczorem (2x dziennie), dokładnie nie wiem na ile tak na oko, żeby rybki zjadły wszystko w przeciągu minuty.

Edytowane przez Fireblader
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Fireblader napisał:

Jeżeli chodzi o tzw "kranówę" to odsyłam do ZWiK' u w Łodzi : Tutaj

"Komu bije dzwon - on bije tobie" to nie mnie potrzebne te parametry łódzkiej kranówy tylko tobie.

Od dawna wiemy że Łódz ma najlepszą wodę w Polsce co  oznacza że także ma najwięcej chloru i dodatkowo dwutlenku chloru - po to by w zarodku wybijało wszystkie bakterie więc jak wlejesz do baniaka to także zabija biologię nitryfikacyjną i każdą inną pożyteczną bakterię. Zobacz to:

15

Suma wolnego chloru
i dwutlenku chloru

mg/l

0,30 – 0,45

do 0,3 wolnego chloru w punkcie

czerpalnym u konsumenta

dla ludzia dopuszczalne jest 0,3 mg/l  dla ryb i biologii dopuszczalne jest 0 .

43 minuty temu, Fireblader napisał:

tak jak wcześniej pisałem miałem problem z filtrem zewnętrznym i dopiero będę go instalował.

to może wreszcie podłącz biologię bo ona tam w tym kuble może już zdechła od siarkowodoru a ryby pływają bez usuwania tego co im szkodzi.

Jakoś nie zauważyłem że ten unifilter1000 z UV nie pracuje wcale a tylko został wymieniony jako filtracja ( wyłącz tą UV ) bo ci biologia nie rozejdzie się po baniaku a wszystko co zabije zwiększa poziom NO2 i NO3.

reszta jak pisałem.

podmianki na stałe po 50% wody co tydzień a nie 25% ale wyłącznie przez ustrojstwo z węglem bo masz Cl2 + ClO2 w kranie  i to bardzo wysokie.

3 dniowa głodówka ryb

napisz na pw do Karola Mortisa - albo podepnij się do tematu czym żywić ( tu wymień ryby) może ci doradzą czym karmić

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

okej, zastosuję się do poleceń i na bieżąco będę informował o wynikach moich działań. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się zrobić dobry dom dla moich podopiecznych. Pozdrawiam

Edit.

Zamówione zostały :  Kordon amquel plus  i  pompa jvp-101. Przeglądałem forum i strony internetowe i nadal nie mogę się zdecydować, który filtr będzie najlepszy? Moglibyście coś podpowiedzieć ? budżet około 400zł do tego chciałbym dodać tzw. prefiltr jak na załączonym obrazku

14tlqm9.jpg

Edytowane przez Fireblader
Opublikowano

Witam ponownie.

Zastosowałem się do powyższych poleceń i tak :

zakupiłem i wsadziłem falownik do akwarium,

3dniowa głodówka, podmiana 50% wraz z  Kordon Amquel Plus

Przed chwilką otrzymałem paczkę z filtrem jbl e901 i zastanawiam się jak rozmieścić wkłady filtracyjne (mam 4 kosze). Od sprzedawcy dostałem w gratisie :

zeolit 1kg, węgiel aktywny 500ml, bioceramika 500ml (mam jeszcze swojej 1000ml), bio-gąbki do wypełnienia 3 koszy i jbl micromec do wypełniaia całego kosza.

Pomóżcie jak najlepiej je ułożyć w filtrze? 

Opublikowano

Pierwsze i najważniejsze przenieś cała ceramikę oraz gąbki z tego unifilter1000 do najniższego kosza w e901.

Powyżej pozostaw kosz z 1 litrem Micromeca .

Powyżej tego kosz z zeolitem

Reszta koszy pusta bo w najwyższym pozostają gąbki.

Nie dawaj węgla i bioceramiki - tam włożysz Purolite A520E albo PA202.

Opublikowano

Witam, chciałbym podsumować obecną sytuację w akwarium.

Dzięki falownikowi z powierzchni piasku wszystkie nieczystości lądują prosto w mechaniku, co cieszy oko i rybki na pewno też nie narzekają,

Filtr biologiczny pracuje pełną parą z koszami ułożonymi tak jak podpowiedziano mi w poście wyżej.

Częste podmiany wody i no3 utrzymuje się na poziomie 5-10ppm, no2 pomiędzy 0.1 a 0.2ppm. Ciągle z nimi walczę, ale widać już poprawę :)

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i krytykę. Czas wygrzebać aparat, zrobić parę zdjęć i w końcu się przywitać :)