Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie pytanie.
Za waszą namową zakupiłem piasek kreisel 99 1mm. Płukam 25kg worek około 20 minut. Wody poszło 120l. Nie widać efektu.
Mieszam go w beczce i odlewam wodę. Poradzi ktoś co jest nie tak.
Bo sumując wydatki okaże się że zakup piasku akwarystycznego jest tańszy i jest mniej pracy

Opublikowano

...ten piasek ma to do siebie ,że podczas płukania bardzo długo brudzi. W ciągu 20 minut na pewno go nie wypłuczesz. Ja taki worek o którym piszesz, płukałem w mniejszych częściach i trwało to chyba z dwie godziny. Taki "urok" tego piasku. Podziel na mniejsze części i poświęć (niestety) więcej czasu na płukanie.

Opublikowano
15 minut temu, AndrzejWalb napisał:

...ten piasek ma to do siebie ,że podczas płukania bardzo długo brudzi. W ciągu 20 minut na pewno go nie wypłuczesz. Ja taki worek o którym piszesz, płukałem w mniejszych częściach i trwało to chyba z dwie godziny. Taki "urok" tego piasku. Podziel na mniejsze części i poświęć (niestety) więcej czasu na płukanie.

Właśnie tak zrobiłem. Powiem że teraz woda jest delikatnie mętna. Czy dam radę go wypłukać całkowicie. Czy resztę pozostawić "naturze"?

Opublikowano

25 kilo piasku w beczce tydzień będziesz płukał. Piasek zawsze płukałem małymi porcjami w dużym garze albo wiadrze. Max 2kg. jednorazowo kilka minut

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rapid napisał:

Czy dam radę go wypłukać całkowicie. Czy resztę pozostawić "naturze"?

..nie chcę Cie zapewniać ,że dasz radę w 100%. Ale zrób to po prostu na max ile starczy Ci cierpliwości:) Resztę zrobi filtracja. Ale zostaw dla niej jak najmniej pracy :) Chodzi mi o to ,że jak jednak zbyt dużo zostawisz to za kilka dni będziesz się dręczyć wątpliwościami czy to wina piasku,złej filtracji czy czegoś innego ,że widzisz jakieś mleko.

Zrób jak Ci Jaras radzi..płucz porcje 2-3 kg. Też tak robiłem. Łatwiej Ci wypłukać takie małe porcje jak 25 kg w beczce. To jest "urok" tego piasku.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano (edytowane)

A czy pozostałości zbierze turbo jako mechanik i wykrystalizuje wode z blokiem purolite.
Ułożyłem kamienie. Wsypałem pierwszą część w/g mnie dobrze wypłukanego piasku. Czy mam wciskać piach w szczeliny między kamieniami? Czy zrobi to cyrkulacja?
Czy do 450l, 47kg kamieni. wystarczy 50kg piasku plus oczywiście straty przy płukaniu.

Edytowane przez Rapid
Opublikowano (edytowane)

Oj.
Sumiennie nie polecam piasku z marketów. Kreisel 99 to syf nie piasek. Na oczyszczenie i tak nie dokładnie 25kg worka wylałem 500l  wody.
Polecam zakup piasków akwarystycznych, które stosowałem wcześniej. Cena wcale nie jest wygórowana za nie.
Licząc wodę, czas 3h/25kg, bez efektu finalnego, piasek typu CASTORAMA jest BLEE.

DO ZAMKNIĘCIA

...mówisz i masz.

Edytowane przez AndrzejWalb
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.