Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.03.2017 o 21:57, kwiq napisał:

Ja do karmienia zastosowałem również podobny włącznik na pilota. Uważam, że ma przewagę nad włącznikami czasowymi, bo samemu mogę decydować o porze karmienia, a nie robić karmienie o stałej porze i pamiętać o tym. Natomiast myślałem nad rozwiązaniem automatycznego karmienia na czas wyjazdu na wczasy. Mój sposób jest taki:

Mal automatyczny podajnik pokarmu Juvel, który może podawać pokarm raz dziennie o stałej porze lub dwa razy dziennie o stałej porze w odstępie 6 godzin. To tego celu zastosuję włącznik czasowy z możliwością wyłączania zasilania na minimum 15 minut (taki mam i nie będę go zmieniał). Ustawię na nim godzinę wyłączenia filtrów, a następnie po upływie 3 minut włączę zasilanie podajnika pokarmu. Po kolejnych 12 minutach zasilanie filtrów włączy się ponownie. Jeśli zdecyduję się na  dwukrotne karmienie w ciągu doby ustawię ponowne wyłączenie filtrów za kolejnych 5 godz. i 45 minut. Ot cała filozofia.

Myślę , że to dobre i skuteczne rozwiązanie ponieważ przetestowałem i działa.

Opublikowano
Dnia 8.03.2017 o 16:41, JemioloSeba napisał:

Niestety trzeba pamiętać, żeby potem to włączyć

Dnia 8.03.2017 o 16:41, JemioloSeba napisał:

I to jedno zdanie wyklucza ten wynalazek z urządzeń z funkcją "Feed".

Tak jak napisał Damian - feed wciskasz, karmisz i idziesz w piz*u bo inaczej to nie ma sensu.

Niestety Vitek twoje urządzenie nie spełnia kryteriów  sterownika funkcji Feed bo je Seba ustalił raz na zawsze.:D

Opublikowano

Mam nadzieję, że ten wyłącznik czasowy 15 minutowy nie jest mechaniczny bo jedno wyłączenie prądu na kilkanaście minut i się wyłączenie pompy z podajnikiem pokarmu rozjedzie ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
10 godzin temu, spiochu napisał:

Mam nadzieję, że ten wyłącznik czasowy 15 minutowy nie jest mechaniczny bo jedno wyłączenie prądu na kilkanaście minut i się wyłączenie pompy z podajnikiem pokarmu rozjedzie

Tu masz rację. Mam mechaniczny. Jeszcze nie zdarzyło się przez prawie 5 lat żeby światło wyłączyli u mnie. Owszem zgasło kilka razy i od razu się włączało. Nie mam więc obaw. Jednak tylko elektroniczny włącznik czasowy daje gwarancję.