Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie!!!

W domu stoi wolne 60l. i tak sie zastanawiam czy jest sens umieścić w nim "pyszczurki". Tak jak w temacie TYMCZASOWO, bo w planach jest akwarium 350l. no ale musi ono poczekać do lipca lub sierpnia, bo w tedy będę na swoim mieszkaniu.

Wiem że jest to stanowczo za mały zbiornik dla pyszczaków ale już nie moge sie doczekać kiedy będe miał swoje malawi!

Jeśli jesteście kategorycznie na nie, to wsadze sobie to tego baniaczka gupiki i mieczyki :cry:

Pozdro!!!

Opublikowano
Wsadz sobie tam Tange(np muszlowce) badz zrob male SA

Imho nie ma sensu.

Skoro pisze, że tymczasowo, to nie ma sensu robienie w tym 60l czegoś konkretnego, bo mija się to z celem. Co z tego, że kupi tam muszlowce np. jak to akwa moze będzie miał pół roku, a zanim kupi male muszlaki i dorosną to będzie musiał się z nimi rozstać. A jeszcze odpukać przywiąże się do ryb i zostaną one w nowym 350 z pyszczakami.. i tak tworzą sie często w galerii dodawane różne 'fajne' fotki 'fajnych' akwariów, gdzie pomieszane są biotopy, bo miałem je wczesniej w małym akwa i nie mogłem oddać, bo się tak do nich przyzwyczaiłem..

Ale to już zalezy od konkretnego akwarysty, zaznaczam :lol:

Koledze zakładającemu temat radził bym, żeby zrobił jak mu serce dyktuje :twisted:

No i trzeba by sie zacząc zastanawiać nad docelową obsadą tego nowego akwa i ustalać wszystkie szczegóły techniczne, żeby akwa miało ''ręce i nogi''.. a to troche czasu zajmie- czyli przemyślenia typu tło, podłoże i dekoracje skalne.

Opublikowano

Taki litraż możesz wykorzystać przy pyszczakach, jako kotnik. Ja używam 72l i jestem zadowolony. Ale musisz w takim przypadku pilnować wzrostu ryb, bo w którymś momencie i dla maluchów będzie ciasno.

Możesz spróbować w puścić tam małe rybki, zanim kupisz duże akwa. Tylko nie teraz, bo do lipca na 100% będą już za duże na takie akwa. Poza tym musiał byś kupić naprawdę młodziutkie ryby. No i jeszcze musiał byś wiedzieć, ile czasu pójdzie na uruchomienie akwa 300l. Kupić w lipcu nie znaczy, że w tym miesiącu będzie gotowe na wpuszczenie obsady :wink:

Opublikowano

W domu stoi wolne 60l.

Tymczasowo, rozumiem, ze do pysi, a 60l tak czy siak zostaje, dlatego proponowałem taka czy inna obsade, zawsze fajnie mieć 2 zbiorniki :D

Pyszczaki odpusc, poczekaj :)

Zrob ew. tak jak radza koledzy wyzej, zostaw zalej przygotuj i zrob sobie z niego.. kotnik :)

Opublikowano
Zrob ew. tak jak radza koledzy wyzej, zostaw zalej przygotuj i zrob sobie z niego.. kotnik :)

Pomysł z kotnikiem bardzo mi sie podoba, tylko tak czy inaczej będe musiał czekać aż powstanie wymarzone 350litrów no a do dej pory jeszcze trochę czasu upłynie (jakieś 8 miesięcy),

Jak będe miał już zmontowane i wystartowane duże akwarium to wtedy będe czekał aż mi jakaś parka zechce kopulować :D, mam nadzieje że kotnik sie przyda 8)

No a na dzień dzisiejszy sam już nie wiem co mam robić :( Myślałem o wsadzeniu to tego małego akwa 1+3 saulosi. Nawet jak dorosną to jest to jedna z najmniejszych i najłagodniejszych mbuna, a więc po wsadzeniu ich później do nowego zbiornika powinny sie zaprzyjaźnić z nowymi kumplami, mimo iż tamte będą na pewno sporo mniejsze.

Opublikowano

Pomysł bez najmniejszego sensu. Akwa 60 litrów nawet dla najmniejszych pyszczaków jest za małe. Przez okres 8 miesięcy po prostu ryby Ci w tym akwa skarłowacieją.

Opublikowano

Ja wpuściłem do kotnika 300L, demasoni urodzone we wrześniu tego roku a w tym tygodniu dwie samiczki się wytarły więc tym bardziej 8 miesięcy w 60 L nie widze tego.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za sprowadzenie mnie na ziemie :D

Z jednej strony ciesze sie że nie zakupiłem rybek i nie katuje ich w tak małym zbiorniku :D , choć z drugiej strony szkoda że muszę jeszcze tak długo czekać na zbiornik który zaspokoi potrzeby przyszłych lokatorów :(

Opublikowano

Ale za to masz czas, żeby wszystko dokładnie dograć, albo, jak to się mówi w rajdach, dopiąć budżet :wink:

Zaplanuj sobie wszystko po kolei, ustal, jaki chcesz sprzęt, gdzie kupisz, jakie akwa, jakie światło, obsada, jest tego sporo. A zdanie na pewno będziesz zmieniał nie raz :wink: