Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@tom77 dokładnie ta kryptokoryna, której podałeś pełną nazwę. Brałem ją już dorosłą by ryby jej nie ruszyły i tak się dzieje do tej pory, że jej nie skubią. Nawet jak młode roślinki zaczęły kiełkować to ryby nie były nimi zainteresowane. 

W takim razie zastosuję te preparaty i później wrócę do tematu opisując działanie bo może jeszcze komuś się przyda jeśli zapragnie wprowadzić do zbiornika trochę zieleni. 

Dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Nawet krypotokoryny i nurzańce wymagaja pewnej ilosci swiatla. Napewno lepiej beda rosly przy świetlowkach. Wystarczy że kupisz nawoz makro(lub mikro nie pamietam) gdzie są wszystkie potrzebne skladniki dla roślin bez azotu i fosforu.

Z allegro za pare groszy kupisz a staczy na pol roku. Do podloża możesz zastosowac kulki gliniano torfowe.

Oczywiscie jeżeli masz magiczne 0,3 wata na litr w uproszczeniu.

Opublikowano

Właśnie o to chodzi, że nie chcę się bawić w dobieranie odpowiedniej ilości światła. To tylko dwie kryptokoryny, z tego co wiem nie jest to jakaś szczególnie wymagająca roślina i chcę podać jakiś preparat by miały czym się pożywić. 

Opublikowano
51 minut temu, sajlen napisał:

To zostaje dodawac tylko mikropierwiastkow;)ale minimalnie bo bez swiatla rosliny i tak malo pobieraja a raczej glony na tym skorzystaja.

Nie no światło jest,  tylko w mniejszej ilości niż w akwarium ogólnym. 

Opublikowano

Nawożenie zwartek stosuje się przy ubogim podłożu, można je nawozić poprzez tabletki, które podkładamy w pobliżu korzeni lub kulki gliniane z nawozem. Stosowanie nawozów w płynie nie ma dużego wpływu na wzrost zwartek, a często przynosi odwrotny skutek. Zwartki lubią ciepłe i stare, bogate w nawozy podłoże. Opisane przez @Mortis objawy pasują do tzw. choroby zwartek, najczęściej spowodowanej przesadzaniem, uszkodzeniem korzeni, zmianą ilości światła, zmianą temperatury wody, a czasem zwartki chorują bez powodu i po kilkunastu tygodniach z pozostałych w podłożu korzeni zaczyna rozwijać się nowa zdrowa roślina.

• Dziękuję 2
Opublikowano
Dnia ‎2016‎-‎12‎-‎29 o 21:49, Mortis napisał:

Mam u siebie Kryptokorynę karbowaną, teraz ta roślina słabnie. Robią się dziury na liściach, brak soczystej zieleni, liście robią się cienkie. 

Jaki preparat zastosować by roślina odzyskała dawne kolory, a liście zrobiły się mięsiste? Chodzi mi o coś podstawowego,  bo holendra to nie mam zamiaru trzymać. 

Witaj, u mnie te rośliny dorastają do 2 m. Nie stosuje nawozów, mam je w kubkach. Roślina lubi stare podłoże tak jak napisał Darkon. Moim zdaniem kluczowe w hodowli tej rośliny to, nie tykać korzeni. Przenosiłem tak posadzone rośliny do innego zbiornika, rosły bez problemu mimo innego oświetlenia.

IMG_3151 int.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

dla kryptokoryn metoda piotriola jest najlepsza, one uwielbiają stare / nieruszane podłoże i nie znoszą obcinania korzeni 

najlepiej wrzucić do tego kubka ze dwie kulki z gliny z ziemią ogrodową, wlożyć roślinę (najlepiej bez obcinania korzeni bo przy obcięciu może zgubić wszystkie liście lub odchorować zastojem) i zasypać piaskiem / drobnym żwirkiem 

Opublikowano

Tak jak napisałem w poście nr 9 - "nawoziłem wodę". Nie nawoziłem podłoża.

Nasuwa się wniosek, że kluczowe jest nie przesadzanie roślin (mówimy o kryptokorynach Mortisa).

21 minut temu, michal_j napisał:

one uwielbiają stare / nieruszane podłoże i nie znoszą obcinania korzeni 

Kluczem jest pierwsza część zdania i nie obcinanie korzeni w "rejonie uprawy". Obcinanie korzeni w "rejonie ekspansji" jest konieczne, bo rośliny przy dobrym oświetleniu zarosłyby cały zbiornik.

• 1 rok później...