Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, d3sign napisał:

Uszczelke lepiej kleic do pokrywy czy do akwarium? Ja osobiscie przykleilbym ja do pokrywy ale wole się dopytac :)

Jeden pies. Ja mam do akwarium a wcześniej miałem do pokrywy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem w trakcie klejenia pokrywy ze spienionego PCV i tubondu. Jeśli ktoś będzie wyliczał formatki według forumowego kalkulatora pokryw, warto oddzielnie uwzględnić grubość warstwy kleju. Tubond ma 3 mm, PCV 10 mm, a po sklejeniu 14mm. W efekcie tego okazało się, że płyta tubondu z przodu akwarium wyszła o 2 mm za krótka. W przyszłości może komuś taka informacja się przydać.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No to jest odpowiedź :) ten klej wymaga spoiny 0,5mm i ma to nawet w specyfikacji. Kleje cyjanoakrylowe nie tworzą spoiny ale nadają się tylko do łączenia pcv z pcv, także dobrze, że ostrzegasz. 
A w którym miejscu masz za krótką płytę ? jak nakrywowa to chyba nie ma problemu, możesz dosunąć do przodu i mieć szczelinę z tyłu, chyba nie nazbyt widoczną dla osób o normalnym wzroście :) 

Opublikowano

Sciskales PCV i Tubond jakimis zaciskami podczas klejenia?

Tez kleilem tubond z PCV tym klejem i dobrze dociskalem sciskami, zostawialem tak na 20-30 minut i nie ma zadnej roznicy w wymiarze jaki byl zaplanowany a tym jaki wyszedl w rzeczywistosci.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Tak ściskalem.

Za krótka jest listwa tubondu która idzie przez cały front pokrywy. Zrobiłem tak że na lewym widocznym rogu pokrywy dokładnie spasowalem części tubondu, a na prawym jest trochę mniej dokładnie spasowane.

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano

Ale to nawet spasowane by wyglądało słabo :) dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie tam czarnego kątownika z plastiku, na każdym z rogów. A najdoskonalsza metoda to zaginanie jednego długiego paska, ale to trzeba mieć jak podfrezować, @mlody.czub zdaje się pokazywał jak to zrobił.

• 3 tygodnie później...