Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaobserwowoalem u siebie cos takiego sposrod 3 gatunkow najsprytniejszymi sa demasoni ich potrafi przetrwac najwiecej w akwa ogolnym

pozniej samczyki red blue - ok 2 3 razy wiecej przezywa samcow niz samiczek

najwiekszymi ciapami sa male kulfony - choc fakt ze sa najbardziej smiale i nagle pozniej juz rybek ok 1,2cm ubawa drastycznie

czy ktos ma podobne obserwacje co do kulfonow ? :wink:

Opublikowano
zaobserwowoalem u siebie cos takiego sposrod 3 gatunkow najsprytniejszymi sa demasoni ich potrafi przetrwac najwiecej w akwa ogolnym

fakt co do demasoni, chyba najmniej wpadają w oczy dużym rybom może ze względu na ubarwienie?

co do labciów to nie wiem jeszcze bo dotychczas odławiałem samicę, teraz kolejna inkubuje w ogólnym akwa więc zobaczymy ...

Opublikowano

Nie wiem czy można to nazwać sprytem czy też nawykami życiowymi, bo ryby które np żyją bardziej w toni wypuszcaja młode tez bardziej w toni a i młode chetniej pływają po otwartym terenie natomiast ryby które są bardzo związane np ze skłami to młode wypuszczają w skałach a te po wypuszczeniu bardzo się tam kitrają - i w ten sposób przyzwyczajenia naturalne ryb i ich zakodowane zachowania to determinują - a że w naszych akwa to do natury daleko mamy skutki takie a nie inne.

Opublikowano
Nie wiem czy można to nazwać sprytem czy też nawykami życiowymi, bo ryby które np żyją bardziej w toni wypuszcaja młode tez bardziej w toni a i młode chetniej pływają po otwartym terenie natomiast ryby które są bardzo związane np ze skłami to młode wypuszczają w skałach a te po wypuszczeniu bardzo się tam kitrają - i w ten sposób przyzwyczajenia naturalne ryb i ich zakodowane zachowania to determinują - a że w naszych akwa to do natury daleko mamy skutki takie a nie inne.

masz racje demasoni w porownaniu z kulfonami zdecydowanie bardziej trzymaja sie skalek