Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proponuję zająć się dość nowym i najbardziej dla malawijskich pielęgnic niebezpiecznym zagadnieniem. Jest nim pasożyt o nazwie Cryptobia iubilans. Może zanim rozwinę wątek proszę zainteresowanych o przeczytanie artykułu. Oto link - http://www.dallasdiscus.com/Cryptobia.htm

Niestety zagrożenie "prawdopodobnie dotyczy już także naszego kraju" aby potwierdzić ten stan jutro zajmę się badaniem ryb podejrzanych o nosicielstwo a będących w otwartym handlu na terenie Polski.

Badania mają na celu rzucenie odrobiny światła na mroczną patogenezę BLOAT. Na dzień dzisiejszy Cryptobia iubilans potrafi zabić w ciągu bardzo krótkiego czasu 50 % dziko żyjących populacji pielęgnic.

Opublikowano

wow

czy już wszyscy w naszym kraju potrafią angielski ?

kurcze ja zatrzymałem sie na rosyjskim i hobbystycznie na włoskim

Opublikowano

w naszym hobby angielski i niemiecki jest niestety przydatny...

poza jedna publikacja w rodzimym jezyku -- i mowie tu o BTN + ewentualnie Pielegnice moja pasja - ktora nalezy raczej traktowac ogolnie -- nie znam innej polskiej literatury, ktora by poruszala w dosc obszernym stopniu kwestie chowu czy hodowli pieleginic z Malawi.

Niestety taka jest prawda... wiekszosc informacji czerpie sie z obcojezycznych publikacji.

Opublikowano

Bardzo ciekawy artykuł, choć nie wszystko udało mi się zrozumieć (przetłumaczyć) dziwi mnie trochę to, że dość dawno Cryptobia została rozpoznana, a tak niewiele o niej wiadomo, tym bardziej, że takie ogromne zagrożenie za sobą niesie i wywołuje Bloat.

Jakub chętnie pobiorę parę lekcji o tej paskudzie :D

Opublikowano
w naszym hobby angielski i niemiecki jest niestety przydatny...

nie mowię że nie, niestety dla mnie juz raczej za późno na naukę, jestem na etapie zapominania a nie nauki :)

Opublikowano

yaro ostatnio moja babcia zaczęła się uczyć angielskiego więc jeszcze wszystko przed tobą:)

Opublikowano

Sorry, ale to topic o kryzysie wieku średniego czy o pasożycie? Widzę, że Jakub się stara, wnosi wiele do tego forum i ma spore możliwości jak widzę (ja osobiście nie we wszystkim się z nim zgadzam, ale to nie o to chodzi.) Dajmy mu rozwinąć wątek i opisania zagadnienia o którym większość z nas nie ma pojęcia. A yaro jestem pewien, że sobie doskonale poradzi (z językiem lub bez) :wink:

bez urazy Panowie

Opublikowano

Niestety zagrożenie "prawdopodobnie dotyczy już także naszego kraju" aby potwierdzić ten stan jutro zajmę się badaniem ryb podejrzanych o nosicielstwo a będących w otwartym handlu na terenie Polski.

Super! Wiem, ze ten pasozyt byl juz identyfikowany u ryb importowanych do Polski. Jestes w stanie wykonac i podeslac fotki z badania?