Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam u siebie łańcuchy rgb i białych po 16 szt. ułożone w aluminiowych profilach długości 140 cm. Moduły są ułożone od powiedzmy prawej strony profilu do lewej, na końcu profilu nawrotka bez przecinania przewodu i mijankowo ułożone z już przyklejonymi z powrotem do prawej. Zasilanie podłączone jest do początku i końca łańcucha. W ten sposób profilaktycznie zmniejszyłem wielkość prądu płynącego przez pierwszy moduł, bo w zasadzie pierwszych modułów mam teraz dwa, a zasilanie jest dwustronne i zero grzania się przewodów.   

Opublikowano
7 minut temu, darkon napisał:

Ja mam u siebie łańcuchy rgb i białych po 16 szt. ułożone w aluminiowych profilach długości 140 cm. Moduły są ułożone od powiedzmy prawej strony profilu do lewej, na końcu profilu nawrotka bez przecinania przewodu i mijankowo ułożone z już przyklejonymi z powrotem do prawej. Zasilanie podłączone jest do początku i końca łańcucha. W ten sposób profilaktycznie zmniejszyłem wielkość prądu płynącego przez pierwszy moduł, bo w zasadzie pierwszych modułów mam teraz dwa, a zasilanie jest dwustronne i zero grzania się przewodów.   

O tym własnie pisał  deccorativo :)

Opublikowano

Aby nie tworzyć nowego tematu pozwolę się podłączyć pod ten.

Obecnie mam oświetlenie na ledach RGB 20W 5szt. I nie jest źle ale jest parę spraw które mnie denerwują .

Tęcza na kamieniach piasku itp.

Strugi  światła .

i mam jakieś takie wrażenie jak by to światło do końca nie było czyste.

Czy stosując Moduły led lub taśmę. jestem w stanie to zniwelować.

Jeśli dawać moduły to ile tego???

Opublikowano
3 minuty temu, szczep85 napisał:

Aby nie tworzyć nowego tematu pozwolę się podłączyć pod ten.

Obecnie mam oświetlenie na ledach RGB 20W 5szt. I nie jest źle ale jest parę spraw które mnie denerwują .

Tęcza na kamieniach piasku itp.

Strugi  światła .

i mam jakieś takie wrażenie jak by to światło do końca nie było czyste.

Czy stosując Moduły led lub taśmę. jestem w stanie to zniwelować.

Jeśli dawać moduły to ile tego???

Żeby z deka nie zaśmiecać koledze tematu zadam małe pytanko ;) ...No chyba że napiszesz moderatorowi żeby nasze dwa posty przeniósł do nowego tematu...

Na jakich mocach świecenia masz ustawione poszczególne kolory RGB (czerwony,zielony,niebieski)

Tęcza wynika z tego że masz widocznie ustawioną za dużą moc tych poszczególnych kolorów i dlatego masz efekt tęczy...

Myślę że jak byś dodał do tych RGB jeszcze moduły białe to by była znaczna poprawa,albo ustaw te trzy kolory z RGB na minimum 5% na sterowniku Romka który chyba też posiadasz...

Opublikowano
5 minut temu, spiochu napisał:

Nie zrozumiałeś, kolega nie ma modułów tylko pewnie diody COB. :)

Nie wiem jak to jest z tęczą na diodach COB ale myślę że to bez różnicy(mogę się mylić)...

Tak więc ja bym spróbował wpierw zmniejszyć moc poszczególnych kolorów na sterowniku do 5%,bo nie wiem jak teraz kolega @szczep85 ma to u siebie ustawione,a potem bym dalej kombinował...