Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie wymówki. Po prostu nie wziąłeś pod uwagę wszystkich "zmiennych".

Masz chęć działania to pomóż w wątku egona, który podlinkował Ci Sebastian, a pisanie książek zostawmy bardziej doświadczonym i lepiej zorganizowanym ;)

Opublikowano

Możemy taki poradnik stworzyć tu na stronie, tak naprawdę internet daje ogromne możliwości jak choćby wstawianie filmów z you tuba. Tego nie zawrzesz w wydawnictwie papierowym .

Opublikowano
1 godzinę temu, jaras napisał:

Dobra. Nie było tematu. Ludzie zawsze znajdą różne wymowki aby czegoś nie zrobić:mellow:. Przecież działamy jako stowarzyszenie mamy swoj statut...

Może to nie wymówki a doświadczenie? 

Tak jesteśmy stowarzyszeniem , ale z tego co widzę nie jesteś jego członkiem.

Jako stowarzyszenie moglibyśmy wydać taki poradnik i rozprowadzać go między swoimi członkami, jednak z szerszą dystrybucją mógł by być kłopot i prawny i skarbowy.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to wszystko rozumiem.  Jednak mi chodzi o wersję na papierze. I nie chodzi mi tu o jakąś dystrybucję. Po prostu sam dla siebie chciałbym coś takiego mieć.Ale ok. Rozumiem wasze obawy i szanuję decyzję

Edytowane przez jaras
Opublikowano

Jakiś czas temu zaproponowałem stworzenie pisma, a właściwie czasopisma klubowego. Chciałem się zająć opracowaniem graficznym i drukiem. Pomysł oczywiście non profit. Całośc finansowana przez klubowiczów....taki rodzaj gadżetu, ale z wymiernymi wartościami (nie materialnymi :) ) Niestety, zainteresowanie było znikome :( 

Opublikowano

Specjalistyczne czasopisma akwarystyczne z zagwarantowaną dystrybucją padały, pewnie dlatego nikt się za to porządnie nie zabrał, bo nie wierzyli w powodzenie takiego przedsięwzięcia. 

Opublikowano

Musisz bardzo rzetelnie wniknąć w aspekt prawny aby nie narobić sobie kłopotów. Bo nawet ściągnięcie pewnych plików dla siebie ( np. zdjęć) może być zastrzeżona przez autora nawet jeżeli zrobisz to tylko dla własnego użytku a nie w celach dalszej dystrybucji nie mówiąc już o zyskach. Z drugiej strony jak zrobisz tylko dla siebie a nikt niepożądany się nie dowie to tylko Twoja sprawa. Pomysł fajny..ale przeanalizuj czy warta skórka za wyprawkę.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yaro napisał:

Specjalistyczne czasopisma akwarystyczne z zagwarantowaną dystrybucją padały, pewnie dlatego nikt się za to porządnie nie zabrał, bo nie wierzyli w powodzenie takiego przedsięwzięcia. 

Tak jak napisałem, nie traktowałem tego pomysłu jako przedsięwzięcie biznesowe, a bardziej jako pewien gadżet. Wydawało mi się, że to jest lepsze, a na pewno bardziej wartościowe, niż kubek, breloczek, czy podstawka pod kufel...nic im nie ujmując :)  Cena też była na średnim poziomie gadżetów. Na pewno to by było bardziej pracochłonne i wymagałoby zaangażowania większej liczby ludzi, ale efekt końcowy, edukacyjny, poznawczy, propagatorski byłby nieporównywalnie większy. No nic, czekam na lepsze czasy ;) 

1 godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

Musisz bardzo rzetelnie wniknąć w aspekt prawny aby nie narobić sobie kłopotów. Bo nawet ściągnięcie pewnych plików dla siebie ( np. zdjęć) może być zastrzeżona przez autora nawet jeżeli zrobisz to tylko dla własnego użytku a nie w celach dalszej dystrybucji nie mówiąc już o zyskach. Z drugiej strony jak zrobisz tylko dla siebie a nikt niepożądany się nie dowie to tylko Twoja sprawa. Pomysł fajny..ale przeanalizuj czy warta skórka za wyprawkę.

Są tzw. stocki, czyli zdjęcia umieszczane w internecie na specjalnych stronach. Jest dużo stron, gdzie ludzie umieszczają swoje prace; graficzne, fotograficzne, filmowe. Na większości przy takiej pracy umieszczone są opcje wykorzystania jej. Często jest możliwość niekomercyjnego wykorzystania takiej grafiki, czy fotografii. Możliwości jest naprawdę dużo. Myślę, że autor zdjęcia np. jakiejś ryby, gdyby wiedział, że ma to być wykorzystane nie w celach komercyjnych, nie robiłby problemu. Ale akceptacja jest konieczna.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
11 minut temu, pozner napisał:

Na większości przy takiej pracy umieszczone są opcje wykorzystania jej. Często jest możliwość niekomercyjnego wykorzystania takiej grafiki, czy fotografii.

Rozumiem Krzysztof..ja tylko przestrzegałem przed tym co nie wolno aby nie wpaść w kłopoty:)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.