Merlot Opublikowano 11 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Postanowiłem trochę odkopać temat, który był kilka lat wstecz użytkowany W czym rzecz: Chciałbym prosić aby każdy chętny stworzył listę 5 ryb z grup Mbuna, Non-Mbuna,Aulonocara w jednym zestawieniu, które uważa za najpiękniejsze. Skala punktacji 1.- 5 pkt 2.- 4pkt itd. (kolejność oczywiście ma duże znaczenie) Dzięki temu, będziemy mogli ocenić i porównać jak w ostatnich latach, zmieniło się bądz utrzymuje się upodobanie do poszczególnych gatunków z poprzednich sondaży czy też ankiet. Głosowanie zaczynam od 11.12.2016 a skończymy 23.12.2016. Liczę, że odpowiedzi będzie dużo, a i może to pomoże nowym użytkownikom z dobraniem obsady do wymarzonego akwarium Mała aktualizacja : 15.12.2016 za namową kolegów, zmienimy trochę zasady. Od dziś wpisujemy po 5 ryb z Gatunków Mbuna, Non-Mbuna, Aulonocara oraz 3 Drapieżniki. Aktualna Punktacja : Mbuna: Metriaclima Fainzilberi Maison Reef - 24 Labeotropheus Simoneae - 21 Chindongo Saulosi - 18 Labidochromis caeruleus - 15 Metriaclima msobo Magunga - 15 Non-Mbuna Placidochromis phenochilus (Mdoka) - 25 Copadichromis Borleyi Kadango - 22 Otopharynx Tetrastigma - 17 Otopharynx lithobates - 14 Placidochromis Electra - 13 Aulonocara: Aulonocara stuartgranti usisya - 10 Aulonocara jacobfreibergi (Otter Pt.) - 10 Aulonocara maulana - 8 Aulonocara sp. Lwanda - 8 Aulonocara stuartgranti Mbowe Island - 5 Drapieżniki: Buccochromis Rhoadesi - 30 Dimidiochromis compressiceps - 24 Nimbochromis Venustus - 18 Aristochromis christyi - 24 Buccochromis atritaeniatus - 12 Więc ja zacznę : Mbuna: Chindongo Saulosi Labeotropheus Simoneae Metriaclima Fainzilberi Maison Reef Metriaclima Estherae ob-morph Labidochromis caeruleus Non-Mbuna Placidochromis phenochilus (Mdoka) Copadichromis Borleyi Kadango - Protomelas Spilonotus Tanzania Otopharynx lithobates Copadichromis Chrysonotus Aulonocara: Aulonocara jacobfreibergi (Otter Pt.) Aulonocara maulana Aulonocara stuartgranti (Chiwindi) Aulonocara sp. Lwanda Aulonocara stuartgranti (Ngara) Drapieżniki: Nimbochromis venustus Aristochromis christyi Champsochromis caeruleus Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Merlot Literówki i poprawione Nie Mbuna na Non-Mbuna. 1
Perez666 Opublikowano 11 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2016 11 minut temu, Merlot napisał: Głodowanie zaczynam od 11.12.2016 W jakimś szczytnym celu? ?
Merlot Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Teraz, Perez666 napisał: W jakimś szczytnym celu? ? Hehe, ale babola zrobiłem dzięki za wyłapanie
Bezprym Opublikowano 11 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) To może teraz ja Mbuna Labidochromis caeruleus Cynotilapia sp hara Gallireya Reef Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano Metriaclima Msobo Magunga Melanochromis auratus Non Mbuna Copadichromis borleyi Kadango Placidochromis phenophilus Mdoka Placidochromis Electra Othoparynx lithobates Protomelas taeniolatus Aulonocara nie mam zdania Predatory tu się nie znam. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Bezprym
Merlot Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 11 Grudnia 2016 15 minut temu, Bezprym napisał: To może teraz ja Labidochromis caeruleus Cynotilapia sp hara Gallireya Reef Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano Dopisz jeszcze może 2 gatunki aby było tak jak w założeniu tematu 5
egon44 Opublikowano 11 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) To może ja też zapodam swoje typy Ogólnie znalazło by się więcej gatunków które moim zdaniem są warte uwagi,no ale coś trzeba było wybrać Mbuna- 1. Chindongo saulosi 2. Iodotropheus sprengerae 3. Pseudotropheus sp. elongatus Chewere 4. Labeotropheus trewavasae Thumbi West 5. M. Fainzilberi Maison Reef Non-mbuna- 1. Otopharynx lithobates (Zimbawe Rock) 2. Copadichromis borleyi Kadango 3. Placidochromis milomo 4. Placidochromis Jalo Reef 5. Protomelas taeniolatus red empress Namalenje Aulonocara-Tu nic nie napiszę bo zupełnie nie podchodzą pod mój gust te rybki Drapieżniki- 1. Dimidiochromis compressiceps 2. Tyrannochromis nigriventer Makonde 3. Nimbochromis Venustus 4. Buccochromis atritaeniatus @Merlot poprawione Edytowane 15 Grudnia 2016 przez egon44 1
MatiK Opublikowano 11 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Mbuna : 1. Labeotropheus Simoneae 2. Astatotilapia Calliptera 3. Pseudotropheus Crabro 4. Iodotropheus Sprengerae 5. Chindongo Saulosi Non-Mbuna : 1. Otopharynx Tetrastigma 2. Protomelas Spilonotus Tanzania 3. Otopharynx Lithobates 4. Lethrinops sp. "Red Cap" Itungi 5. Copadichromis geertsi Gome Predatory : 1. Buccochromis Rhoadesi 2. Dimidiochromis Compressiceps 3. Nimbochromis Venustus Edytowane 15 Grudnia 2016 przez MatiK
darkon Opublikowano 11 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) MBUNA: 1 - Labeotropheus simoneae red 2 - Labeotropheus trewavasae Thumbi West 3 - Metriaclima Estherae ob-morph 4 - Melanochromis auratus 5 - Chindongo saulosi NON-MBUNA 1 - Otopharynx Tetrastigma 2 - Copadichromis Borleyi 3 - Placidochromis Electra 4 - Otopharynx lithobates 5 - Protomelas Spilonotus DRAPIEŻNIKI 1 - Buccochromis rhoadesi 2 - Nimbochromis venustus 3 - Dimidiochromis compressiceps Edytowane 15 Grudnia 2016 przez MatiK
tom77 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Non-mbuna 1/ Placidochromis phenochilus Mdoka 2/ Taeniolethrinops praeorbitalis 3/ Protomelas sp. „steveni imperial” 4/ Copadichromis trewavasae 5/ Copadichromis parvus Aulonocary 1/ Aulonocara sp. „stuartgranti Usisya” 2/ Aulonocara ethelwynnae 3/ Aulonocara sp. „stuartgranti Maleri” 4/ Aulonocara kandeensi 5/ Aulonocara baenschi Drapieżniki 1/ Sciaenochromis fryeri Mbuna 1/ Labidochromis caeruleus 2/ Metriaclima msobo Magunga 3/ Gephyrochromis lawsi 4/ Labeotropheus fuelleborni 5/ Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano PS. Wydaje mi się, że Astatotilapia Calliptera to mbuna, ale może o czymś nie wiem - jakaś zmiana nazewnictwa albo przeprowadziłeś proces adopcyjny. @Merlot edytowałem z podziałem na kategorie. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez tom77 dodanie kategorii 1
Merlot Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #10 Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) 8 godzin temu, tom77 napisał: PS. Wydaje mi się, że Astatotilapia Calliptera to mbuna, ale może o czymś nie wiem - jakaś zmiana nazewnictwa albo przeprowadziłeś proces adopcyjny. Tomku w tym przypadku miałem, problem gdzie ją zestwawić i wybrałem przypisany do niej gatunek z BRKM będę w domu poprawie Mały Edit. Przejrzałem kilka stron odnośnie Astatotilapia i w znacznej większości nie jest przypisana do grupy Mbuna Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Merlot
Rekomendowane odpowiedzi