wiktoria_ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Witam wszystkich akwarystów! Mam malawi 240l, wapień ilipiński i rurkowy, piasek kwarcowy, PH 7,8, oświetlenie: 2x sylwania aquastar 30W 1x niebieska sylwania 53W filtracja: wewnętrzny aquael powerhead circulator 500- sama gąbka w środku nic (proszę o pomoc co dać do tego filtra), kubełek z ceramiką i gąbkami. obsada 14 pyszczaków, 5 otosków, 4 gupiki, 5 rodostomusy (powiedzcie co wywalić)(karmię pokarmem mrożonym) Akwarium mam zalane około miesiąc. Trzy dni temu zauważyłam małe, zielone naloty na kamieniach. Dwa dni mnie nie było, patrze i masakra. Ściany porasta bliżej nieokreślony niechciany współlokator, kamienie i piasek to samo, dodatkowo w piachu można zauważyć bąbelki jakiegoś gazu. Podmianę robiłam tydzień temu. Dodaje zdjęcia, proszę o pomoc w określeniu typu tych glonów, jak zwalczać i ogólne porady na temat pracy przy malawi
Marek&Budny Opublikowano 11 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2016 To są okrzemki kolezanko,A tak po za tym to nie do konca malawii skoro pływają U Ciebie otoski i gupiki :-)Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Mrbestia Opublikowano 11 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 11 Grudnia 2016 otoski, gupiki i rodostomusy do oddania lub sprzedania a co do pyszczakow to co dokladnie plywa ???
egon44 Opublikowano 11 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 11 Grudnia 2016 22 minuty temu, Mrbestia napisał: otoski, gupiki i rodostomusy do oddania lub sprzedania a co do pyszczakow to co dokladnie plywa ??? Sorki kolego ale to nie pytania na ten dział... Koleżanka @wiktoria_ pyta o glony...Ja tam widzę okrzemki na szybach+na kamieniach glony zielone...
pozner Opublikowano 11 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Okrzemki też mogą być, ale widać tam też zielony nalot. Zdjęcia słabej jakości, więc trudno powiedzieć. Bąbelki tlenu mogą wskazywać na sinice. Postaraj się zrobić lepsze zdjęcia. Jeśli chodzi o pracę przy Malawi, to zacznij od dokładnego opisania obsady, ale to w dziale "Obsada". Jeśli nie wiesz jakie masz pyszczaki, to zrób zdjęcia i umieść w dziale "Nizidentyfikowane". A najlepiej załóż wątek w dziale "Podstawy", bo i z karmieniem u Ciebie jest nie w porządku. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez pozner
Mrbestia Opublikowano 11 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Dzieki egon .... zapomnialem zapytac kolezanki ile swieci bo moze tu byc tez problem
wiktoria_ Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor #7 Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) świecę jakieś 10 h, zdjęcia nie wiem czemu tak słabej jakości, na dysku są w HD ale postaram się zaraz coś wstawić. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez wiktoria_
Rekomendowane odpowiedzi