luki174 Opublikowano 7 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Hmm, falownik powinien Ci chodzi 24/7, u siebie mam RW-8 i chodzi mi na 1 biegu i to w sumie, jest nieco za dużo, a u Ciebie na 4 biegu, to musi być pralka, bo też mam akwarium 240L
Mrbestia Opublikowano 7 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 7 Grudnia 2016 luki na 50% jest ok ..... piasek sie nie zwija :)) a wlaczam go czasowo bo pysie male i nie chcę zeby je rzucalo po calym akwarium..... a chce wstawic drugi kubel albo cyrkulator z gabka jako mechanik
DRAGON7575 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor #13 Opublikowano 7 Grudnia 2016 dzieki za podpowiedzi napewno je rozwaze pozdrawiam
DRAGON7575 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor #14 Opublikowano 9 Grudnia 2016 A co myślicie o tych eheim 2075,tetra ex 1200 plus
egon44 Opublikowano 9 Grudnia 2016 #15 Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) 23 minuty temu, DRAGON7575 napisał: A co myślicie o tych eheim 2075,tetra ex 1200 plus Też dobre filtry... A nie myślałeś o filtrach z Aquaela Unimax 500? Cenowo oraz pod względem przepływu wody prezentuje się najlepiej z pośród tych dwóch powyżej... Edytowane 9 Grudnia 2016 przez egon44
DRAGON7575 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor #16 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tak ale zużycie energii jest 2 razy większe a mi zależy zeby w miare malo pradu ciagnął i byl cichy.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Grudnia 2016 #17 Opublikowano 10 Grudnia 2016 38 minut temu, DRAGON7575 napisał: Tak ale zużycie energii jest 2 razy wieksze a mi zależy zeby w miare malo pradu ciagnoł i byl cichy. ..jak przejrzysz parametry filtrów to sam dojdziesz do wniosku ,że im mniejszy pobór prądu to mniejszy przepływ filtra i odwrotnie. Głośność też zależy od mocy prądu ( pomijam uszkodzenia czy wady techniczne)bo czym silniejszy filtr (czyli duży pobór prądu) tym głośniej pracuje. Jeżeli chodzi o filtr biologiczny to nie musi mieć wielkich przepływów ale mechaniczny już musisz mieć mocniejszy. Oczywiście i te z dużym poborem prądu nie są niebotycznie głośne..chodzi mi o to,że jak przyrównasz te same filtry ale z różnym poborem prądu to wtedy zauważysz te różnicę.
egon44 Opublikowano 10 Grudnia 2016 #18 Opublikowano 10 Grudnia 2016 28 minut temu, AndrzejWalb napisał: ..jak przejrzysz parametry filtrów to sam dojdziesz do wniosku ,że im mniejszy pobór prądu to mniejszy przepływ filtra i odwrotnie. Głośność też zależy od mocy prądu ( pomijam uszkodzenia czy wady techniczne)bo czym silniejszy filtr (czyli duży pobór prądu) tym głośniej pracuje. Jeżeli chodzi o filtr biologiczny to nie musi mieć wielkich przepływów ale mechaniczny już musisz mieć mocniejszy. Oczywiście i te z dużym poborem prądu nie są niebotycznie głośne..chodzi mi o to,że jak przyrównasz te same filtry ale z różnym poborem prądu to wtedy zauważysz te różnicę. Właśnie to samo miałem na myśli o czym napisałeś Andrzeju... Godzinę temu, DRAGON7575 napisał: Tak ale zużycie energii jest 2 razy większe a mi zależy zeby w miare malo pradu ciagnął i byl cichy. Tak jak we wcześniejszym postach tobie pisałem,jeśli to ma być filtr typowo biologiczny to starczy tobie taki o przepływie 1000l/h a to wiąże się też z jego małym poborem prądu w porównaniu z wyżej wymienionymi filtrami przez ciebie. Wiadomo większy przepływ=większa moc i większy pobór prądu.
Rekomendowane odpowiedzi