Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm, falownik powinien Ci chodzi 24/7, u siebie mam RW-8 i chodzi mi na 1 biegu i to w sumie, jest nieco za dużo, a u Ciebie na 4 biegu, to musi być pralka, bo też mam akwarium 240L :)

Opublikowano

luki na 50% jest ok ..... piasek sie nie zwija :)) a wlaczam go czasowo bo pysie male i nie chcę zeby je rzucalo po calym akwarium.....

a chce wstawic drugi kubel albo cyrkulator z gabka jako mechanik

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, DRAGON7575 napisał:

A co myślicie o tych eheim 2075,tetra ex 1200 plus 

Też dobre filtry...

A nie myślałeś o filtrach z Aquaela  Unimax 500?

Cenowo oraz pod względem przepływu wody prezentuje się najlepiej z pośród tych dwóch powyżej...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
38 minut temu, DRAGON7575 napisał:

Tak ale zużycie energii jest 2 razy wieksze a mi zależy zeby w miare malo pradu ciagnoł i byl cichy.

..jak przejrzysz parametry filtrów to sam dojdziesz do wniosku ,że im mniejszy pobór prądu to mniejszy przepływ filtra i odwrotnie. Głośność też zależy od mocy prądu ( pomijam uszkodzenia czy wady techniczne)bo czym silniejszy filtr (czyli duży pobór prądu) tym głośniej pracuje. Jeżeli chodzi o filtr biologiczny to nie musi mieć wielkich przepływów ale mechaniczny już musisz mieć mocniejszy.

Oczywiście i te z dużym poborem prądu nie są niebotycznie głośne..chodzi mi o to,że jak przyrównasz te same filtry ale z różnym poborem prądu to wtedy zauważysz te różnicę.

Opublikowano
28 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..jak przejrzysz parametry filtrów to sam dojdziesz do wniosku ,że im mniejszy pobór prądu to mniejszy przepływ filtra i odwrotnie. Głośność też zależy od mocy prądu ( pomijam uszkodzenia czy wady techniczne)bo czym silniejszy filtr (czyli duży pobór prądu) tym głośniej pracuje. Jeżeli chodzi o filtr biologiczny to nie musi mieć wielkich przepływów ale mechaniczny już musisz mieć mocniejszy.

Oczywiście i te z dużym poborem prądu nie są niebotycznie głośne..chodzi mi o to,że jak przyrównasz te same filtry ale z różnym poborem prądu to wtedy zauważysz te różnicę.

Właśnie to samo miałem na myśli o czym napisałeś Andrzeju...

Godzinę temu, DRAGON7575 napisał:

Tak ale zużycie energii jest 2 razy większe a mi zależy zeby w miare malo pradu ciagnął i byl cichy.

Tak jak we wcześniejszym postach tobie pisałem,jeśli to ma być filtr typowo biologiczny to starczy tobie taki o przepływie 1000l/h a to wiąże się też z jego małym poborem prądu w porównaniu z wyżej wymienionymi filtrami przez ciebie.

Wiadomo większy przepływ=większa moc i większy pobór prądu.