Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie czy mozecie doradzic jaki filterek do 240 zeby miał chociaz 1000l/h teraz mam stara tetre ex 1200 zaczyna cieknac wiec  chcialbym ja wymienic na cos np eheim jednak myslalem tez o tetra ex 1200 plus podobno jakosc sie poprawila, co do eheima to nie mam pojecia jaki wybrac chcialbym zeby byl w miare cichy

Kolego, proszę używaj polskich znaków i interpunkcji.

Opublikowano

Z mojej strony tez polecam tobie tani,sprawdzony oraz spełniający swoją funkcję filtr Hw-302...

Jeśli nie to wybierz coś z  AQUA NOVA NCF-1000-1500l/h ...

Ma się rozumieć że to ma być filtr typowo biologiczny?

Opublikowano

Jeśli kurczowo trzymasz się filtracji kubłowej, to pamiętając z innych twoich tematów i fotek np dziury w rybach - kamieni masz dużo i ryb też sporaśno i nie są to maluszki więc;)

Teraz z tym cieknącym tetrą to masz tylko filtrację biologiczną i cyrkulację na tym falowniku reef2600  - nie masz filtracji mechanicznej .

Proponuję jeśli chcesz utrzymać ten system filtracji zakup kubła HW304A ale nie kup czasami B. z lampą UV - jeśli wejdzie ci taki kubeł do szafki.

Dlaczego - bo on ma pompę 2000l/h więc z kubła będzie w realu wyciekać  1400-1500l/h a to zapewni i biologię i mechanikę , no i jak zamienisz baniak na większy w przyszłości to też pociągnie obie filtracje nawet IMHO do 400l szkiełka.

Możesz też kupić HW 302 ale moim zdaniem zastąpi on tylko tą tetrę jako biolog więc Jakiś AqC2000 z drobną gąbką by się przydał ale to widoczny element i nie dodaje uroku akwarium. Twoja decyzja.

Opublikowano

...możesz dać NCF1500 plus np.AC1500-2000. Mam tak  też w 240 i jest OK. AC2000 można schować za kamieniem i zminimalizować jego widoczność. A NCF1500 do typowej szafki wchodzi bez problemu a jest większy od HW. Ale wcześniej się upewnij.

Opublikowano (edytowane)

To ja sie podepne lekko pod temat chce dolozyc do jbl901 jako 2 kubel hw302 ..... czy to ma sens bo chce uniknac dodatkowego sprzetu w akwa 

akwa takie jak kolega standardowe 240l

Edytowane przez Mrbestia
Opublikowano
14 minut temu, Mrbestia napisał:

To ja sie podepne lekko pod temat chce dolozyc do jbl901 jako 2 kubel hw302 ..... czy to ma sens bo chce uniknac dodatkowego sprzetu w akwa 

akwa takie jak kolega standardowe 240l

Moim zdaniem kubełka jako mechanika musiałbyś mieć o przepływie 1500-2000l/h...

No i raczej nie obejdzie się też bez falownika...