Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aristochormisa mam od początku lutego 2015 roku ( długośc około 12cm ) czyli nie długo pęknie mu dwa lata w moim akwarium.

Ryba zaraz po zakupie około 12cm 02.2015 zero kolorów jedynie po na płetwie ogonowej trochę widać atrap.02.2015.jpg 

Aristo około  14cm  - 09.2015 Praktycznie przez ten czas nie wiele się ta ryba zmieniła, jedynie płetwa odbytowa złapała kolorków ;-)

09.2015.jpg

02.2016 - aristo po roku czasu ma około 16cm i zaczął od tego czasu dumnie nosi niebieska głowę - wreszcie nie szarak ;-)

02.2016.jpg

06.2016 - ryba ma około 18cm ale kolory nadal są tylko na głowie, a reszta ciała mocno ciemniej kiedy jest w nastoju do walki itp.

06.2016.JPG

dwa miesiące później bardziej mężnieje i kolorki wychodzą poza jego głowę na resztę ciała oraz płetwa odbytowa dostaje wyraźnego pomarańczowo/czerwonawego koloru.

08.2016.jpg

11.2016 i około 20cm - wreszcie zaczyna pokazywać na co stać ARISTOCHROMISA , zaczynaja się zaloty do samicy, a wraz z nimi kolory na całym ciele. Zresztą po konsultacjach ze Zbyszkiem ( crav) dochodzimy do wniosku, że aristochromis pełnie kolorów zacznie pokazywać dopiero podczas prób tarła. Inaczej ryba ta nie będzie w pełni wybarwiona.

11.2016.jpg

Tutaj kolory podczas prób podchodzenia do tarła i zalotów to samicy. koniec.jpg

Samiec (20cm) i samica ( 15cm) , próba napastowania ze strony samca 

DSC_8916.jpg

W tej chwili czekam aż dojdzie do tarła i wtedy okaże się czy moja Bestyja jeszcze więcej pokaże koloru BLUE 

• Dziękuję 7
Opublikowano
Godzinę temu, crav napisał:

Świetne... chodź jak sam wiesz u mnie to wyglądało inaczej... 

No ta ten temat przez telefon moglibyśmy napisać doktorat z wybarwiania się aristochromisa :D.

Konkluzja - bez prób podchodzenia do tarła zero kolorów u aristochromisa. W jego przypadku można mówić o akwarystycznej cierpliwości ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

mój pierwszy samiec aristo dojrzał bardzo szybko i miał ( dałem Perezowi) wyjątkowe barwy , Oglądając setki zdjęć nie spotkałem drugiego takiego (miałem farta)...Od Razu chciał się rozmnażać i jedna samica mu nie starczała co po 7 latach obserwacji drapieżników jest fenomenem...

filmik jest beznadziejnej jakości, ale widać potencjał ryby... 

filmik

Edytowane przez crav
  • Dziękuję 1