Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... no wiadomo że ten spływ musiałbym wyregulować, sumpa mogę przykryć by ograniczyć parowanie/wilgotność. Własnie jestem po długim spacerze z psem - (doskonały czas na przemyślenia) i z tego przemyśliwania wyszło mi, że chyba największym problemem jest - gdzie ja to wszystko kupie - w NL gdzie mieszkam jakich rzeczy nie ma w sklepach. Druga sprawa, to czytając o Waszych systemach narurowych jakoś nigdzie nie dotarłem do informacji np: jak często wymieniacie/ czyścicie wkłady od mechaniki !?

Opublikowano (edytowane)

Tydzien do dwoch na jednym wkladzie mechanika - tak przynajmniej pisal stan ( on robi swoje z owatoliny ktora mozna tutaj tez kupic, nie pamietam ceny ale wiadomo, w pl taniej). Korpusow tu nie kupisz, musisz w polsce zalatwiac i ew. przewoznikiem puscic za pare euro. Reszte tutaj dokupisz w kazdym sklepie - najtaniej i najlepiej w Hornbachu. Pompe, rury i zawory kupisz tutaj ale bedzie drozej.

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano

Nie no kupic mozna wszystko, tylko trzeba na do dlugo czekac. A potem okazuje ze te sprzedajacy jak zwykle to bywa zrobil blad i przyszlo nie to, i znowu trzeba czekac. I potem przepraszaja i z usmiechem na twarzy - dostajesz po 2 miesiacach swoja rzecz ktora juz ci nie jest potrzebna :lol::lol:

dobra. koniec OT

Duzo rzeczy mozna kupic w T.E. Plieger i Warmte Service, nie sa tansze niz w hornbachu ale jakosciowo duzo lepsze. (Jak by co to mam tam dobre ceny :cool:)

Opublikowano
7 godzin temu, h2athor napisał:

chyba największym problemem jest - gdzie ja to wszystko kupie - w NL gdzie mieszkam jakich rzeczy nie ma w sklepach. 

To może pomyśl nad kaseciakiem?  Zamówisz wszystko w PL, paczka nie będzie duża w porównaniu do sumpa czy narurowca.  W domu pobawisz się w modelarza i filtracje zrobisz max w 2 godziny ;)  

Opublikowano

Mam dwie pompy grundfosa. Jedna w kotłowni dość stara już bo ma z 10 lat, druga pod akwarium alfa 2  3 letnia. Tę w kotłowni sprawdzam czy chodzi poprzez dotyk bo tej nie słychać w ogóle. W narurowcu nawet pod dotykiem ciężko stwierdzić czy chodzi więc patrzę na piasek w FBF ;) Prawda jest taka, że te pompy są niesłyszalne. No chyba, że są zapowietrzone. System filtracji jaki zrobisz zależy od ciebie ale nie liczyłbym, że SUMP ogarnie syf z podłoża.

Opublikowano
11 minut temu, lufa555 napisał:

System filtracji jaki zrobisz zależy od ciebie ale nie liczyłbym, że SUMP ogarnie syf z podłoża.

Sump spokojnie ogarnie syf z podłoża, wystarczy poprawnie ustawić cyrkulację. Np. ustawiasz falownik wg filmu Stana a tam gdzie on dał zasys, kierujesz wylot z sumpa. Cały syf który się tam zbiera zostaje wywalony w toń a dalej falownik przepycha go w stronę komina. 

Opublikowano

Jeszcze koledzy którzy jadą na sumpach się obrażą.

No ja "jade" na sumpie :-) akwarium 200x70x70 i sump 250x50x45. Oczywiście się nie obrażam :-) Znam jego zalety i wady i korzystam z tych zalet. Natomist to jest trochę kwestia i mody i szczęścia na co się trafi. Do mniejszych baniaków stosowałem kubły czy jakieś wewnętrzne turbinki, jak pojawiła się szansa na większy baniak, to akurat trafiłem na fora, gdzie sumpy były na topie, potem trafiłem na to forum Klubu Malawi, gdzie Makok wiele o sumpie napisał i na tej podstawie również go zaprojektowałem. 

Gdybym stawiał baniak od nowa, to nie wiem, czy bym się na sumpa decydował jeszcze raz. Może tak, a może nie, nie miałem nigdy narurowca i korci mnie spróbować jak to jest, tak jak kiedyś z sumpem mnie korciło. 

Reasumując ja nie narzekam. Gąbki płuczę raz na 3 tygodnie, całego sumpa 1 na rok. Miałem kiepski start, bo doradono mi w pewnej hodowli, zebym wlał cały syf z pracujących filtrów. Teraz po wypłukaniu sumpa wszystko jest OK. Nie ma problemu, żeby wsadzić tak cały osprzęt, TMBT w rurze jako złoże zraszane też w sumpie odpaliłem. Dodatkowe 200l wody w układzie też wpływa na stabilizację wody, a kilkadziesiąt litrów grysu koralowego taki stanowi bufor, że trudno mi zmienić wartość pH solami :-)

Sump i akwarium są zabudowane szafą od frontu, pompy jebao DCT 6000 w ogóle nie słychać. Faktycznie trzeba nieźle nakombinować, żeby ustalić wysokość wody w kominie i wyeliminować chlupotanie, ale to kwestia wprawy. 

I na koniec mam dla Cebie niezbyt miłą informację. Każda filtracja ma wiele swoich zalet i wad i niestety decyzję musisz podjąć sam :-)

Opublikowano

nie no kaseciak odpada, trochę mało to estetycznie dla minie wygladą. Jednak kolega Wojtekr dodał mi otuchy :) i wiary w mój wybór filtracji , Własnie dostałem ofertę od Przemka na cały zestawik i będzie on z sumpem :)