Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

W najbliższym czasie planuję start nowego 240l baniaka (120x40x50), lecz wciąż rozważam opcję obsady. Od lat chorowałem na Msobo magunga, więc ten gatunek znalazłby się w zbiorniku na 100%. Co polecilibyście jako towarzystwo dla nich? Myślałem nad demasoni, jednak wiem że to bardzo zadziorne rybki. Dogadają się z msobo w takim zbiorniku? Jeżeli tak to po ile sztuk młodzieży wpuścić i do jakiej ilości docelowo zredukować obsadę? Jeżeli nie, to jakie inne propozycje możecie polecić? Połączyć 2 czy 3 gatunki? Zależy mi na gatunkach kontrastujących z żółtymi samiczkami Msobo. Póki co w polecanych obsadach znalazłem Cynotilapia afra

Opublikowano

Z kontrastująch to polecam Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano pięknie będzie wyglądać z samiczkami Msobo lub Labidochromis sp Perlmut.
Kup po 10 szt. I będzie ok.
Msobo z racju że ciężko samiczki trafić polecałbym kupić z 15 szt.
Ładnie będxie też wyglądać Cynotilapia sp. Hara, która notabene ma najładniejsze samiczki z Cynotilapii.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No proszę, 10 minut i już taki strzał - Cynotilapia sp. Hara piękna rybka! Wspięła się szybko na sam szczyt do Msobo :D Czyli 10 sztuk Cynotilapii i 15 msobo polecasz, tak? A docelowo jaki harem zostawić? Demasonki będą zbyt agresywne w takim baniaku?

Opublikowano

Demasonków musiałbyś wrzucić z 20 sztuk bo to małe killerki. Gdzieś już widziałem taką obsadę z Msobo i Demasoni, ale nie pomnę gdzie.

Opublikowano

Zastanawiam się czy jest sens brnąć w 3 gatunki w 240l, czy lepiej wrzucić więcej sztuk z każdego gatunku i pozostać przy 2. Tak więc 15x msobo + 10x Cynotilapia sp. Hara lub 15x msobo + 20x demasoni (35 sztuk to nie będzie lekka przesada w takim zbiorniku?)

Opublikowano

Przecież to są ilości do redukcji w takim baniaku to max 15 sztuk . Demasoni i Msobo same ci się zredukują. Hary u mnie w miarę spokojne czasem się za pyski biorą. Możesz poprzestać na dwóch gatunkach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ze względu na słabą dostępność msobo zdecydowałem się na obsadę membe deep + cynotilapia sp. hara. 2 haremy takich gatunków 3+5 w moim zbiorniku będą dobre? Czy lepiej 3+7 membe i 1+4 hara? Proszę o podpowiedzi :D

Edytowane przez Majkwin
Opublikowano (edytowane)

wydaje  mi się utrzymanie 6 samców jest to zbyt wiele. Hary charakterne są i reszta będzie siedzieć w górze , Więc raczej to drugie rozwiązanie bym brał pod uwagę. Membe trochę łagodniejsze więc po dwa samce powinno być ok.

Edytowane przez Fireman40
Opublikowano

Wydaje mi się, że raczej więcej jak dwóch z gatunku nie utrzymasz. Będzie wszystko zależało od charakteru ryb i możliwości obrania rewiru. 

Opublikowano

Ja ma 5 samców hary i ryby jakiś na górze nie pływają. Jedyny agresywny samiec został szybko zdominowany przez bardziej ugodowego, który twardo trzyma się przy władzy i jest spokój. W sumie pływają u mnie 2 wybarwione samce , które sobie w drogę nie wchodzą. Myślę że z dwoma wmiarę spokojnymi samcami powinno się udać, nie wiem jak niestety to będzie u Membe, ale myślę że w takim zbiorniku raczej miejsce jest na góra 3 rewiry.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Acryfix 192. Dzięki za odpowiedz👍
    • Zadałem podobne pytanie na innym forum i ktoś stwierdził że to bez sensu. Ale zapytam też tutaj i jeśli uważacie podobnie to proszę o wyjaśnienie dlaczego ten pomysł jest zły. Chcę mieć sumpa bez komina czy jakiegoś pudełka przelewowego. Założenie jest takie żeby wylot z filtra kubełkowego skierować do pierwszej komory sumpa-byłby on wyżej od poziomu głowicy kubełka jakieś 15-20 cm Czy to ma sens a jeśli nie to dlaczego?  
    • Hej, czy ktoś z Was używał testu jak na zdjęciu ?Czy możliwe że nie nadaje się do słodkiej wody ? Test nowy, z datą do 06.2027r.  Cztery tygodnie temu odpaliłem sumpa 240 l pod nowy zbiornik, bakterie Prodibio Biodigest i suchy pokarm co trzy dni szczypta. Badałem wodę co kilka dni testem ze zdjęcia, ale nic się nie działo. W sumie wszystko nowe, więc myślałem że potrzeba czasu. Tydzień temu zalałem nowy zbiornik 1050 litrów i połączyłem z  sumpem, dalej sypałem pokarm co trzy dni. Po czterech tygodniach od zalania sumpa, NH3 dalej niewykrywalne, więc postanowiłem trochę wspomóc się chemią i wlałem 2ml wody amoniakalnej. Ku mojemu zdziwieniu, test nadal pokazuje 0.  WA świeża. Żeby go przetestować, wlałem 1,5ml WA do szklanki z wodą z kranu 300ml, test pokazał ledwo 1,5mg/L. Czyli ewidentnie coś jest nie tak. Niby ten test ma mierzyć całkowity amoniak NH3 i NH4. A w opisie aukcji, była informacja że nadaje się do wody słodkiej i słonej. NO2 i NO3 zmierzyłem tylko na początku, bo byłem pewny że nie mam jeszcze NH3 w zbiorniku więc nie ma sensu mierzyć.
    • Będzie działać. Trochę będziesz miał zabawy przy wklejaniu ścianek  Czym kleiłeś plexi?
    • Cześć, Po kilku latach filtrowania zauważyłem, że na wewnętrznej stronie rur zbiera się szlam, który od czasu do czasu jest wyrzucany zwłaszcza podczas czyszczenia mechaników. Czy ktoś z szanownych kolegów mierzył się z takim tematem?  
    • Cześć Wszystkim. Planuję budowę sumpa do akwarium 375 litrów. Ogłądałem i czytałem dużo materiałów na ten temat ale w dalszym ciągu nie wiem jak zaprojektować komory żeby spełniały swoją rolę oraz żeby sump działał prawidłowo. W załączniku zbiornik z plexi który skleiłem a na drugim zdjęciu znalazłem taki projekt i zastanawiam się czy ma on sens. Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat to będę wdzięczny.
    • Opcja pierwsza się u mnie sprawdzała ( wlot na krótszym boku wylot na dłuższym), ale wszytko zleży od układu skał.
    • Hej mam oświetlenie na diodach cree RGBW. mam ich w sumie 16 szt. podłączone są do zasilacza 24V, 10A. I do leddimmer pro (chyba wersja 1) działało 8 lat:/ Całośc lutowałem sam, a do kazdego koloru osobno lutowałem kabel (dla mnie masakra robota nie robie tago na codzień) . Co jakiś czas jakoś zahaczyłem o kabelek i musiałem go dolutowywać . W wyniku kolejnej takiej akcji gdzieś przegiołem z temperaturą lub coś zwarłem bo się całość wyłączyła na bezpieczniku(bo nie chciało mim się z prądau odłączać :/) . Aktualnie nie działa jak powinno. Jak testuje kolory to działają ale wg mnie za słabo. Do meritum... jak mam znaleźć przyczynę że coś nie świeci bez wymieniania po kolei wszystkiego?  Albo jeszcze lepiej, może zaproponujecie inny rodzaj oświetlenia najlepiej opartego na gotowych paskach led bez koniecznośći ich lutowania które podłącze do leddimmer. akwarium duże 300 na 70 na 80 Dzięki
    • Hej, na dniach będę robić filtr kasetowy dwukomorowy do akwarium 160l. Który układ wybrać żeby zachować jak największą cyrkulację wody i wydajność filtra?   Ewentualnie są jeszcze takie opcje ale tu filtr nie jest pod wzmocnieniami i musiałabym coś wymyśleć żeby nie wypływał (nie chce przyklejać) 
    • Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.