Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

W najbliższym czasie planuję start nowego 240l baniaka (120x40x50), lecz wciąż rozważam opcję obsady. Od lat chorowałem na Msobo magunga, więc ten gatunek znalazłby się w zbiorniku na 100%. Co polecilibyście jako towarzystwo dla nich? Myślałem nad demasoni, jednak wiem że to bardzo zadziorne rybki. Dogadają się z msobo w takim zbiorniku? Jeżeli tak to po ile sztuk młodzieży wpuścić i do jakiej ilości docelowo zredukować obsadę? Jeżeli nie, to jakie inne propozycje możecie polecić? Połączyć 2 czy 3 gatunki? Zależy mi na gatunkach kontrastujących z żółtymi samiczkami Msobo. Póki co w polecanych obsadach znalazłem Cynotilapia afra

Opublikowano

Z kontrastująch to polecam Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano pięknie będzie wyglądać z samiczkami Msobo lub Labidochromis sp Perlmut.
Kup po 10 szt. I będzie ok.
Msobo z racju że ciężko samiczki trafić polecałbym kupić z 15 szt.
Ładnie będxie też wyglądać Cynotilapia sp. Hara, która notabene ma najładniejsze samiczki z Cynotilapii.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No proszę, 10 minut i już taki strzał - Cynotilapia sp. Hara piękna rybka! Wspięła się szybko na sam szczyt do Msobo :D Czyli 10 sztuk Cynotilapii i 15 msobo polecasz, tak? A docelowo jaki harem zostawić? Demasonki będą zbyt agresywne w takim baniaku?

Opublikowano

Demasonków musiałbyś wrzucić z 20 sztuk bo to małe killerki. Gdzieś już widziałem taką obsadę z Msobo i Demasoni, ale nie pomnę gdzie.

Opublikowano

Zastanawiam się czy jest sens brnąć w 3 gatunki w 240l, czy lepiej wrzucić więcej sztuk z każdego gatunku i pozostać przy 2. Tak więc 15x msobo + 10x Cynotilapia sp. Hara lub 15x msobo + 20x demasoni (35 sztuk to nie będzie lekka przesada w takim zbiorniku?)

Opublikowano

Przecież to są ilości do redukcji w takim baniaku to max 15 sztuk . Demasoni i Msobo same ci się zredukują. Hary u mnie w miarę spokojne czasem się za pyski biorą. Możesz poprzestać na dwóch gatunkach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ze względu na słabą dostępność msobo zdecydowałem się na obsadę membe deep + cynotilapia sp. hara. 2 haremy takich gatunków 3+5 w moim zbiorniku będą dobre? Czy lepiej 3+7 membe i 1+4 hara? Proszę o podpowiedzi :D

Edytowane przez Majkwin
Opublikowano (edytowane)

wydaje  mi się utrzymanie 6 samców jest to zbyt wiele. Hary charakterne są i reszta będzie siedzieć w górze , Więc raczej to drugie rozwiązanie bym brał pod uwagę. Membe trochę łagodniejsze więc po dwa samce powinno być ok.

Edytowane przez Fireman40
Opublikowano

Wydaje mi się, że raczej więcej jak dwóch z gatunku nie utrzymasz. Będzie wszystko zależało od charakteru ryb i możliwości obrania rewiru. 

Opublikowano

Ja ma 5 samców hary i ryby jakiś na górze nie pływają. Jedyny agresywny samiec został szybko zdominowany przez bardziej ugodowego, który twardo trzyma się przy władzy i jest spokój. W sumie pływają u mnie 2 wybarwione samce , które sobie w drogę nie wchodzą. Myślę że z dwoma wmiarę spokojnymi samcami powinno się udać, nie wiem jak niestety to będzie u Membe, ale myślę że w takim zbiorniku raczej miejsce jest na góra 3 rewiry.