Skocz do zawartości

Glony na piasku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, spiochu napisał:

W każdym bądź razie jeśli sinice to raczej te dobre bo rybkom smakują ;)

To że ryby kopią w tym piasku wcale nie oznacza że zajadają się tymi sinicami ;) 

3 godziny temu, michal_j napisał:

osobiście nie znam, żadnego stworzenia akwariowego, które żywiłoby się sinicami, zielenicami już owszem :)

Gatunków sinic jest trochę, między innymi spirulina więc i są ryby które je wciągną :) 

Opublikowano
14 godzin temu, spiochu napisał:

No, ciągle zbieram się, żeby zmniejszyć światło na sterowniku :D

Ciężka sprawa :D haha

Jak parametry wody ?

Opublikowano

No3 - 5 (JBL)
PO4 - 0,1 (Salifert)
Jak pisałem, u mnie TMBT wcina bez problemu oba składniki. Nawet wysnułem teorię na spotkaniu mazowieckim przy piwku, że tak dobrze sobie razie z PO4 bo mu krzem nie przeszkadza (woda preparowana po RO/DI) ;)

Wysłane z telefonu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mała aktualizacja tematu :)

Paskudztwo rozlazło się na 70-80% powierzchni dna. Ale nigdy nie utworzyło dywanu jak to widać na zdjęciach w tematach obok. A teraz jest w odwrocie :) Z kamieni większość zeszła, pasek wygląda jak brudny (na drugim zdjęciu po lewej widać czysty piach). W akwarium zrobiłem... nic ;)  Tak się zbierałem, żeby ograniczyć intensywność świecenia i czas, aż mi nie wyszło ;) Czyli w moim przypadku kluczem do poprawy był czas i dobry stosunek NO3 i PO4. 

Tak sobie myślałem o tym zachwianiu parametrów na starcie, o czym już ktoś wspominał i dochodzę do wniosku, że mogło do tego dojść. Po przesiadce działał świeży Purolite i choć mam pH koło 8,4 (się mi coś za dużo sypnęło soli) to musiał trzymać niskie stężenie NO3. A TMBT było świeże, więc z miesiąc minął zanim się rozkręciło. To mogło spowodować, że PO4 wzrosło za bardzo i stworzyły się warunki odpowiednie dla powstania sinic. 

P61216-205747-1328x996.jpg

P61216-205839-1328x996.jpg