Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, napisałem ten temat tutaj bo wiem, że to forum Malawi a nie Tanganiki ;p

Do rzeczy, dzisiaj zauważyłem u siebie narybek multifasciatusów, ma około 2-3 mm 

Kiedy powinienem zacząć je karmić i czym? Bo z tego co wiem powinny przez jakiś czas czerpać składniki odżywcze z woreczka żółtkowego, którego w sumie u nich nie widzę, możliwe, że mają już z 2-3 dni.

Jedyny pokarm co mam u siebie to cyklop, ale mimo wszystko jest on chyba za duży. Może powinienem kupić jajeczka artemii? 

Czekam niecierpliwie na odpowiedz.

Opublikowano
23 godziny temu, Xiviss napisał:

Do rzeczy, dzisiaj zauważyłem u siebie narybek multifasciatusów, ma około 2-3 mm 

Kiedy powinienem zacząć je karmić i czym? Bo z tego co wiem powinny przez jakiś czas czerpać składniki odżywcze z woreczka żółtkowego, którego w sumie u nich nie widzę, możliwe, że mają już z 2-3 dni.

Jak widzisz że maluchy zaczynają wypływać z muszli to artemia (mrożonki wcześniej rozmroź oraz w sitku przepłucz pod bieżącą wodą) do strzykawki i wpuść im trochę w pobliżu muszli...

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że chodzi ci o młodocianą formę artemii - naupliusy a nie o dorosłe żyjątka? Chyba, że mam jakoś "rozpaćkać" te dorosłe zamrożone formy solowca i im podać.

Bo z mrożnymi larwami się jeszcze nie spotkałem.

Edytowane przez Xiviss
Opublikowano
4 minuty temu, Xiviss napisał:

Rozumiem, że chodzi ci o młodocianą formę artemii - naupliusy a nie o dorosłe żyjątka?

Dokładnie chodzi mi o młodocianą formę...

4 minuty temu, Xiviss napisał:

Chyba, że mam jakoś "rozpacikać" te dorosłe zamrożone formy solowca i im podać.

Spróbować nie zaszkodzi...

A pokarmem suchym karmisz?

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory próbowałem podać im Oczlika strzykawką, chociaż jest chyba trochę za duży, do tego dostały własnie troszkę rozdrobnionego pokarmu w płatkach.

Spróbuje może jeszcze podać im rozdrobniony granulat.

Edytowane przez Xiviss
Opublikowano

A tak swoją drogą to po jakim czasie od wyklucia powinno się zacząć je karmić? Przez jakiś czas czerpią one chyba składniki odżywcze z woreczka żółtkowego (którego w sumie u nich nie widzę)

Przy domowej hodowli larw solowca mogę chyba bez żadnych przeszkód zamrozić ich nadwyżkę?

Opublikowano
3 minuty temu, Xiviss napisał:

Przy domowej hodowli larw solowca mogę chyba bez żadnych przeszkód zamrozić ich nadwyżkę?

W sumie ma sens zamrażanie?

Tym bardziej jak masz hodowlę świeżej,można powiedzieć najzdrowszej artemii którą w każdej chwili możesz podać rybom...

3 minuty temu, Xiviss napisał:

A tak swoją drogą to po jakim czasie od wyklucia powinno się zacząć je karmić? Przez jakiś czas czerpią one chyba składniki odżywcze z woreczka żółtkowego (którego w sumie u nich nie widzę)

Powiem tak...

Koledzy którzy hodują muszlowce narybek karmią,jak juz widzą że zaczyna on powoli wypływać z muszli...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.