Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie dziejku...

do tego przelewu który zbudowałeś, bym dał głowicę 700l/h, chociaż i ta co masz to jako biologa pociągnie...

natomiast ja bym dał wewnętrzny mimo to... ale to już poczytaj forum...

Opublikowano

To znaczy ja na tygodniu kupie jakis filtr o wydajnosci 700l/h albo podobny .

I teraz mam pytanie czy dac ten nowy filtr(sama glowice) do filtra przelewowego czy do akwa (tak ogulnie), a w sumpie zostawic ten 260l/h??

Opublikowano

Dobra to juz wiem co i jak... teraz sie zaczne rozgladac za rybkami bo na weekendzie albo w piatek je kupie:)

Woda jest juz odstana przez ok.18dni ( z przerwa przez jeden dzien , wtedy byla awaria i spuscilem ja do wanienek:) )

Opublikowano

a może najpierw sprawdzisz parametry wody?

coś takiego jak cykl azotowy nie zamyka się w określona liczbę dni, NO2 masz miec na poziomie niemierzalnym i NO3 nie w górnych granicach.

Natomiast mi wydaje sie że Twoje akwarium wogóle nie rozpoczęło cyklu azotowego, bo i skad ? nic nie piszesz o tym skąd mają sie znaleźć produkty przemiany materii w Twoim akwarium, ani o zaszczepieniu nimi filtrów (masz filtry)?

Kaskada Ci sie rozleciała miniFANa nie używasz, kurcze jak Ty zajmowałeś się wcześniej akwarystyką ? Przecież po tych kilku latach powinieneś juz cos wiedzieć.

Jeżeli do akwarium wlałeś czystą wodę a filtry chodziły Ci tylko ma początku bo mniemam że tego mini sumpika jeszcze nie zrobiłeś, no i jak nie ma w akwaarium kupek rybek to jak Ty chcesz to zrobić ?

Opublikowano

@Yaro - nie czytasz dokładnie,

przeciez juz wczesniej pisalem (jakis tydzien temu) , ze wpuscilem dwie brzanki sumatrzanskie, a sumpik chodzi cały czas, a kaskada chodzila przez pierwsze hmm... 8 dni(?).

Opublikowano

coś takiego jak cykl azotowy nie zamyka się w określona liczbę dni, NO2 masz miec na poziomie niemierzalnym i NO3 nie w górnych granicach.

Natomiast mi wydaje sie że Twoje akwarium wogóle nie rozpoczęło cyklu azotowego, bo i skad ? , no i jak nie ma w akwarium kupek rybek to jak Ty chcesz to zrobić ?

Kolego yaro rozpędzając się w wypowiedzi popełniłeś błąd, który dotyczy rybich "kupek" a dokładniej zawartości w nich amoniaku, który to jest niezbędnym składnikiem diety bakterii nitrosomonas. Otóż "kupki" rybie nie zawierają amoniaku i do cyklu azotowego nie są wogóle potrzebne. Amoniak (NH3) jest wydalany przez ryby głównie za pomocą skrzeli. Tak więc pomyliłeś kupkę z siusiu niby niewielka różnica a jednak po pierwsze kupka wydostaje się z przewodu pokarmowego a siusiu z wydalniczego. Amoniak natomiast wydostaje się nieustannie ze skrzeli w sposób ciągły i dlatego jest tak groźny a woda musi być filtrowana nieustannie ponieważ amoniak jest rozpuszczony w wodzie a nie w kupce.

Opublikowano

Tak naprawde to yaro nic nie powiedzial o amoniaku, natomiast ja znalazlem informacje mowiace o tym, ze do rozpoczecia cyklu potrzebne sa produkty przemiany materii (kał, mocz), resztki pokarmu, gnijące liście, padłe ryby, ślimaki etc. Wszystkie te "produkty" ulegaja w wodzie rozkladowi na aminokwasy a pozniej na peptydy i zwiazki amonowe ( NH3 i NH4 )

A te dopiero na zwiazki prostsze.

Najprostszym i czasem polecanym sposobem na rozpoczecie cyklu azotowego jest wrzucenie do akwarium kawalka filetu rybnego. I to naprawde dziala, a raczej nie wydala moczu ;-)

za:

Akwarystyczne FAQ-pl

Rozważania nad profilaktyką schorzeń abiotycznych u ryb akwariowych

Amoniak na wikipedii

Opublikowano

Po przeczytaniu tych stron ( za które podesłanie dziekuje :) ) wrzucilem do akwa kilka łodyg roslin ze slimakami, kilka kamyków z ?glonami?. Teraz jeszce kilka dni i "paszoł won" z brzankami a zawitaja do mnie pysie :D:D

Opublikowano

Elo :D

Dzis zrobilem testy wody i wyszlo, że;

pH - 8

NO2 - 0

NO3 - 22

GH - 7

KH - 8

Co o takich parametrach myslicie?, aha jeszce temperatura 26 C( nie wiem czy to wazne ale pisze :wink: ) Z tego co czytalem na forum to wyniki mam nawet, nawet