Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

makok, ja nie zabardzo pamietam co ty wtedy pisałes a w archiwum nie mam twojej wiadomosci bo ja do ciebie pisałem za pierwszym i drugim razem z komputera kolegi( i nie bardzo idzie mi to sprawdzic) . czy mógłbys mi przypomniec co tam pisałes??? I co mam zrobic??

Opublikowano

teoretycznie wyczytalem wlasnie przed sekunda, ze przy rurce nie koniecznie musi nastepowac zapowietrzanie:

http://groups.google.pl/group/pl.rec.ak ... 83bba859c0

link do zdjecia pudelka przelewowego by pszemol niestety prowadzi w pustke aleee wygooglalem:

http://www.petsolutions.com/Overflow-Bo ... 89014.aspx

Tu znowu pudelko bez odpowietrzania:

http://www.petsolutions.com/CPR-Continu ... 04581.aspx

Opublikowano
odpowietrzenie jest dmuchaniem na zimne, ale zle zrobione (nieszczelne) moze wlasnie wywolac skutek odwrotny - zapowietrzac uklad

nie no, musi być szczelne, tu nie może być pomyłek...

Opublikowano

Zaraz zaraz, czyli w tym "U" ma byc dziura jakiej wielkosci?? i czy w tej dziurze ma byc rurka, która prowadzi powietrze do tej dziury co napowietrza aquaela??? (górna czesc, która napowietrza wode ,która wylatuje z aquaela???)

Bo juz sam nie wiem.

Jeszce raz zapytam (lekki OT) czy lepiej dokupic jakis filtr wewnetrzny do akwarium o wydajnosci ok. 500-700l/h czy zmienic tylko pompke na cyrkulacyjną np. 700l/h??? a Filtr (aquaela fan mini) włożyc normalnie do akwarium(z obudowa i gabka w srodku)

Tzn koknretniej: Na dnaich kupie Filtr o wydajnosci ok. 700l/h i czy dac go do filtra przelewowego czy normalnie do akwarium włozyc a w filtrze przelewowym zostawic aquaela fan mini???

Sory za taki metlik ale chce abyscie mnie dobrze zzrozumieli :)

Opublikowano
Zaraz zaraz, czyli w tym "U" ma byc dziura jakiej wielkosci?? i czy w tej dziurze ma byc rurka, która prowadzi powietrze do tej dziury co napowietrza aquaela??? (górna czesc, która napowietrza wode ,która wylatuje z aquaela???)

Dziura to raczej cos o nieregularnym ksztalcie. Lepiej aby byl tam otwor o srednicy dopasowanej do posiadanej rurki. Koniec tej rurki istotnie mozna podlaczyc do rurki znajdujacej sie w gornej czesci dyszy aquaela

Opublikowano

Bo juz sam nie wiem.

Baczek -- kup wezyk i sprobuj pchac powietrze ustami do Twojej U-Rurki, symulujac dostawanie sie powietrza wlasnie tam...

Jesli strumien wody bedzie na tyle silny ze bedzie odpowietrzal rurke automatycznie to nie ma problemu... za Pszemolem, ktorego cytowalem...

Wtedy jedynie zapchanie rurki moze spowodowac ze woda z sumpa zostanie wypompowana do akwa... Ja osobiscie zamiast u-rurki bede robil pudelko przelewowe z 2 rurkami -- to ktore bylo na jednym z serwisie.

Przezroczyste -- bede widzial czy zbiera sie tam powietrze czy nie...

Opublikowano

Aha to juz wszytsko wiem , dzis pujde do motoryzacyjnego albo zologicznego i kupie igielitowa rurke o srednicy wewnetrzne ok.4mm. Bedzie dobra??

Aha mam jeszce ten dylemat o którym pisałem wczesnije(chodzi o te filtry)