Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych użytkowników

Mam pytanie dot. szafki ALUDEKOR 

Wczoraj dotarła do mnie szafeczka w/w Firmy po skręceniu jej mam pewne obawy

Poza skromnymi danymi które znajdują się na aukcjach jak i na stronie producenta nie ma o niej nic

Dane techniczne szafki
Wymiar: 100x40x73(wysokość)cm
Kształt: Prosta
Nośność: 300kg

Jak wyżej wspomniałem po skręceniu szafki mam obawy, szafka nie jest stabilna najnormalniej się chybocze

Na niej mam zamiar postawić akwa 160 L (100X40X40 )
+ 20 kg skałek korzenie filtry, daszki itp co razem wyjdzie jakieś 200 - 250 kg

Tu moje pytanie czy ktoś z was posiada w/w szafkę ?
 jak to się sprawuje
Może trzeba ją wzmocnić ?

Płyta z której jest zrobiona wygląda na 16
Do opisu dołączam fotki
Dzięki

IMG_0032.JPG

IMG_0033.JPG

IMG_0002.JPG

Opublikowano

No tak to jest jak się kupuje gotowce :(, myślę że skoro producent daje gwarancję do 300kg to możesz stawiać śmiało. Jeśli nie czujesz się pewnie to kup na wymiar płytę meblową w markecie i przykręć z tyłu tworząc zamknięte plecy, to wzmocni konstrukcję pod względem chybotania na boki.

Opublikowano

Ja wiem, że wytrzyma bez tych nóżek ale jak bym się, że środek wygnie się do dołu bo nie ma żadnego podparcia a materiał podobno lichy...
No ale to już kolega sobie sam zdecyduje, nie namawiam :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Po wypoziomowaniu tez powinna byc stabilniejsza bo widac ze w tej chwili drzwiczki bardzo nie rowno się schodza.

Ja w swojej szafce juwela pod bardzo podobne wymiary alwarium mam tez nozki pod srodkowymi wzmocnieniami razem 8szt. Wiec tez bym radzil dodac 2szt posrodku. Nie dlatego ze szafka sie wygnie ale bedzie stabilniejsza oczywiscie pod warunkiem ze kazda z nozek bedzie stała rowno na podłodze.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Drzwiczki są do regulacji nie ma z tym problemu

Jeśli chodzi o nóżki to ma sześć dwie po bokach jak widać i dwie pod środkową płytą  po prostu zdjęcie tak wyszło 

Wypoziomuje i stawiam 

W każdym razie dziękuję wszystkim za porady

Pozdro

Opublikowano

Panowie pojawił się problem

Szafkę wypoziomowałem mimo nierównej podłogi "panele"

Postawiłem akwa, wsypałem żwir, i zacząłem układać aranżację

Po lewej stronie postawiłem około 10 kg skałek, zmierzyłem poziom okazało się że akwarium ma przechył na "lewą"  tam gdzie kamienie kilka mm

Pomyślałem pewnie pianka pod aka się ugięła i być może uda mi się to wyrównać pozostałymi obiektami w akwarium

Następnie dodałem resztę aranżacji , korzenie i skałki środek i prawa strona, okazało się że w tym momencie akwarium ma poziom

Postanowiłem akwarium zalać wodą do połowy aby nie ryzykować, co się okazało akwarium straciło poziom

wygląda to tak że tył akwarium jest niższy a przednia szyba jest wyżej i akwarium ucieka  na  prawą stronę

w każdym razie  tył  względem przodu ucieka 5mm a przechył na prawo około 4 mm

Co radzicie czy to wypoziomować jeszcze raz czy co z tym zrobić

Grubość szyby na te akwarium - standard  czyli 8 mm stąd moje obawy

Z góry dzięki