Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, eljot napisał:

To IMHO jeszcze dużo za wcześnie aby wyciągać takie wnioski :) 

To tylko i wyłącznie moje obserwacje :) 

Szczególnie widząc, jak cała "ekipa" przegania Copadichromisy :)

Opublikowano
Dnia 21.11.2016 o 23:10, Merlot napisał:

* Dlaczego użyłem słowa prawdziwe, otóż przez pół roku miałem w swoim zbiorniku Copadichromis Borelyi, który też jest tonowcem, jednak u mnie znacznie więcej czasu spędzał w środkowej partii akwarium, niż przy lustrze wody

Fajny pomysł, do dyskusji i obserwacji przez resztę użytkowników forum, tego co dzieje się u Ciebie w akwarium.

Co do prawdziwego toniowca, nie zgodzę się z określeniem, że ten jest prawdziwy który pływa tylko przy lustrze wody, bo w toni nie znaczy przy lustrze, bo w naturze te ryby pływając w toni, znajdują się na głębokości od 1 do nawet 15 metrów.

Prosimy również o zdjęcia, dzięki nim ciekawie dopełni się temat Twoich spostrzeżeń, do tego jak my będziemy spostrzegać jak te ryby z "podstawówki" przeistoczą się w dojrzałe rybska.

Opublikowano
1 godzinę temu, yaro napisał:

Fajny pomysł, do dyskusji i obserwacji przez resztę użytkowników forum, tego co dzieje się u Ciebie w akwarium.

Co do prawdziwego toniowca, nie zgodzę się z określeniem, że ten jest prawdziwy który pływa tylko przy lustrze wody, bo w toni nie znaczy przy lustrze, bo w naturze te ryby pływając w toni, znajdują się na głębokości od 1 do nawet 15 metrów.

Prosimy również o zdjęcia, dzięki nim ciekawie dopełni się temat Twoich spostrzeżeń, do tego jak my będziemy spostrzegać jak te ryby z "podstawówki" przeistoczą się w dojrzałe rybska.

Yaro, użyłem słowa "prawdziwy" tonowiec, w zamyśle artykułów Tom77 o non-mbunie, gdzie mamy taką proponowaną grupę. Oczywiście natura to jedno, akwarium to drugie :) Jednak faktycznie mogłem bardziej sprecyzować swoją wypowiedź

Jak widać na załączonych przeze mnie zdjęciach, ryba ta pływa przy samej tafli wody.

Opublikowano
1 minutę temu, Merlot napisał:

ryba ta pływa przy samej tafli wody.

U mnie osobniki o niższej pozycji w stadku też pływają przy samej tafli, ale to nadal nie robi z nich toniowców ;)

Opublikowano
5 minut temu, MatiK napisał:

U mnie osobniki o niższej pozycji w stadku też pływają przy samej tafli, ale to nadal nie robi z nich toniowców ;)

Pozwolę sobie zacytować Hariego :)

"Copadichromis chrysonotus  to moje ciche marzenie :) obejrzyj sobie tą rybę. Jest cudna i to jest totalny toniowiec nawet kształt ciała ma inny ..."

Kolejną rzeczą która mnie fascynuje u tych ryb, na którą czekam, jest tarło tych ryb. Według spostrzeżeń, które znalazłem na różych forach Chrysonotus odbywa tarło w toni wody, nie potrzebuje podłoża, czy kamienia :)

Opublikowano

Ok ok, mi chodziło tylko o to, że czasem ocenianie pewnych zachowań jeśli ryba jest młoda, jest zbyt wczesne ;) nie podważam tego, że to toniowiec, tym bardziej jeśli Wojtek tak ją scharakteryzował ;)

Opublikowano

Ja też nie :)

ale, nie widzę podziału między nim a borlejką, dla mnie jeden i drugi jest toniowcem.

Opublikowano

Tak jak spisałem to tylko moje spostrzeżenia :), miałem borleyki pół roku, ale bardziej pływały w środkowych partiach akwarium niż przy tafli :)

Opublikowano
5 minut temu, Merlot napisał:

Tak jak spisałem to tylko moje spostrzeżenia :), miałem borleyki pół roku, ale bardziej pływały w środkowych partiach akwarium niż przy tafli :)

Uff - w 100% się zgadzam, piszę tylko, że czy pływając przy tafli wody czy w środkowych partiach akwarium, to dalej jeden i drugi jest toniowcem.

• Dziękuję 1