Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Merlot napisał:

Zadajmy sobie jeszcze jedno szczere pytanie. 

Dlaczego Saulosi który akurat tutaj jest głównym tematem jest tak naprawdę, tak bardzo pożądany. Nie ujmując mu piękna, wydaje mi się że najbardziej chodzi o samice. To oczywiście moje zdanie, ale wydaje mi się że to one są w 95% głównym powodem zakupu tego gatunku. Bo tak naprawdę niebiesko czarna barwa samca jest dostępna w wielu gatunkach zaś tak piękna barwa samic już nie. Czy np. Msobo który ma tak samo piękne samice a nie jest gatunkiem zagrożonym, nie mógłby stanowić alternatywy? I nie ukrywajmy tutaj się za rozmiarami zbiornika, to już nie te czasy że ludzie kupują 112l, teraz większość czy to na fb czy tutaj zaczyna od 240l i w górę. Moim zdaniem jednogatunkowy Msobo w 240l spokojnie da radę. Musimy iść trochę do przodu z myśleniem, bo tak naprawdę 112l już mało kto ma lub kupuje, możliwości pozwalają ludzi zaczynać od większych zbiorników, a my trzymamy się starej ramówki. 

Oczywiście to tylko moje zdanie, ale bardzo chętnie posłucham sprzeciwów, w końcu jest po to forum aby tematy rozwijać ile się da :)

Dlaczego saulosi? Z prostych przyczyn: są stosunkowo małe, dymorfizm płciowy jest niezaprzeczalny, agresja też w umiarkowanym stopniu, poza tym ogólnie dostępne.. czegóż więcej? Tak mi się wydaje, że część osób która zagląda na forum w poszukiwaniu rad i czasami pomocy pada ofiarą naszego specyficznego podejścia do tematu. "Mam duże akwarium 240l a tu mi sugerują jeden gatunek i 10 rybek a ma być przecież dekoracyjnie i żeby było ohhhhh". A tu zonk. Patrzymy na nich  przez pryzmat własnych doświadczeń, obserwacji itp. To dobrze oczywiście bo taki nasz cel i założenia ale nie zawsze ma to przełożenie na indywidualny odbiór. Świadomość ludzka jest złożona. Chcę bernardyna w M1, bo ładny, to będę miał - jest taki wspaniały. I mam a co!

Inną kwestią jest tzw doradztwo "sklepowoakwarystyczne" ale to już sfera biznesowa. Musi się kręcić.

A nam cóż zostaje? Zwykła praca u podstaw i przesiewanie piachu a nuż trafi się jakiś kumaty osobnik, który zasili nasze szeregi...ehhhh

Edytowane przez Shymoon
  • Lubię to 2
Opublikowano
7 godzin temu, Shymoon napisał:

Tak właśnie Przemku i z uwagi na ich "lokalizacyjną"  endemiczność bardzo łatwo o zachwianie równowagi w mikroekosystemie - mutacja genetyczna, wyłapanie części populacji, choroba, jednym słowem "bógwico".

7 godzin temu, Slawek-meszek napisał:

Jak to dobrze mądrego posłuchać.

Pisało się tutaj o połowach, jako przyczynie. Chciałem tylko zwrócić uwagę na inną przyczynę.

• Lubię to 2
Opublikowano

Na szybko krótka adnotacja odnośnie Saulosi (dane na 22.05.2018)

Gatunek zagrożony krytycznym wyginięciem, dorosła ilość osobników wacha się między 100-200 szt w środowisku naturalnym i ciągle spada. Pete wspominał ze w 2019 roku odnaleziono tylko kilka dorosłych sztuk.

Gatunek podlega ochronie ex situ.

• Lubię to 5
Opublikowano

Miałbym też do was wszystkich prośbę.

Dziś zasiadam do tworzenia obszernego artykułu własnie na temat zagrożonych gatunków, trochę roboty mnie czeka ale mam nadzieję że efekt wam się spodoba :) 

Chciałbym was prosić  przede wszystkim o zdjęcia ryb do artykułu. Wydaje mi się, że zdjęcie i krótki opis danego gatunku najlepiej zobrazuje temat :)

I nie gniewajcie się jak do kogoś napisze PW :) ale każda pomoc mile widziana :D 

PS. A miałem na weekend wbijać Lvl, nawet żonę wysłałem do koleżanki a tu mnie praca czeka haha  

• Lubię to 9
Opublikowano
3 godziny temu, Merlot napisał:

Chciałbym was prosić  przede wszystkim o zdjęcia ryb do artykułu.

Gdyby któreś z moich zdjęć okazało się przydatne, to masz moją zgodę na umieszczenie w artykule. Możesz kopiować z galerii:)

• Dziękuję 1