Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, egon44 napisał:

Czyli co mamy odradzać zakupu ryb z listy Adriana @Merlot ? ;) 

Wątpię aby to przeszło :) 

Popyt na saulosi itp. popularne gatunki  był,jest i dalej będzie i nic tego nie zmieni .

Pozdrawiam 

Z tego co mi wiadomo, Adrian niema Chindongo Saulosi tym bardziej WF jak i F1, f2 czy też f100 do zakupu w liście Andrzeju. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Uważam że fajnym projektem, ale napewno czasochłonnym i nie dla jednej osoby, było by stworzenie tematu w którym przedstawilibyśmy alternatywy dla zagrożonych gatunków. Temat polegający na przedstawieniu np Saulosi i przedstawieniu 2 może 3 gatunków które w pewnym stopniu będą podobne do pierwotnego 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Merlot napisał:

Uważam że fajnym projektem, ale napewno czasochłonnym i nie dla jednej osoby, było by stworzenie tematu w którym przedstawilibyśmy alternatywy dla zagrożonych gatunków. Temat polegający na przedstawieniu np Saulosi i przedstawieniu 2 może 3 gatunków które w pewnym stopniu będą podobne do pierwotnego 

Ja jestem za kolego💪🐟🇲🇼

Super pomysł😊👊

Edytowane przez Przemas1303
Opublikowano
Godzinę temu, egon44 napisał:

Czyli co mamy odradzać zakupu ryb z listy Adriana @Merlot ? ;) 

Wątpię aby to przeszło :) 

Popyt na saulosi itp. popularne gatunki  był,jest i dalej będzie i nic tego nie zmieni .

Pozdrawiam 

Ale my jako KM wręcz zachęcamy do saulosi, wystarczy przejrzeć wątki z obsadami a z drugiej strony odmiana Coral jest mocno atakowana za swoją "niebiotopowość".  Niestety przy tym stopniu przetrzebienia w naturze, Coral będzie niedługo dominującą wersję wśród akwarystów.

Może to i dobrze bo pozwoli z czasem odbudować populację saulosi w jeziorze. Ale tu w grę wchodzi jeszcze snobizm o którym już kiedyś wspominałem.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Shymoon napisał:

Ale my jako KM wręcz zachęcamy do saulosi, wystarczy przejrzeć wątki z obsadami a z drugiej strony odmiana Coral jest mocno atakowana za swoją "niebiotopowość".  Niestety przy tym stopniu przetrzebienia w naturze, Coral będzie niedługo dominującą wersję wśród akwarystów.

Może to i dobrze bo pozwoli z czasem odbudować populację saulosi w jeziorze. Ale tu w grę wchodzi jeszcze snobizm o którym już kiedyś wspominałem.

Błędne myślenie. Lepiej, jeżeli w akwariach pływają ryby czyste gatunkowo. Wtedy jest szansa na przywrócenie ich naturze. Były już takie przypadki np. u ssaków, że ostatnie egzemplarze rozmnożone w niewoli trafiały na wolność i populacja się odbudowywała. Jeżeli w akwariach będą same mieszańce to nie będzie takiej możliwości.

PS.Dzięki ptakom trzymanym przez sokolników odbudowano populację sokoła wędrownego w Polsce. Gatunek wyginął po zastosowaniu DDT.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 8
Opublikowano
38 minut temu, Przemas1303 napisał:

Z tego co mi wiadomo, Adrian niema Chindongo Saulosi tym bardziej WF jak i F1, f2 czy też f100 do zakupu w liście Andrzeju. 

Czytaj uważnie Przemku ;) 

Nie pisałem o tym czy Adrian posiada Chindongo saulosi ,ale o liście zagrożonych gatunków którą opublikował w temacie,w którym ten gatunek jest wypisany.

7 minut temu, Shymoon napisał:

Oczywiście że polecamy saulosi tutaj na forum,i nie mam zamiaru się tego wypierać,bo również polecam ten gatunek do mniejszych litraży.

Bardziej chciałem zwrócić uwagę na to,o czym teraz napisała Agnieszka. 

A jak myślisz @Shymoon w jaki sposób wpuszczali Chindongo saulosi do jeziora,aby odbudować populację tego gatunku? ;) 

To samo będzie za niedługo z innymi gatunkami,a to tylko kwestia czasu. Teraz bardzo popularne są ciapate Metriaclimy z odłowu. Z tym gatunkiem za jakiś czas będzie podobnie,i chcesz czy nie,to tego nie unikniesz.

Opublikowano
3 minuty temu, suricade napisał:

Błędne myślenie. Lepiej, jeżeli w akwariach pływają ryby czyste gatunkowo. Wtedy jest szansa na przywrócenie ich naturze. Były już takie przypadki np. u ssaków, że ostatnie egzemplarze rozmnożone w niewoli trafiały na wolność i populacja się odbudowywała. Jeżeli w akwariach będą same mieszańce to nie będzie takiej możliwości.

PS.Dzięki ptakom trzymanym przez sokolników odbudowano populację sokoła wędrownego w Polsce. Gatunek wyginął po zastosowaniu DDT.

Oczywiście zgadzam się z tym w 100%. Tylko posiadanie czystego gatunku umożliwia w razie "W" odtworzenie go w naturze.

Chwała tu ludziom, którzy próbują odbudować populację saulosi ale Ci którzy byli w Pokrzywnej wiedzą jakie są tego efekty... niestety mizerne.

Opublikowano
4 minuty temu, egon44 napisał:

Czytaj uważnie Przemku ;) 

Nie pisałem o tym czy Adrian posiada Chindongo saulosi ,ale o liście zagrożonych gatunków którą opublikował w temacie,w którym ten gatunek jest wypisany.

Aha rozumiem Andzrzeju nie zrozumieliśmy się 😉😜