Skocz do zawartości

Juwel RIO 300L Holandia

kronos85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mieszkam w Holandii i stałem się szczęśliwym posiadaczem Pielęgnic Odkupiłem tydzień temu 13.11.2016 "po sąsiedzku "całe kompletne akwarium. Dziś po wstępnej lekturze forum wiem że poprzednia właścicielka miała w zbiorniku wielki misz masz.

Filmik do YouTube :

Parametry akwarium :

-   Juwel RIO 300 120cm 50cmx60cm (dł,szer,wys) rzem z dedykowaną szafką

-oświetlenie 2 lampy 45 W takie "biurkowe " pokrywie jest miejsce na 2 świetlówki T5 długości 1047mm jest ucięty kabel także nie wiem cy oświetlenie w pokrywie działa

Poprzednia właścicielka miała zbiornik ok 8 miesięcy.Z rybami nie było tragicznie bo miała narybek- niestety nie przeżył przeprowadzki do nowego mojego baniaka.Na start do wody wlałem produkt tetra Aqua Safe.

W akwarium pływa to co pływa :

-6 skalarów

• około 18 pienęgnic jeszcze ich dokładnie nie policzyłem Proszę o pomoc w identyfikacji

• 6-8 glonojadów

• 1 większa jakaś rybka sumowata która siedzi ciągle pod kamieniem

Akwarium dostałem wraz z roślinami na razie  trzymają  się jako tako i wszystkim co jest widoczne na zdjęciu kamienie żwirek dekoracje  itd itp.

1.Czy filtracja jest wystarczająca? Co zrobić z pompa wsadzić oryginalną Juwela i pozostać przy 2 filtrach czy szukać innego rozwiązania filtracji.

2.Oświetlenie ? Cy nie za mocne/za słabe dla ryb ? Wsadzić z góry świetlówki w pokrywę akwarium czy iść w oświetlenie LED RGB ?

1. Ryby Czy akwarium jest mocno przerobione ? Rybki żwawo pływają po akwarium i ciagle toczą walki o teren

2. Wystrój wiem że skały w akwarium to misz masz ale narazie takie mam.

3. Testy kupiłem kropelkowe na Ph Kh i Gh firmy HS aqua

http://www.hsaqua.eu/nl/watertesten-zoetwater/4-zoetwater/watertest/117-hs-aqua-ph-test

Ph -7,2

Kh 7

Gh nie wyszło mi nie mogłem zmierzyć albo jest bardzo wysokie powyżej 22

Jakie parametry wody mierzyć przy tylu rybkach ?

Nie chciałbym żeby coś się stało rybkom 4 letni syn już się zakochał w nich żona tez zresztą.

Pozdrawiam i proszę o rady sugestię krytykę Leszek

20161120_102520.jpg

20161120_102528_Burst01.jpg

20161120_102533.jpg

20161120_102542.jpg

Witajcie moim mili bo wiszę i słyszę całą rodzinę:)

Leszku sam wiesz że kompletne misz masz i nie jest to Malawi tylko "akwarium skundlone" w sensie że co tam poprzedniej właścicielce się spodobało to waliła do baniaka - bo jest tam wszystko.

Po pierwsze to odpowiedz sobie czy chcesz akwarium Juvel300 Malawi bo z tego co tam już masz można każdy biotop zrobić.

Jeśli decyzja że Malawi bo chyba inaczej nie rejestrowałbyś się tutaj - no to niemal wszystko do zmiany - aż nie wiem od czego zacząć.

może tak jak ty pisałeś.

Bioflow i ten mechanik do Malawi 360l to absolutnie nie wystarczające filtracje i wszyscy koledzy którzy mieli Juvela z Bioflow go zamieniali na znacznie mocniejsze filtracje do Malawi. Jeśli miałobyć jednak akwarium ogólne lub roślinne to filtracja ta jaką masz jest OK.

więc moim zdaniem oba filtry do wymiany.

grzałka OK

oświetlenie ucięte znaczy uszkodzone i nie warto w to iść a 2 lampki biurkowe to żadne oświetlenie akwarystyczne  idz w kierunku RGB a nawet RGBW na sterowniku z cyklem całodobowym. - nie dolewaj wody bo widać że za mało ale rybki ci mogą teraz wyskakiwać z baniaka jak dolejesz.

ad3 obsada - masakra i chyba cała do wymiany bo wiele ryb to nie Malawi a te co są to raczej nie do tak małego akwarium ale koledzy w zakresie obsady cię skrytykują równo, żwirek do wymiany bo pyszczaki z Malawi to piasek gradacji 0,8-1,2mm kolor i z czego to twoja decyzja ale żwir do wyjęcia - zobaczysz ile w nim g... siedzi jak tylko ruszysz.

ad4 - no sam widzisz że skały każda inna i żadna nie pasuje do tła - raczej sugeruję jeden rodzaj kamienia możliwie dobrany do tła wtedy wygląda naturalnie ale to z czasem zrobisz.

ad5 testy - u nas te są niedostępne więc nie wiemy czy wiarygodne ale

jeśli ten test na pH ma zakres od 7 do 9 a nie np 3-10 to OK

reszta czyli KH i GH nie są ci zbytnio potrzebne natomiast niezbędne są dwa inne których nie kupiłeś

polecam zakup testów JBL NO2 i JBL NO3 albo holenderskiej produkcji Salifert NO2 i NO3 to chyba najlepiej jakby okazało się że ten pH co kupiłeś nie jest zakresu od 7 +0,4 do 8-9 to kup Salifert pH i on właśnie tak ma co trzeba.

ten pomiar NO2 i NO3 musisz zrobić niezwłocznie bo co prawda zmieniłeś wodę i wlałeś uzdatniacz - to dobrze ale ryb dużo a biologia oparta na tym małym złożu w Bioflow więc trzeba szybkiej odpowiedzi czy rybkom nic nie grozi.

W tym dziale się tylko przedstawiamy więc dalsze sprawy filtracji, obsady, parametrów wody to już otwieraj swoje tematy w odpowiednich działach - tu nie odpowiadaj chyba że moderator od razu przeniesie do Podstaw.

Witaj.

Wszystko zależy od tego, czego chcesz. Jeśli chcesz mieć akwarium biotopowe, to ryby do wymiany, żwir do wymiany na piasek, oświetlenie to rzecz względna, może zostać takie, jeśli Ci nie przeszkadza. Kamienie to kwestia gustu. Filtracja, ten Jewel trochę cieniutki. Generalnie, bardzo dużo zmian.

Jeśli z kolei chcesz mieć ładne akwarium, żeby popatrzeć, to może zostać jak jest. Z małym wyjątkiem. Masz tam Nimbochromisy (te w łaty). One rosną do znacznych rozmiarów, więc masz za małe akwarium. Chociaż pewnie w takim akwarium tych rozmiarów nie osiągną, ale dochodzi jeszcze agresja. Są młode, więc pewnie jeszcze nie pokazują wszystkiego.

O filtracji już pisałem, ale akwarium, jak piszesz, działa już wiele miesięcy, więc chyba się sprawdza? Oświetlenie, jak pisałem, też.

• 4 tygodnie później...