Skocz do zawartości

Dojrzewanie 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlałem WA dokładnie 1 ml.

1 ampułkę biodigest już zamówiłem. Pewnie dotrze za 2-3 dni. A może wlać biodigest bez podmiany 50% wody ? Podmiana wody zaburzy trochę obserwację tendencji parametrów...

Opublikowano

Teoretycznie książkowo wszystko zrobiłeś, no chyba, że coś tam po drodze nie tak poszło i grzebałeś.

U mnie także No2 bardzo wysoko idzie przy starcie nowego baniaka, myślałem że to może moja woda, ale Ty masz z Pruszkowską wodę.

Opublikowano
2 minuty temu, Pleziorro napisał:

U mnie także No2 bardzo wysoko idzie przy starcie nowego baniaka, myślałem że to może moja woda, ale Ty masz z Pruszkowską wodę.

No nie - teoretycznie to on ma twoją wodę Rafale  - Wodociąg Centralny z ul Filtrowej  :cry:  powinien mu Purolite  też nie działać a okrzemki jak u ciebie czyli stale.

https://www.mpwik.com.pl/view/strefa-zasilania-zakladow-wodociagowych

Kolego Grześ weż miarkę i zmierz w cm wymiar od powierzchni piasku w najwyższym punkcie do lustra wody i podaj wynik.

Jak znam Juwela Rio240 to nie mogłeś mieć 200l wody netto przy 5-7cm piasku i tej ramie plastikowej.

Typuję że 140-160l .

Opublikowano
17 minut temu, Pleziorro napisał:

Ale kolega podaje że uzyskał stężenie No4 - 1mg/l czyli prawidłowo.

Ja tam czytam też między wierszami.:D  przeczytaj uważnie post #1 i #6

Kolega baniak zalał 6.11 i przełożył 3 tygodniowy Matrix z dojrzałego baniaka  i wlał Prodibio a następnego dnia bez żadnych pomiarów czyli  7.11 wlał 1ml WA.

Nie zrobił żadnych badań startowych ani kranówy ani tego co miał w baniaku w dniu wlania WA.

Pierwsze wyniki NH4 podał z 17.11 czyli po 10 dniach i wtedy miał NH4 - 1ppm:D

Założenie że tyle samo było 10 dni wcześniej niczym nie jest uprawnione bo ten Matrix i dodatkowo Prodibio powinny działać już po 6h od wlania tego amoniaku.

Co do kranów w Skoroszach to nie wiem ale z mojej mapy wynika że to ta sama woda co twoja.

Mam znajomych w Ursusie i ciągle tam się z awariami borykają a całkiem nie dawno walnęła magistrala wodna do Pruszkowa i fakt wtedy Ursus miał wodę ale Pruszków już nie - ale to nie ważne .

Ważne by kolega Grześ się odnalazł bo gdzieś zaginął i podał ten pomiar piasek-lustro wody;)

Jak mamy dyskutować między sobą to wolę tą dyskusję na Maziowieckim Spotkaniu.

Opublikowano

Od piaska do lustra wody jest u mnie ok 39 cm.

5 godzin temu, deccorativo napisał:

Pierwsze wyniki NH4 podał z 17.11 czyli po 10 dniach i wtedy miał NH4 - 1ppm:D

Założenie że tyle samo było 10 dni wcześniej niczym nie jest uprawnione bo ten Matrix i dodatkowo Prodibio powinny działać już po 6h od wlania tego amoniaku.

Podaję wszystkie pomiary NH4:

07.11 NH4 1 (po wlaniu WA)

11.11 NH4 0,6 (NO2 0,2)

13.11 NH4 0,6  (NO2 0,4)

15.11 NH4 0,6 (NO2 0,4-0,6)

17.11 NH4 1,0  (NO2 "czerwony")

20.11 NH4 0,4 (NO2 "czerwony")

22.11 NH4 <0,05 (NO2 "czerwony")

24.11 NH4 <0,05 (NO2 "czerwony")

26.11 NH4 <0,05 (NO2 "czerwony")