Skocz do zawartości

Dojrzewanie 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Pleziorro napisał:

Ja nie czyszczę i wciąż mam kanion kolorado :) Pomiędzy okrzemkami gdzieniegdzie przebijają się zielone, ale to jest wizualnie 10-20% przy 80-90% burego :)

Czyli jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę ;) . Napisałem o czyszczeniu bo wiele osób chcących mieć (dla mnie niezrozumiałe) białe kamienie co jakiś czas je pucuje, jakie jest tego efekt każdy może sprawdzić wkładając do dojrzałego (nie mylić z akwa z "zamkniętym cyklem azotowym") nowy kamień. Pierwsze co się na nim pojawi to okrzemki w 90% przypadków.

No chyba że ktoś przepuszcza wodę przez filtr RO i pakuje do akwa od groma absorberów :rolleyes:.

Dla ciekawskich :)

http://www.perma-guard.com.pl/okrzemki

Opublikowano

Zrobiłem dodatkowy pomiar zgodnie z sugestią eljota.

Od lewej: woda kranowa, woda kranowa+akwariowa (50%/50%), woda akwariowa (100%). Nie widać różnicy w kolorze pomiędzy wodą akwariową a zmieszaną z kranową.

20161127_115747.jpg

Opublikowano

Czyli test mierzy, pozostaje ci czekać. Jak ci się spieszy możesz podmienić 50% wody (z uzdatniaczem) i wtedy wlać Biodigest. Jak się nie spieszy, to poczekaj i jak NO2 spadnie do 0,0.... zmierz NO3 jak będzie duże to podmiana i zamawianie ryb :)