Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem kilka informacji na nano-reef, że im mniejsza membrana tym mniej krzemianów na wyjściu mierzone TDS. Podobno im dłuższy kontakt wody z membraną i żywicą tym czystsza woda, co potwierdzają testy na różnych membranach. Czy to słuszna droga?

Polecają też taki układ filtrów:

1) 5 mikronów
2) Węgiel
3) 1 Mikron
4) 1 Mikron
5) Membrana 100GPD
6) Filtr DI

TDS przed membraną 004  a po DI 000

W wersji z jednym filtrem 1 Mikron przed membraną 010 do 016

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, led4grow napisał:

Polecają też taki układ filtrów:

1) 5 mikronów
2) Węgiel
3) 1 Mikron
4) 1 Mikron
5) Membrana 100GPD
6) Filtr DI

W zupełności wystarczy 1x1mikron. Długi przewód do akwarium, na końcu dajesz obudowę 2" z zasypanym złożem MB20 i gotowe.

5 godzin temu, marek_z_81 napisał:

Myślę, że maqus miał na myśli godzinę nie min. Ja na mojej 75 robię bańkę 5 w pół godziny.

Tak właśnie. Mój błąd. Dzięki :)

Edytowane przez maqus
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Przyznam, że u mnie to wygląda średnio i nie wiem z czego to wynika.
Wyszło mi 5l/h. Malutko. No ale poczytałem i wyszło, że może membrana za stara, chociaż parametry z niej są ok (filtr chodzi u mnie z rok a kupiłem używany). Wymienilem membranę na nową razem z ogranicznikiem przepływu i teraz leci 7,5l/h. Ciśnienie na wyjściu mam ustawione na 4 bary.
Mam ustawienie: filtr 5um, węgiel, 1um, membrana, MB20, Sera Marin Silicate Clear. Dwa ostatnie w obudowach liniowych 2".
Na wyjściu z membrany (obu sztuk) wg TDS 81 mam/miałem 3-4, a na końcu miałem 0, teraz 1 czyli trzeba by było wymienić MB20 i ewentualnie Serę.

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Żeby wiedzieć ile litrów na danym ciśnieniu na godzinę? Rozumiem że w sieci miejskiej jest zmienne i łatwiej byłoby przewidzieć czas nalewania przy podmiance?
Czy już przesadzam?

Opublikowano
4 minuty temu, led4grow napisał:

Czy już przesadzam?

Cały czas :D

spiochu pisze prawdę GPD75 - kapie jak krew z nosa więc z 100GPD jak z dwu dziurek w nosie.

z GPD400 leci max 1l/min i musi być z pompą na ciśnieniu 6atm. wtedy po RO miałem SiO2 - 0,6ppm więc DI musiało być także. a po tym od razu od razu Seachem Malawi/ Victoria Buffer oraz Azoo Africam Mineral Salt ( inne mleczyły  wodę na 2 dni Azoo był zupełnie żółty ale nie mleczył a żółte  odcień znikał po dobie)

Nie wiem czy czytałeś mój temat - ale 2 lata temu jechałem bardzo długo dokładnie tak jak ty teraz chcesz zrobić , bez manometrów, udziwnień i zacznij od spisu części do zakupu ale z tymi wszystkimi drobnymi elementami i zobacz ile wyjdzie i czy taniej niż gotowa działająca instalacja.

Odrębną sprawą jest eksploatacja takiej RO/DIMalawi - led4grow to że zrobisz RO/DI a potem musisz zrobić uwodornienie i mineralizację wcale nie znaczy że nie będziesz miał glonów.

Możliwe że unikniesz etapu okrzemkowego ale dalej glony będą najpierw zielone a potem krasnorosty z zielenicami.

Bez uprzedniego odpalenia TMBT ( miesiąc) albo/i Purolite  co tygodniowe podmianki po 20% wody RO/DI z jej preparowaniem by miała odpowiednie pH , KH,GH jest trudne bez doświadczenia ( trzeba uwzględniać od razu fakt że ostateczne parametry masz dopiero po 48h a tu ci leci do baniaka żywe RO )  ale nie odradzam ci i jak dotrwasz w zamyśle będę podpowiadał w miarę swojej wiedzy i doświadczenia.

• Dziękuję 1
Opublikowano
13 minut temu, deccorativo napisał:

...wcale nie znaczy że nie będziesz miał glonów.

Wydaje mi się, że led4grow chce się pozbyć okrzemek a w dalszej perspektywie oczekuje pojawienia się glonów zielonych. Ty Heniu, chyba m.in. taki miałeś cel w swoim temacie o Malawi bez okrzemek a na tym wątku autor się opiera.

• Dziękuję 1
Opublikowano

GPD400 wychodzi jednak w kosmicznej cenie czy to w częściach czy gotowy. Jeśli spiochu ma przy 75GPD ma 7l/min to obstawiam że przy 100GPD będzie ok 10l. i jestem w stanie z tym żyć ;)

Czytałem ten post o okrzemkach RO/DI i to w sumie mnie zainspirowało bo mam już po pół roku dość "brązu".
Deccorativo w ostatnim akapicie piszesz o zmianie wody w funkcjonującym baniaku czy w świeżym?