Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem kilka informacji na nano-reef, że im mniejsza membrana tym mniej krzemianów na wyjściu mierzone TDS. Podobno im dłuższy kontakt wody z membraną i żywicą tym czystsza woda, co potwierdzają testy na różnych membranach. Czy to słuszna droga?

Polecają też taki układ filtrów:

1) 5 mikronów
2) Węgiel
3) 1 Mikron
4) 1 Mikron
5) Membrana 100GPD
6) Filtr DI

TDS przed membraną 004  a po DI 000

W wersji z jednym filtrem 1 Mikron przed membraną 010 do 016

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, led4grow napisał:

Polecają też taki układ filtrów:

1) 5 mikronów
2) Węgiel
3) 1 Mikron
4) 1 Mikron
5) Membrana 100GPD
6) Filtr DI

W zupełności wystarczy 1x1mikron. Długi przewód do akwarium, na końcu dajesz obudowę 2" z zasypanym złożem MB20 i gotowe.

5 godzin temu, marek_z_81 napisał:

Myślę, że maqus miał na myśli godzinę nie min. Ja na mojej 75 robię bańkę 5 w pół godziny.

Tak właśnie. Mój błąd. Dzięki :)

 

Edytowane przez maqus
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Przyznam, że u mnie to wygląda średnio i nie wiem z czego to wynika.
Wyszło mi 5l/h. Malutko. No ale poczytałem i wyszło, że może membrana za stara, chociaż parametry z niej są ok (filtr chodzi u mnie z rok a kupiłem używany). Wymienilem membranę na nową razem z ogranicznikiem przepływu i teraz leci 7,5l/h. Ciśnienie na wyjściu mam ustawione na 4 bary.
Mam ustawienie: filtr 5um, węgiel, 1um, membrana, MB20, Sera Marin Silicate Clear. Dwa ostatnie w obudowach liniowych 2".
Na wyjściu z membrany (obu sztuk) wg TDS 81 mam/miałem 3-4, a na końcu miałem 0, teraz 1 czyli trzeba by było wymienić MB20 i ewentualnie Serę.

Wysłane z telefonu



  • Dziękuję 1
Opublikowano

Żeby wiedzieć ile litrów na danym ciśnieniu na godzinę? Rozumiem że w sieci miejskiej jest zmienne i łatwiej byłoby przewidzieć czas nalewania przy podmiance?
Czy już przesadzam?

Opublikowano
4 minuty temu, led4grow napisał:

Czy już przesadzam?

Cały czas :D

spiochu pisze prawdę GPD75 - kapie jak krew z nosa więc z 100GPD jak z dwu dziurek w nosie.

z GPD400 leci max 1l/min i musi być z pompą na ciśnieniu 6atm. wtedy po RO miałem SiO2 - 0,6ppm więc DI musiało być także. a po tym od razu od razu Seachem Malawi/ Victoria Buffer oraz Azoo Africam Mineral Salt ( inne mleczyły  wodę na 2 dni Azoo był zupełnie żółty ale nie mleczył a żółte  odcień znikał po dobie)

Nie wiem czy czytałeś mój temat - ale 2 lata temu jechałem bardzo długo dokładnie tak jak ty teraz chcesz zrobić , bez manometrów, udziwnień i zacznij od spisu części do zakupu ale z tymi wszystkimi drobnymi elementami i zobacz ile wyjdzie i czy taniej niż gotowa działająca instalacja.

Odrębną sprawą jest eksploatacja takiej RO/DIMalawi - led4grow to że zrobisz RO/DI a potem musisz zrobić uwodornienie i mineralizację wcale nie znaczy że nie będziesz miał glonów.

Możliwe że unikniesz etapu okrzemkowego ale dalej glony będą najpierw zielone a potem krasnorosty z zielenicami.

Bez uprzedniego odpalenia TMBT ( miesiąc) albo/i Purolite  co tygodniowe podmianki po 20% wody RO/DI z jej preparowaniem by miała odpowiednie pH , KH,GH jest trudne bez doświadczenia ( trzeba uwzględniać od razu fakt że ostateczne parametry masz dopiero po 48h a tu ci leci do baniaka żywe RO )  ale nie odradzam ci i jak dotrwasz w zamyśle będę podpowiadał w miarę swojej wiedzy i doświadczenia.

 

  • Dziękuję 1
Opublikowano
13 minut temu, deccorativo napisał:

...wcale nie znaczy że nie będziesz miał glonów.

Wydaje mi się, że led4grow chce się pozbyć okrzemek a w dalszej perspektywie oczekuje pojawienia się glonów zielonych. Ty Heniu, chyba m.in. taki miałeś cel w swoim temacie o Malawi bez okrzemek a na tym wątku autor się opiera.

  • Dziękuję 1
Opublikowano

GPD400 wychodzi jednak w kosmicznej cenie czy to w częściach czy gotowy. Jeśli spiochu ma przy 75GPD ma 7l/min to obstawiam że przy 100GPD będzie ok 10l. i jestem w stanie z tym żyć ;)

Czytałem ten post o okrzemkach RO/DI i to w sumie mnie zainspirowało bo mam już po pół roku dość "brązu".
Deccorativo w ostatnim akapicie piszesz o zmianie wody w funkcjonującym baniaku czy w świeżym?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.