Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, deccorativo napisał:

co tygodniowe podmianki po 20% wody RO/DI z jej preparowaniem by miała odpowiednie pH , KH,GH jest trudne bez doświadczenia ( trzeba uwzględniać od razu fakt że ostateczne parametry masz dopiero po 48h a tu ci leci do baniaka żywe RO )  ale nie odradzam ci i jak dotrwasz w zamyśle będę podpowiadał w miarę swojej wiedzy i doświad

Zaraz, zaraz. Henryk, na drugiej stronie twojego tematu o wodzie RO/DI jest podane na tacy, jakie preparaty, w jakiej proporcji użyć aby te parametry były zachowane nawet jak lejemy RO od razu do baniaka. Coś uległo zmianie?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zalewanie nowego baniaka bez ryb wodą RO/DI to betka jedynie cierpliwości podwójnie potrzeba ja taką 75tką chyba przez 4 dni zalewałem 300l z wyłączeniem nocy bo spać (a bałem się pozostawić bez nadzoru) się chce potem przez 2 dni ustawiałem parametry - nic cię nie pogania więc robisz na spokojnie. Tylko jedno- szybko zakupiłem tą GPD400:)

Uwagi dotyczyły podmian wody w funkcjonującym już akwarium z rybami, wszak lejąc żywe RO/DI obniżasz nie tylko temperaturę ale i pH, KH,GH  niby tylko o 20%  ale dla pH te 20% to jest 0,4 więc zbyt dużo w tak krótkim czasie . trzeba więc korygować na bieżąco jak leci woda.

Prawda że wszystko dokładnie opisałem bo miałem ten sam problem i nic w tej mierze się nie zmieniło ale ja zaprzestałem to robić i nie dlatego że coś jest nie halo - po tym jak zmieniłem swoją domową instalację z 75tki na 400setkę to nawet te podmianki i dolewki odparowanej wody nie trwały długo. Doszedłem też do wprawy jak na bieżąco gdy leci woda wężykiem do akwarium dolewać uprzednio przygotowany koncentrat tych wymienionych powyżej preparatów, ale oczywiście każdy musi to dobrać do swojej instalacji RO i oczekiwanych parametrów wody w baniaku.

Zrezygnowałem z tego bo wiedząc że moja kranówa ma SiO2 ok 60ppm chciałem sprawdzić czy po 2 latach gdy zbiornik od dawna był stabilnie opanowany przez krasnorosty i zielenice wlanie takiej kranówy spowoduje wysyp okrzemka - nie spowodowało więc już pozostałem z tymi podmianami raz na 1-2 miesiące tak po 20% + ok 30l czystej RO bo na miesiąc mam ok 10-15l odparowanej wody ale stale jest w baniaku w kasecie i TMBT i w bloku Purolite. Stale więc mogę zrobić zdjęcie przez 1,5m wody jak ryby wiszą w próżni :D ( z wyłączeniem na 2-3 godziny gdy wlewam atrament)

Jeśli odparowanie nie uzupełniamy wodą RO tylko kranówą to przy takim systemie rzadkich i małych podmian rośnie nam mineralizacja w baniaku - powoli ale rośnie , także karma dokłada swoją mineralizację  więc po roku czy dwu możesz się zdziwić do ilu narosło. Nie jest to jakiś problem dla ryb bo zmiany bardzo powolne ale po 2 latach można doprowadzić że Purolite przestanie działać - prawdopodobnie poziom siarczanów wzrośnie tak bardzo że wyłączy tą żywicę.

• Dziękuję 2
Opublikowano
Zaraz, zaraz. Henryk, na drugiej stronie twojego tematu o wodzie RO/DI jest podane na tacy, jakie preparaty, w jakiej proporcji użyć aby te parametry były zachowane nawet jak lejemy RO od razu do baniaka. Coś uległo zmianie?

Mówimy o tym temacie:

???
Opublikowano

No u siebie 350l wody netto nalałem prawie 5 dni :D Włączając noce. :D A dopiero niedawno zaszedłem do "piwnicy" gdzie mam filtr (w salonie mam tylko dziurkę w ścianie i kawałek wężyka z kranikiem na końcu) i okazało się, że MB20 wydostało się z obudowy 2" i zapchało wężyk ;) No ale mi się nie spieszyło ;)

Co do samych glonów. Moim zdaniem tą metodą omija się wysyp okrzemek w masakrystycznej ilości. Jak widać na moim zdjęciu, trochę ich jest, ale nie rzucają się w oczy ;)
Miałem długo ciemnozielono, prawie czarno w akwarium aż żona zaczęła się burzyć i kupiłem Military Helmety. Pięknie czyściły, glony sobie odrastały, sielanka. Aż po WDA musiałem dodać zwykłej kranówy i momentalnie, tam gdzie tylko ślimaki wyczyściły kamienie, pojawiały się okrzemki w dużej ilości. Zgodzę się więc, że nie pokonają zielenic jeśli tylko za na kamieniach, ale dołożenie czegoś do aranżacji czy wyczyszczenie spowoduje, że okrzemki znów się pojawią.
Dodam jeszcze, że u siebie mam Purolite (dla klarowania wody) oraz TMBT. Bez tego nie wyobrażam sobie używania wody RO/DI i przygotowywania jej co tydzień w ilości około 60 litrów.

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

nie zmienia koloru i tylko pomiar np SiO2 odpowie czy żywica jest w 50% zapchana czy już w 100%  prawdopodobnie też nie jednakowo pochłania wszystkie związki więc ten pomiar SiO2 też nie jest taki pewny.

• Dziękuję 1