Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem kilka informacji na nano-reef, że im mniejsza membrana tym mniej krzemianów na wyjściu mierzone TDS. Podobno im dłuższy kontakt wody z membraną i żywicą tym czystsza woda, co potwierdzają testy na różnych membranach. Czy to słuszna droga?

Polecają też taki układ filtrów:

1) 5 mikronów
2) Węgiel
3) 1 Mikron
4) 1 Mikron
5) Membrana 100GPD
6) Filtr DI

TDS przed membraną 004  a po DI 000

W wersji z jednym filtrem 1 Mikron przed membraną 010 do 016

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, led4grow napisał:

Polecają też taki układ filtrów:

1) 5 mikronów
2) Węgiel
3) 1 Mikron
4) 1 Mikron
5) Membrana 100GPD
6) Filtr DI

W zupełności wystarczy 1x1mikron. Długi przewód do akwarium, na końcu dajesz obudowę 2" z zasypanym złożem MB20 i gotowe.

5 godzin temu, marek_z_81 napisał:

Myślę, że maqus miał na myśli godzinę nie min. Ja na mojej 75 robię bańkę 5 w pół godziny.

Tak właśnie. Mój błąd. Dzięki :)

Edytowane przez maqus
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Przyznam, że u mnie to wygląda średnio i nie wiem z czego to wynika.
Wyszło mi 5l/h. Malutko. No ale poczytałem i wyszło, że może membrana za stara, chociaż parametry z niej są ok (filtr chodzi u mnie z rok a kupiłem używany). Wymienilem membranę na nową razem z ogranicznikiem przepływu i teraz leci 7,5l/h. Ciśnienie na wyjściu mam ustawione na 4 bary.
Mam ustawienie: filtr 5um, węgiel, 1um, membrana, MB20, Sera Marin Silicate Clear. Dwa ostatnie w obudowach liniowych 2".
Na wyjściu z membrany (obu sztuk) wg TDS 81 mam/miałem 3-4, a na końcu miałem 0, teraz 1 czyli trzeba by było wymienić MB20 i ewentualnie Serę.

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Żeby wiedzieć ile litrów na danym ciśnieniu na godzinę? Rozumiem że w sieci miejskiej jest zmienne i łatwiej byłoby przewidzieć czas nalewania przy podmiance?
Czy już przesadzam?

Opublikowano
4 minuty temu, led4grow napisał:

Czy już przesadzam?

Cały czas :D

spiochu pisze prawdę GPD75 - kapie jak krew z nosa więc z 100GPD jak z dwu dziurek w nosie.

z GPD400 leci max 1l/min i musi być z pompą na ciśnieniu 6atm. wtedy po RO miałem SiO2 - 0,6ppm więc DI musiało być także. a po tym od razu od razu Seachem Malawi/ Victoria Buffer oraz Azoo Africam Mineral Salt ( inne mleczyły  wodę na 2 dni Azoo był zupełnie żółty ale nie mleczył a żółte  odcień znikał po dobie)

Nie wiem czy czytałeś mój temat - ale 2 lata temu jechałem bardzo długo dokładnie tak jak ty teraz chcesz zrobić , bez manometrów, udziwnień i zacznij od spisu części do zakupu ale z tymi wszystkimi drobnymi elementami i zobacz ile wyjdzie i czy taniej niż gotowa działająca instalacja.

Odrębną sprawą jest eksploatacja takiej RO/DIMalawi - led4grow to że zrobisz RO/DI a potem musisz zrobić uwodornienie i mineralizację wcale nie znaczy że nie będziesz miał glonów.

Możliwe że unikniesz etapu okrzemkowego ale dalej glony będą najpierw zielone a potem krasnorosty z zielenicami.

Bez uprzedniego odpalenia TMBT ( miesiąc) albo/i Purolite  co tygodniowe podmianki po 20% wody RO/DI z jej preparowaniem by miała odpowiednie pH , KH,GH jest trudne bez doświadczenia ( trzeba uwzględniać od razu fakt że ostateczne parametry masz dopiero po 48h a tu ci leci do baniaka żywe RO )  ale nie odradzam ci i jak dotrwasz w zamyśle będę podpowiadał w miarę swojej wiedzy i doświadczenia.

• Dziękuję 1
Opublikowano
13 minut temu, deccorativo napisał:

...wcale nie znaczy że nie będziesz miał glonów.

Wydaje mi się, że led4grow chce się pozbyć okrzemek a w dalszej perspektywie oczekuje pojawienia się glonów zielonych. Ty Heniu, chyba m.in. taki miałeś cel w swoim temacie o Malawi bez okrzemek a na tym wątku autor się opiera.

• Dziękuję 1
Opublikowano

GPD400 wychodzi jednak w kosmicznej cenie czy to w częściach czy gotowy. Jeśli spiochu ma przy 75GPD ma 7l/min to obstawiam że przy 100GPD będzie ok 10l. i jestem w stanie z tym żyć ;)

Czytałem ten post o okrzemkach RO/DI i to w sumie mnie zainspirowało bo mam już po pół roku dość "brązu".
Deccorativo w ostatnim akapicie piszesz o zmianie wody w funkcjonującym baniaku czy w świeżym?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
    • Moje już ma 9 lat, nadal bez problemu, jedynie rys więcej Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
    • Spoina raczej na wykończeniu. Skłaniałbym się ku zmianie zbiornika, zwłaszcza że to kontrowersyjny Wromak Przyklejać się nie opłaca.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.