Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 17.11.2016 o 08:17, Pleziorro napisał:

nie trzeba żadnego kleju jak pisze kolega wyżej, bo są wyposażone w taśmę 3m która trzyma jak diabli.

Źle się wyraziłem, chodziło mi o pastę termoprzewodzącą co by zapewnić przeniesienie temperatury z modułów na profil aluminiowy. Zawsze to jakieś odciążenie diody i chyba dłuższa żywotność...

Opublikowano

Troszkę muszą się grzać bo wytwarzają jakąś tam energię ;) nie mówię, że to konieczne, ale zawsze to zwiększy trochę trwałość takiej diody. Mam oświetlenie led w Tanganice i facet, który mi je robił używał takiej pasty, zresztą jak dotykam lampy i płyt, która pod nią jest, są jednak delikatnie ciepłe ;) 

Opublikowano

W żadnym moim baniaku, belki nawet nie są letnie nad modułami, może masz ich po prostu zbyt mało i świecisz nimi na 100%. U mnie maksimum to 80 pod wieczór, a w dzień 50%.

Opublikowano

Troszkę tak, ale nie na tyle żeby konieczne było stosowanie odprowadzenie ciepła, jak np. w power ledach. Te moduły można kleić praktycznie do wszystkiego, np. bezpośrednio do pokrywy, bez użycia profili alu. Poza tym one mają już fabrycznie doklejoną taśmę dwustronną, więc kombinowanie z usuwaniem jej i wklejeniem modułów z zastosowaniem pasty termoprzewodzącej byłoby kłopotliwe i moim zdaniem zbyteczne - moduły w ten sposób nie stracą na żywotności. Inna kwestia, to np. dodatkowe zabezpieczenie ich przed wilgocią, jak robi to np. Pleziorro. :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
11 minut temu, marcin73m napisał:

jak np. w power ledach

Ok Marcinie, tu jest klucz tej różnicy ;) rzeczywiście moja lampa jest na power ledach, przepraszam za zamieszanie ;) 

• Dziękuję 1