Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, bakus_44 napisał:

Jeszcze pytanie do kolegi: czy ta pompa ma jakiś regulator mocy, kontroler, żeby ją skręcić? bo jeżeli nie, to trochę się różni od newy :P

A to ciekawe jak potrafimy widzieć to czego niema.:P

Newa Wave  nie ma regulatora mocy czyli regulacji wydajności przepływu.  Taki zestaw Newa Wave Set 2x3,9 + Newa Control  za 630zł  nijak sie ma do ceny Sobo WP400M.

Jeśli myślisz o tym Newa Controller  który jest tylko duo przekażnikiem włącz-wyłącz  dla dwu falowników i nie reguluje mocy falownika tylko potrafi dwa włączać na przemian lub razem oraz włączać na określony czas a to nie reguluje mocy i wydajności tylko co najwyżej fale w baniaku robi..

Już się sam przekonałem że nie da się zrobić sprawnie działającej regulacji obrotów falownika AC 230V. ani pomp obiegowych AC np. Atman306 :( więc i Chińczycy  tego nie robią. Falowniki i pompy obiegowe DC czyli na napięcie stałe to inna sprawa - tu regulację można zrobić doskonałą vide Jebao RW czy DCT

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Już się sam przekonałem że nie da się zrobić sprawnie działającej regulacji obrotów falownika AC 230V. ani pomp obiegowych AC np. Atman306 :( więc i Chińczycy  tego nie robią. Falowniki i pompy obiegowe DC czyli na napięcie stałe to inna sprawa - tu regulację można zrobić doskonałą vide Jebao RW czy DCT

Nawet stosując falownik? Czytaj przetwornicę częstotliwości.

Opublikowano

nie chodzi o to czy jest rozwiązanie techniczne tylko czy jest proporcjonalnie kosztowne do ceny jvp-102 czyli ok.40 zł.

Jeśli takie rozwiązanie jak robi to Jebao w RW mam sam wymyślać za kilkaset zł by chodziło na jvp102 to od razu lepiej kupić gotowe RW - wyjdzie taniej i bez wysiłku.

Opublikowano
2 godziny temu, spiochu napisał:

kilka tygodni temu też tak sądziłem ale sprawdziłem

Miałem nie publikować tego filmu z prób tego dokładnie poleconego przez ciebie regulatora AVT do silnika indukcyjnego a próbowałem i jvp102 i Atmana306 -Piotrze masakra:(:cry: płakałem ze śmiechu.

Pierwsze to ten regulator sam pobiera 5,1W i zdrowo się grzeje i jakby ok 37% dodatkowo pobiera mocy co ten jvp102;)

Pompa Atman306 działa identycznie czyli regulacja pozwala zmniejszyć moc o ok 15% a potem pompa skokowo wpada w  wibracje stukot i przerywaną pracę - optycznie nie widać zmniejszenia przepływu przy tym 15to % zakresie w którym pracuje pompa poprawnie.

Co innego gdy pracuje jako wentylator powietrza - tam skutecznie reguluje przepływ powietrza ale nie w akwarystycznych pompach indukcyjnych wody.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kupiłem tę sobo wp-400m na allegro za 80zł. Ma ponoć 2 lata gwarancji więc w razie czego będę odsyłał w nieskończoność. Jak się nie sprawdzi to zainwestuje w RW, chociaż słyszałem ostatnio u kolegi RW-8 to nie chodziło to zbyt cicho- może źle trafił, ale wolałbym nie mieć czegoś tak buczącego w akwarium :P

Opublikowano

Pompa zamontowana. Jej moc nie wprowadziła mnie w stan szoku, aczkolwiek po paru h pracy wydmuchala mi piasek 0,8-1,2 z rogów akwarium 200x60x60 po przeciwleglej stronie, więc jest chyba wystarczająco mocna. Zamontowana jest na 2/3 wysokości akwarium, skierowana do góry i na tylna ścianę. Co do hałasu, to wcale jej nie słyszę. Może lekki rezonans jak jest kompletnie cicho. Także mogę polecić....

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.