Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, bakus_44 napisał:

Jeszcze pytanie do kolegi: czy ta pompa ma jakiś regulator mocy, kontroler, żeby ją skręcić? bo jeżeli nie, to trochę się różni od newy :P

A to ciekawe jak potrafimy widzieć to czego niema.:P

Newa Wave  nie ma regulatora mocy czyli regulacji wydajności przepływu.  Taki zestaw Newa Wave Set 2x3,9 + Newa Control  za 630zł  nijak sie ma do ceny Sobo WP400M.

Jeśli myślisz o tym Newa Controller  który jest tylko duo przekażnikiem włącz-wyłącz  dla dwu falowników i nie reguluje mocy falownika tylko potrafi dwa włączać na przemian lub razem oraz włączać na określony czas a to nie reguluje mocy i wydajności tylko co najwyżej fale w baniaku robi..

Już się sam przekonałem że nie da się zrobić sprawnie działającej regulacji obrotów falownika AC 230V. ani pomp obiegowych AC np. Atman306 :( więc i Chińczycy  tego nie robią. Falowniki i pompy obiegowe DC czyli na napięcie stałe to inna sprawa - tu regulację można zrobić doskonałą vide Jebao RW czy DCT

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Już się sam przekonałem że nie da się zrobić sprawnie działającej regulacji obrotów falownika AC 230V. ani pomp obiegowych AC np. Atman306 :( więc i Chińczycy  tego nie robią. Falowniki i pompy obiegowe DC czyli na napięcie stałe to inna sprawa - tu regulację można zrobić doskonałą vide Jebao RW czy DCT

Nawet stosując falownik? Czytaj przetwornicę częstotliwości.

Opublikowano

nie chodzi o to czy jest rozwiązanie techniczne tylko czy jest proporcjonalnie kosztowne do ceny jvp-102 czyli ok.40 zł.

Jeśli takie rozwiązanie jak robi to Jebao w RW mam sam wymyślać za kilkaset zł by chodziło na jvp102 to od razu lepiej kupić gotowe RW - wyjdzie taniej i bez wysiłku.

Opublikowano
2 godziny temu, spiochu napisał:

kilka tygodni temu też tak sądziłem ale sprawdziłem

Miałem nie publikować tego filmu z prób tego dokładnie poleconego przez ciebie regulatora AVT do silnika indukcyjnego a próbowałem i jvp102 i Atmana306 -Piotrze masakra:(:cry: płakałem ze śmiechu.

Pierwsze to ten regulator sam pobiera 5,1W i zdrowo się grzeje i jakby ok 37% dodatkowo pobiera mocy co ten jvp102;)

Pompa Atman306 działa identycznie czyli regulacja pozwala zmniejszyć moc o ok 15% a potem pompa skokowo wpada w  wibracje stukot i przerywaną pracę - optycznie nie widać zmniejszenia przepływu przy tym 15to % zakresie w którym pracuje pompa poprawnie.

Co innego gdy pracuje jako wentylator powietrza - tam skutecznie reguluje przepływ powietrza ale nie w akwarystycznych pompach indukcyjnych wody.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kupiłem tę sobo wp-400m na allegro za 80zł. Ma ponoć 2 lata gwarancji więc w razie czego będę odsyłał w nieskończoność. Jak się nie sprawdzi to zainwestuje w RW, chociaż słyszałem ostatnio u kolegi RW-8 to nie chodziło to zbyt cicho- może źle trafił, ale wolałbym nie mieć czegoś tak buczącego w akwarium :P

Opublikowano

Pompa zamontowana. Jej moc nie wprowadziła mnie w stan szoku, aczkolwiek po paru h pracy wydmuchala mi piasek 0,8-1,2 z rogów akwarium 200x60x60 po przeciwleglej stronie, więc jest chyba wystarczająco mocna. Zamontowana jest na 2/3 wysokości akwarium, skierowana do góry i na tylna ścianę. Co do hałasu, to wcale jej nie słyszę. Może lekki rezonans jak jest kompletnie cicho. Także mogę polecić....