Skocz do zawartości

200l - czyżby sinice?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z glonami, o ile inwazja dużej ilości okrzemków nie jest czymś okropnym (popełniłem błąd kupując piasek z castoramy..), o tyle martwi mnie obecność zielonych glonów - obawiam się, że to sinice,mają jakby "nitkowatą" strukturę, porastają punktowo powierzchnie piasku - zdają się przyklejać do piasku - przy próbie poruszenia ich, odkleja się "placek"  podłoża.

Być może zostanę zaraz zganiony - ale nie posiadam niestety testów na związki azotu czy fosforu - jednakże resztę potrzebnych informacji mogę podać. Chciałbym się dowiedzieć jak mógłbym ewentualnie z tym walczyć.

Dodatkowo załączam zdjęcia.

IMAG0520.jpg

IMAG0521.jpg

IMAG0523.jpg

Opublikowano

Witam, akwarium ma ok. 6 tygodni, filtracja to Aquael FAN 3 + hw-302 w ktory jest wypelniony 1x ceramika + 2x zeolit mineralny.

oswietlenie 2x 30W standardowa pokrywa do 200l, swiece ok. 12h dziennie

Na chwile obecna obsade stanowia 5x neolamprolugus caudopunctatus i 2x neolamprolugus multifasciatus ( wiem, ze tanganika, ale moze mnie nie zabijecie tutaj :)

Co tydzien wymieniam 10% wody.

Opublikowano

bez wątpienia sinice - IMHO

takie tam rady -zmniejsz oświetlenie, usuwaj mechanicznie, zwiększ podmiany  wywal zeolit z kubła i go odblokuj by choć 200l/h płynęło - IMHO nie są skuteczne a kiedyś były.:(

bez ustalenia proporcji NO3/PO4 nic nie poradzę ,- ale radzę kupić tylko dwa testy kropelkowe ale nie inne niż te

Salifert PO4 i broń Boże nie kup JBL czy Zooleka.

JBL NO3

i tak długo jedziesz bez testów czyli po omacku.  Opisz co i ile dajesz rybom jeść.

widzę że jesteś mój sąsiad - jedyny znany Wyszków to ten nad Liwcem to jest 9km od Węgrowa:D

Opublikowano

Wyszków tak, ale nad Bugiem, nad Liwiec jeżdżę latem nad wodę :)

Jeśli mam wywalić zeolit, to co mialbym dac w zamian? myślałem żeby kupić lawe wulkaniczna, podobno lepsza od bioceramiki.

Jeśli chodzi o pokarm, to głównie mrożony solowiec którego uwielbiają i co jakiś czas daje mrożonego oczlika i granulat spirulinowy, ale niechętnie go jedza, wybredne te moje ryby.

Opublikowano
17 minut temu, Xiviss napisał:

Jeśli mam wywalić zeolit, to co mialbym dac w zamian? myślałem żeby kupić lawe wulkaniczna, podobno lepsza od bioceramiki.

Zostaw sobie samą ceramikę tylko rozłóż ją po równo to reszty pustych koszy w kubełku.

Opublikowano
4 minuty temu, Xiviss napisał:

napisałeś baniak 200l więc zgodnie z przepisami Saechema  należy się do kubła tylko 0,5l Matrixa a ponieważ to złoże co ma tylko 700m2/l czyli jak tam siedzi w 1 koszu 1 litr najgorszej chińskiej ceramiki po 6 zł/l (  takie białe rurki ?? czy bioceramika czyli takie kulki czarne plastikowe?? ) to jest już o 100% za dużo. :)

Ale te 2 kosze zeolitu trzeba wywalać na raty - 1 kosz zeolitu co 2 tygodnie.

Co w zamian - a no jak chcesz coś o identycznym działaniu jak zeolit tylko 1000x silniej działający to te 2 kosze gruzu zastąpi 100ml Purigenu w siateczce rozłożone równo i cieniutko na całym dnie kosza i przyciśnięte tą ceramiką.

Jakbyś jednak kupił te testy i zmierzył NO3 w kranie i w baniaku to możliwe że bym polecił zupełnie inny zestaw chemikalii - 100x lepszy i tańszy niż ten Purigen.

10 minut temu, Xiviss napisał:

Jeśli chodzi o pokarm, to głównie mrożony solowiec którego uwielbiają i co jakiś czas daje mrożonego oczlika i granulat spirulinowy, ale niechętnie go jedza, wybredne te moje ryby.

Tu zacznij dokładny opis co i jak robisz od tego momentu.

- Otwieram lodówkę i wyjmuję listek zamrożonego solowca i oczlika ale bardzo dokładnie opisz co i jak robisz dalej aż do zjedzenia przez ryby.

dalej bez zakupu wymienionych testów i pomiarów w akwarium i w kranie nic mądrego nie wymyślę.

Opublikowano (edytowane)

No więc , otwieram zamrażarke , wyciągam "paletę" pokarmu, odcinam 1 kostke, szybko nożem odkrajam z 1/4 kostki, żeby na raz rybki to zjadły, resztę chowam do zamrażarki.

Następnie wkładam ta 1/4 kostki na sitko i idę z tym pod kran i polewam dopóki nie rozpuszcze "zmarzliny", później karmię tym ryby starając się by jedzenie zostało zjedzone nim opadnie na dno, ale czasami coś niestety opadnie.

Jeśli chodzi o ceramikę, tak to takie białe walce z dziurkami.

I dlaczego radzicie usunąć ten zeolit? nie neguje waszego zdania, ciekawi mnie jedynie cel tego zabiegu, chodzi o nadmierny pobór związków azotowych czy co?

Właśnie robie podmianę - traktować wodę jakimś AquaSafe'm czy zostawić do odstania i wlać

Jak wygląda sprawa z piaskiem: czy krzemionka z tego piasku z Castoramy wypłucze się z czasem i glony przyhamują, czy może potrzebna jest wymiana podłoża, jeśli tak - to na jakie? Do biotopu Tanganiki dobrym wyborem wydaje się być drobny, biały piasek wapienny.

Dodaje dane z wodociągów odnośnie wody:

woda.jpg

Edytowane przez Xiviss
Dodanie danych
Opublikowano

Dobrze że się przypomniałeś - bo umknęło.

Wiesz mamy IV kw 2016 więc badania wody z przed 3 lat to brak badań:( wiesz ile wody w tym czasie przepłynęło przez Bug.

Pierwsze - to dobrze dajesz te mrożonki bo często tu popełnia się błąd nie płucząc ich po rozmrożeniu. Generalnie mrożonki dają wysokie dawki fosforanów do wody w baniaku więc niestety podejrzewam że testu Saliferta PO4 nie starczy skali a tam jest do 3mg/l.  Czasami nie kup innego który akurat jest w sklepie - przestrzegam 

Bez zakupu tych dwu testów które ci wskazałem nie ruszymy z miejsca poza mechanicznym zbieraniem, ograniczeniem świecenia z 12h do 8h a jak nie ma domowników to wyłącznik zrób i podmiany co tydzień najmniej 30% a nie 10%.

Nie podajesz jak duży baniak ale po zdjęciach widzę że moim zdaniem masz wodę jak w stawie czyli stoi bo kubeł to ledwo biologię rusza a mechanika nie masz - Fan3 to ledwo natlenia wodę ale gówienek nie zbiera - wiesz jak ja bym wyłączył cyrkulator i pozostawił tylko jednego Hydorka 900l/h to ryby nie pływają tylko się snują  a też mam Tangę jak ty.

Jeśli ci okrzemki piasek zasiedliły to już zupełnie woda stoi - weż to palcami przemieszaj delikatnie jak grabiami by je schować pod spód .

Dam trzy porady do wykonania.

1/ zrób to co wskazałem powyżej

2/ zakup testy kropelkowe Salifert PO4 , JBL NO3 i JBL NO2

3/ unieś powrót z kubła do góry i nalej do naczynia o znanej pojemności np butelka pet 2l po coli i złap czas nalewania - policz ile leci w l/h z kubła.

zeolit dawno się zapchał bo start baniaka zapewne przeszedł a ponieważ jest zazwyczaj drobny to makabrycznie hamuje przepływ przez kubły więc teraz nic nie robi tylko jest hamulcowym - wywal i przy okazji wypłucz w wodzie z akwarium te rurki i to co na dnie kubła jest z syfu. Jak podasz ile leci przez kubeł to zobaczymy czy w gąbkę na zasys warto inwestować by mechanik jakiś powstał.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Na filmie Przemek mówi że gąbki w sumpie się nie sprawdzają, też tak uważacie? Jeżeli tak to dlaczego?
    • Ja też nie dopatrzyłem - policzyłem te szczeliny jako dwucentymetrowe. Spokojnie, cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.
    • Teraz się dopatrzyłem, że tam jest 4,2cm ale z przegrodami. Więc jeśli przegrody są 6mm to wychodzi 3 cm pomiędzy nimi. Mój błąd.
    • Mam w sumpie 3 pompy. Głowna - obiegowa Jebao 10000 l/h, pracuje na 1/3 mocy, ponadto 2 małe - jedna porusza kształtkami K1 mikro, druga pompuje wodę z sumpa do żłobka - takie pudełko z 12 l nad sumpem , do którego trafia odłowiony narybek. Jest cisza, znacznie ciszej, niż pracuje wiatrak w komputerze. Kształtki też miały hałasować, ale jakoś nie chcą 😉.
    • Uważam, że masz bardzo sensownie zaprojektowanego sumpa. Nie potrzeba dodatkowej przegrody przed pierwszą komorą, bo tam nic nie będzie, tylko rura spustowa. U mnie szczeliny między przegrodami zrobione są na 18 mm (bo tak pewnie łatwiej było kleić, włożyli płytę wiórową jako dystans) i to całkowicie wystarcza. W Twoim projekcie, pole przekroju takiej szczeliny ma 96,8 cm^2. To odpowiada rurze o średnicy ponad 11 cm. Rura spustowa jest dużo cieńsza, więc ro, co spłynie z akwarium na pewno przejdzie przez te szczeliny. Kaskadowe ułożenie przegród w sumpie jest jak najbardziej OK. Woda spadając będzie się lepiej napowietrzać. Ja tak nie mam, ale gdybym teraz projektował sumpa, to tak bym zrobił.  W projekcie to pominięto, ale warto pamiętać o podpórkach do kratek rastrowych. Media nie powinny leżeć na dnie komór, powinna być pod nimi wolna przestrzeń, żeby woda swobodnie obmywała wszystko, co jest w komorze. Sporo sensownych informacji o budowie sumpa znajdziesz tutaj:  
    • Witajcie, wiem że podobnych tematów było wiele, ale w sumie w żadnym nie znalazłem odpowiedzi. Będę stawiał nowy baniaczek i na 80% jestem zdecydowany na sumpa. Biorę jeszcze pod uwagę kaseciaka, bo znam ten sposób filtracji doskonale, ale skoro nie mogę wcisnąć większego zbiornika, to może „schowam” trochę wody pod spód 😉 do tego nigdy jeszcze sumpa nie miałem i ciekaw jestem czy faktycznie jest taki super ja piszą na fb. Akwarium 200x75x70h i to jest naprawdę maks jakie mi wejdzie.  Planuje sumpa 120x50x40h. Dostałem od kolegi projekt, który działa w jego troszeczkę mniejszym akwarium bo 200x70x70, zdjęcia poniżej: I taka ilość komór mi odpowiada, ale zastanawiają mnie przerwy między „spiętrzeniami” czy nie powinny być również 3cm ? I czy między pierwszą, a drugą też nie powinno być podwójnej szyby, co by to zmieniło na plus lub na minus? Drugie zagadnienie, to przeczytałem w tematach o sumpach, że wszystkie wysokie przegrody powinny być jednakowe, te niskie również. Czy to ma jakieś znaczenie? Jeśli dobrze myślę, to podczas normalnej pracy byłoby mniej wody w sumpie, ale z kolei trochę mniej mediów. Otwór w sumpie u mnie będzie zbędny, bo nie mam możliwości doprowadzenia kanalizacji w miejsce gdzie stoi akwarium. Czy ktoś bardziej doświadczony mogły się wypowiedzieć w temacie?
    • Fossorochromis rostratus  Mdoka Exochochromis anagenys  Dimidochromis strigatus  Copadichromis borleyi  Labidochromis careuleus Melanochromis kaskazini/parallelus  To jest 7... Ósmy w zależności od dostępności, cen, lub urody konkretnych egzemplarzy to będzie crabro lub protomelas mbenji thick lips. Mam nadzieję, że taka obsada zapewni mi wystarczającą różnorodność kolorów, kształtów i przede wszystkim zachowania. Jak wszystko pójdzie terminowo to ryby w marcu 🙂 
    • W żadnym wypadku Twoich wpisów tak nie odbieram, wręcz przeciwnie, są dla mnie cennymi wskazówkami. Generalnie jak zamawiasz akwarium o długości 2 metrów lub więcej, każdy Cię pyta i zarazem namawia na montaż sumpa. Odnoszę wrażenie, że miażdżąca większość osób posiadająca takie duże zbiorniki, ma jednocześnie sumpa. Dlatego ja, mimo, że na początku nie brałem tego pod uwagę, bo mam dwa wydajne i co ważne bardzo ciche kubełki, zacząłem na poważnie rozważać inwestycję w sumpa, który jak wspomniałeś uchodzi za bezsprzecznie  najwydajniejszą formę filtracji.  Jednak jak zacząłem głębiej analizować, jakie realne nowe korzyści ma przynieść mi ta inwestycja, zacząłem nabierać wątpliwości, czy takowe rzeczywiście będą, tzn. czy faktycznie będę w pełni lub przynajmniej w jakimś stopniu wykorzystywać ten olbrzymi potencjał mediów biologicznych sumpa, skoro już dzisiaj moje dwa kubły bez problemu redukują  NH3 i NO2 do 0. No ale z drugiej strony, litraż wzrośnie niemal o 80%, ryb też pewnie będzie trochę więcej, więc jakaś niepewność jest. Po pierwsze odnośnie buforu mojej obecnej filtracji biologicznej, a po drugie odnośnie klarowności wody, bo jednak do sumpa można załadować całe mnóstwo gąbęk o różnej gęstości, plus włókninę, którą łatwo i często można wymieniać. No ale jest alternatywa w postaci filtra kasetowego, który mógłby wspomóc jeden z kubełków, jako dużo tańsze, prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie od sumpa, a jeśli chodzi o estetykę, stanowiące podobne wyzwanie. Do tego czytałem i miałem okazję słyszeć w realu, że sumpy mogą dość mocno hałasować, choć zakładam, że to akurat wina montażu, dopasowania części czy poziomów wody w sumpie.   Jeśli chodzi o podmianę wody, niestety tutaj nie mam nowych możliwości, bo wymianie akwarium nie towarzyszy remont domu  Ale ja od lat wlewam wodę prosto z kranu, która ma idealne parametry dla Malawi, dlatego ta czynność nie jest dla mnie specjalnie uciążliwa. Na razie zamawiam i dogaduję detale dotyczące szafki ze stelażem. Za tydzień lub dwa, pewnie będę potwierdzał zamówienie akwarium, więc jeszcze kilka dni na rozmyślania mam... 😉 
    • Na jakie konkretnie gatunki się zdecydowałeś?
    • Podmieniam wodę raz na tydzień, czasem rzadziej, średnio ok. 15 cm słupa wody to będzie jakieś 25%.  Nie kieruję się pomiarami, zresztą wstyd przyznać, nie pamiętam, kiedy je robiłem, ale obserwuję akwarium - ryby pływają z reguły brzuchami w dół, biją się o jedzenia, rozmnażają się  (to mnie akurat mniej cieszy), więc chyba jest OK. Ja nie próbuję namówić Cię na sumpa, nie mam takiego doświadczenia, żeby twierdzić, że Twój pomysł na filtrację jest gorszy niż mój. Pewnie to co sobie zaplanowałeś wystarczy, ponadto, skoro masz dwa bardzo przyzwoite kubełki, to czemu tego nie wykorzystać? No właśnie. To jest moje pierwsze tak duże akwarium, więc nie mogłem się kierować własnymi doświadczeniami, tylko tym co piszą, a piszą, że sump jest najwydajniejszym sposobem filtracji, a kształtki najlepszym medium. To mam sumpa między innymi z kształtkami mikro K1. Wolałem przedobrzyć, niż potem kląć latami😉. zresztą nie istnieje pojęcie "nadfiltracja", za to pojęcie "niedostateczna filtracja" istnieje jak najbardziej. Akwaria Malawi wymagają znacznie lepszej filtracji, niż inne. Przy okazji, jak jesteś na etapie planowania (być może rada niepotrzebna, może masz to już ogarnięte), warto pomyśleć o jakimś mało obciążającym systemie podmian. Najlepiej podciągnąć sieć wodną i kanalizę do akwarium. Ja tak nie mogłem, mam w szafce trzystopniowy filtr narurowy podłączony trójnikiem do rury prowadzącej wodę z sumpa do akwarium. Do tego filtra doprowadzam wodę z łazienki wężem ogrodowym. Bardzo to upraszcza proces podmiany, największa robota to rozwijanie węży. 😉 W innym wątku jest zdjęcie tego urządzenia.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.