Skocz do zawartości

Wysokie parametry po leczeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam koledzy przenioslem temat do innego dzialu. Mianowicie mam problem po leczeniu ryb metronidazolem 250g. oraz bactoforte s zachwala mi się cała biologia (przed leczeniem wszystkie parametry ok).A teraz czas na wyniki testow: nh3 i nh4=0 mierzone testami kropelkowymi sera, no2 powyżej 0,4 mierzone Jbl, no3=25 mierzone Jbl . Purigen wyciągnięty do regeneracji wlane bakterie Azoo Super Psb parametry mierzone 2 razy dzienne. Podmienlem trochę wody dałem uzdatniacz  Prime i to tyle. Ryby ok chętnie jedzą i pływają podpowiecie co można jeszcze zrobić? czekać na pewno i robić małe podmiany?

Edytowane przez acer2244
Opublikowano

Ryby 3 dni głodówki nie zaszkodzi im a wręcz pomoże. Wody na razie nie podmieniaj. Łapy precz od akwa ;) poza pomiarem NO2 jutro.

Czy wsadzałeś węgiel po leczeniu ?

Opublikowano

Węgiel raczej wody nie wyklarowal ale leki pewnie wyciągnął. Tak jak mówisz nic nie będę się dotykał co najwyżej włożę purigen jeśli sie zregeneruje dziś i to na tyle.

Opublikowano

Tak jak pisał kolega...

Kontroluj no2 a jak osiągnie jeszcze wyższe wartości to podmieniaj wodę.

Biologia kuleje ale działa. Tak jak pisałem w Twoim innym wątku - miałem podobnie przy przesiadce z 450 na 980. No2 przez 1,5 miesiąca stabilizowałem poprzez podmiany aż w końcu jest niewykrywalne. NH3/4 miałem tak jak Ty czyli niewykrywalne. Spokojnie będzie doborze. Mierz No2 i obserwuj ryby.

Opublikowano

Na chwilę obecną nie powinno Cie interesować nic poza No2. Jeśli podskoczy do 0,6-0,8 to rób podmianę około 50%. Kontroluj też raz na jakiś czas NH3/4 żeby upewnić się, że ta część biologii działa.

• Dziękuję 1