Skocz do zawartości

Zmiana ze 112 na 350l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 15.11.2016 o 20:23, Zielak napisał(a):

Mogę jeszcze kupić inny jak będzie lepszy tylko że za ten płaciłem 2.4 kg:(

Rozwiń  

Ja za swój dałem 3,50 za 25kg :)

W dniu 15.11.2016 o 21:29, Zielak napisał(a):

Pojadę i może mi sie go uda oddać (50kg) zależało mi żeby był biały:/ będę kombinował z oświetleniem ale to dopiero jak już wszystko będzie na miejscu:)

Rozwiń  

50Kg do 350l to za dużo :) wystarczy spokojnie 30kg jeszcze pewnie zostanie.

Opublikowano
  W dniu 16.11.2016 o 07:46, Zielak napisał(a):

Jak chcę dać 5cm to napewno starczy? 

Rozwiń  

5cm? Przygotowujesz akwarium czy piaskownice? :P

Nie potrzeba tyle piasku, nie dosc, ze wyglada to srednio to jeszcze latwiej lapie trujace gazy ktore buduja sie z czasem. 

Opublikowano

Nie wiem czy starczy, wiem że 5cm to za dużo 3-4cm maksymalnie i będzie akurat i wtedy powinno starczyć  25-30lg. 

Ryby i tak Ci to wszystko przekopią i z jednej strony będziesz mieć 7 a z drugiej do podkładki się dokopią :) więc nie ma potrzeby sypać 5cm i zabierać rybom cenne litry.

Opublikowano
  W dniu 16.11.2016 o 08:07, Paulstick napisał(a):

5cm? Przygotowujesz akwarium czy piaskownice? :P

Nie potrzeba tyle piasku, nie dosc, ze wyglada to srednio to jeszcze latwiej lapie trujace gazy ktore buduja sie z czasem. 

Rozwiń  

Co jakiś czas czytam o strefach beztlenowych, tutaj o trujących gazach, nie wiem co jeszcze przeczytam? Dajcie już spokój ze straszeniem ludzi. Żadnych stref beztlenowych nie ma, ani gazów trujących. Nie w 5cm. warstwie piasku. Nie będzie ich w 10 i 15cm. warstwie. To nie roślinniak, gdzie pod piach daje się grubą warstwę ziemii, która ma inną gęstość, stan skupienia itd. 

I może ktoś zajmie się przeredagowaniem FAQ, bo ludzie tam są odsyłani i czytając tam porady, a później tutaj, mogą mieć mętlik w głowie. Znowu znalazłem niezgodne porady. Cytat z FAQ:

"Potem zasypujemy dno piaskiem, usypując warstwę najlepiej nie cieńsza niż 10cm."

• Dziękuję 1
Opublikowano

To ładnie proszę o kolejne podpowiedzi. Jutro jadę kupić pompe Jebao rw8 i filtr jbl i tu moje pytanie: 1900e czy 1500e. Mam jeszcze 700e którą chce przeznaczyć na "biologa" tak jak mi wcześniej doradzono. Co włożyć do 700 a co do 1500 badź 1900? Z góry dziękuje:)

Opublikowano
  W dniu 16.11.2016 o 10:34, Zielak napisał(a):

To ładnie proszę o kolejne podpowiedzi. Jutro jadę kupić pompe Jebao rw8 i filtr jbl i tu moje pytanie: 1900e czy 1500e. Mam jeszcze 700e którą chce przeznaczyć na "biologa" tak jak mi wcześniej doradzono. Co włożyć do 700 a co do 1500 badź 1900? Z góry dziękuje:)

Rozwiń  

Do biologa wystarczy 1litr dowolnego złoża np ceramikę,matrix...

Do mechanika gąbki+ewentualnie dodatkowo wata filtracyjna...

Opublikowano
  W dniu 16.11.2016 o 09:43, MatiK napisał(a):

a o strefach beztlenowych w naszych baniakach nie może być mowy :)

Rozwiń  

A tu się mylisz nie wszystkie ryby przekopują całe dno.

W dniu 16.11.2016 o 09:40, pozner napisał(a):

"Potem zasypujemy dno piaskiem, usypując warstwę najlepiej nie cieńsza niż 10cm."

Rozwiń  

Możesz podać w którym punkcie bo na szybko znalazłem taką informację 

J9. Jak gruba powinna być warstwa żwiru lub piasku w akwarium?

Zależnie jaki rodzaj pyszczaków hodujemy. Dla przeciętnej mbuny 5cm piachu/żwiru starczy. Dla gatunków kopiącej nonmbuny, np Placidochromis, Auloncara czy Cytrocara grubość podłoża może być znacznie większa.

Poprawiłem proponowaną gradację na 0,8-1,2 było 0,5-1 mm niby ok ale aktualnie proponujemy tą wyższą.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.