Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem pokazać jak ja zrobiłem (już prawie)  filtr narurowy metoda zgrzewania + Wąż i opaski zaciskowe,  rury 3/4"  korpusy 10"  pompa grundfos alpha 2 25-40.  Tylko jeszcze zasys i tu mam mały problem kupiłem sitko średnica 25 mm i niewiem jak podłączyć z resztą instalacji. Może ktoś ma jakieś pomysły?  

DSC_0183.JPG

DSC_0184.JPG

DSC_0185.JPG

Opublikowano (edytowane)

Tez jestem w trakcie projektu i zastanawia mnie jedna sprawa, a mianowicie wysokosc pompy. Wydaje mi sie ze mniejsze straty odnosnie podnoszenia slupa Wody byly by poprzez wyzsze zamontowanie pompy, na rowni z korpusami albo i jeszcze wyzej. 

Edytowane przez Martin_1980
Opublikowano

Powiem to tak szafki są kijowe pod względem miejsca i praktycznosci  no ale....., co do pompy to myślę że aż tak dużych strat nie będzie. Jeszcze trzeba z tym wystartować  :-/ 

Opublikowano

lajkonik - solidna robota w każdym calu:) pogratulować

IMHO wysokość zamontowania pompy i całego narurowca nie ma znaczenia ( podobnie jak przy kuble) bo to są naczynia połączone chyba że zasys do narurowca jest przez dno w akwarium otworem - wtedy podnoszenie jest -lustro wody/krawędz akwarium więc centymetry a nie metry.

Jak nalejesz wody to drugim obiegiem wróci sama do krawędzi akwarium.

Ale jak to włączysz i woda płynie to mają znaczenie opory przepływu z każdego metra rur, ich fi, kolanek, no i wkładów w korpusach. Natomiast ciśnienie jakie tam panuje jest znikome w porównaniu do obiegu C.O. więc te wstawki z węża bezpieczne.

Opublikowano
1 godzinę temu, lajkonik napisał:

Tylko jeszcze zasys i tu mam mały problem kupiłem sitko średnica 25 mm i niewiem jak podłączyć z resztą instalacji. Może ktoś ma jakieś pomysły?

Pokarz jak wyglądają.

Takie umiejscowienie korpusów będzie skutkowało mało komfortową obsługą, mało wygodnie będzie bez zamykania obiegi wody obsługiwać korpusy bliżej tylnej ścianki. Popełniłem ten sam błąd :(.