Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, led4grow napisał:

Generalnie chciałbym jak najwięcej grot, a do pojedynczego kamyczka dołożę jeszcze kilka i zrobię małe gruzowisko

..jeżeli robisz pod mbune  to faktycznie gruzowisko wskazane. Pamiętaj ,ze pysie też podkopują kamienie i tam sobie też robią groty.

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejWalb napisał:

..jeżeli robisz pod mbune  to faktycznie gruzowisko wskazane. Pamiętaj ,ze pysie też podkopują kamienie i tam sobie też robią groty.

Robią, ale jak nie leżą na płasko ;)

Opublikowano

Trochę rozkmine mam z kaseciakiem turbo 165x165mm.
Dwie opcje rozważam:
1. Komora smieciowa wraz z TMBT i grzałka w sumie 3cm, dalej gąbka i pompa
2f0ac55babccb071c7d9e954be7adfed.jpg

2. Komora smieciowa 5mm gąbka i później TMBT oddzielone kratka od komory pompy tez jakieś 3cm pomiędzy gąbka a komorą pompy
bd90778a85921791962b44f96a9683b7.jpg

Opublikowano (edytowane)

A nie zauważyłeś wpisów że przy kaseciaku turbo są problemy::(

1/ biologia koledze nie ruszała dopiero jak wymusił przegrodą wyjmowalną silny przepływ przez złoże  to mu biologia ruszyła.

Jak już biologia hula na całego to jej ten wymuszony silny przepływ widać nie jest taki niezbędny bo parametry wody miodzik.

2/ Jeszcze nikomu w wersji turbo nie ruszyło TMBT - pisałem musi być wymuszony silny przepływ przez całe złoże TMBT tak nie mniej jak 1000l/h

W tym co rozkmiecasz to nigdy nie będzie tego wymuszenia przepływu.

W wersji pierwszej woda będzie omijała złoże TMBT i prosto do gąbki wokół grzałki to samo w wersji drugiej.

Ciekawe jak pod tego Atmana 306  dasz 1litr ceramiki i co najmniej 1 litr TMBT .

Wiesz już 3 lata rozkmiecam te kaseciaki i coraz na nową wersję wpadam. Każda następna uwzględnia doświadczenia i uwagi całego grona kaseciarzy:D i płynące z tego doświadczenie.

Teraz mogę ci polecić wersję absolutnie nową pod nazwą - kaseciak uniwersalny czyli wszystkomający.

jest od razu narożny, prawy i lewy, boczny,i środkowy.

jest jednocześnie standardowy z dolną przegrodą do komory pompy ale i turbo bo przegrodę możesz wyjąć.

jest od razu do Atmana 306 ale i do DCS5000 czyli tylko przekładasz go z baniaczka 240l aż do 2000l zmieniając tylko pompy i ilość ceramiki i złoża biopolimeru ale wszystko ci się zmieści.

jest i z 0,5-0,7l Purolite jest od razu z 0,5l PhosExa i jednocześnie z TMBT i wszystko łącznie z grzałką 300W jest w nim uwzględnione. Więc robi biologię z NO2 < 0,025 , mechanikę , klaruje wodę i usuwa NO3 i PO4 do poziomów nie spotykanych w Malawi .

Właśnie zabieram się do klejenia takiego - wiesz po tych 3 latach uważam że minimalizm  kaseciaka fajnie wygląda ale kolejne większe wersje szybko trzeba kleić . Masz baniak jamnik bo długi i wąski więc rób raz a dobrze.

W zasadzie nie problem bo komplet formatek z fabertec.pl to ok 50 zł więc nie majątek ale te rewolucje w baniaku  przy kolejnej wersji - to one najbardziej zniechęcają .

Zrób raz i na zawsze taki:D wiszący byle na tylnym wzmocnieniu.

Kaseciak uniwersalny

20170105_095708.jpg

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 2
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam że dopiero po wsunięciu przegrody biologia mi ruszyła. Teraz działam bez przegrody i jest ok. Ja zrobiłem drugiego mini kaseciaka i przeciwnym rogu i mam tam grzałkę i blok z purolite (ale równie dobrze możesz dać TMBT i Phos). Oba przysłonięte delikatnie kawałkami tła. Wszystko działa jak należy i nie rzuca się w oczy. Jednego nie przemyślałem tylko i musiałem grzałkę wyciągnąć na zewnątrz komory gdyż tam był za mały ruch wody i w komorze cieplutko a na zewnątrz już niekoniecznie. Troszkę zabawy tylko jest żeby cyrkulację odpowiednią dać ale takie rozwiązanie jak najbardziej sprawdzone i działa ;) 

Edytowane przez kwiq
  • Dziękuję 2
Opublikowano

No to wtopa... Na szczęście są czujni forumowicze :) Brawo Decco za Kaseciak AllinOne!!

Najgorzej boli mnie ponowne zamawianie gąbki :( bo formatki kupuję osobiście w farberze...

Z tym purolite to też jest jakaś dziwna sprawa, bo nie powiem, że nie działa, śmiga od ponad tygodnia aż miło, dziś test No3=5 więc bajka, ale teoretycznie kupiłem kilogram i upchałem go w rurze 75mm z deklami od słupków 76 po spiłowaniu blaszek i całkowita długość wyszła 45cm!! Nie wiem dlaczego u większości jest 32cm, nie ma takiej opcji, żeby to tam weszło, a stukałem jedną stroną rury o podłogę, żeby weszło, więc nie mam mowy, że jest luz, poza tym działa wyśmienicie.

Do kasety zatem tego nie wepchnę, bo jej wys. to 42,5cm, a do rury 45cm jeszcze musiała by dojść pompka. Poza tym działa to nad akwarium z pompką 400l/h i według mnie może tak zostać, bo jestem z tego wynalazku b.zadowolony więc może kaseciak zrobić nieco węższy?