Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.01.2017 o 16:36, przemek wieczorek napisał:

Za dużo tutaj było z naszej strony gadania, a za mało pokazywania. 

Ciekawy zbiornik z perspektywami. Wymiar w przybliżeniu 280x80x83.Zmiescił się przez drzwi dosłownie o milimetry . Zainstalowany w wnęce na centymetry .Operacja trudna ponieważ akwarium dość ciężkie. 

DSC_2725_zpseod7kz8p.jpg

DSC_2755_zps5ppg760p.jpg

Robi wrażenie :)

W takiej sytuacji lepsze klejenie na miejscu czy mordowanie się z wniesieniem całości? 

Opublikowano
42 minutes ago, Post_Mortem said:

Jeśli można zapytać, ile waży taki zbiornik i z jakiej grubości szyby został wykonany ?

Tez mnie to zaciekawilo. Jesli szkło to 15mm z pojedynczym dnem to waga takiego akwaria okolo 315kg, przy podwojnym dnie prawie 400kg.

Opublikowano

Klejenie na miejscu u klienta nigdy nie będzie tak dokładne i pewne jak na miejscu w warsztacie .

Waga zbiornika o który pytacie to nie tajemnica .Łatwo podliczyć m2 szkła .  Waga szkła 15mm to 37,5 kg dla 1m2 . Zasada jest taka że z  podwójnego dna się nie buduje akwarii a stosuje dylatacje . Załatwia to całkowicie sprawę . 

Opublikowano
11 minutes ago, pozner said:

325x80x70. Myślałem o 350, ale największa tafla to 325cm. Wiem, że są większe, ale wtedy koszty są wielokrotne.

Rozumiem, ze sprzet do nurkowania już masz :D

Podwojne dna robia w Anglii, przy tego rodzaju akwariach. Nie znam się na technice klejenia akwarium, ale wage dobrze oszacowalem :) . I zeby byc upierdliwym to 37.4kg/m2 nie 37.5 :D