Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiesz co, a próbowałeś z inną gąbką? Bo ona też ma dużo do powiedzenia. Jeśli się nie myle to standardowo szut jest w zamkniętej obudowie. Gdybyś dał jakąś wielką gąbke i wydłużył otwór ssący to najprawdopodobniej byłaby poprawa.

Gąbek w zasadzie nie używam (w zasadzie, bo w szucie w jednej komorze są takie badziewne na "patykach", które u mnie jakoś niewiele syfu wyłapują :wink: . Większość zatrzymuje się na włukninie, więc dużo zależy od tego, jak dużo jej wepchnę do filtra, niestety, żeby było skutecznie, musi być jej sporo, czyli po 2-3 dniach lipa. Ja jakoś nie mogę się przekonać do gąbek "bez obudowy"... to rozwiązanie ma sporo plusów, ale minusy wg przeważają. Doszedłem więc do prostego wniosku- wracam do weipro :lol: .

Opublikowano

No to jak ty masz wate która wyłapuje na takiej małej powierzchni to wcale się nie dziwie że potrzebujesz dużej mocy... kicz i tyle. A nawet jak byś miał gąbke w obudowie to syf się wyleje trochu. Po godzinie nic nie ma:) Gąbki rulez:D

Opublikowano

no ja nie widzę potrzeby stosowania 30W 2000l/h, z "przyciszonym" przepływem np do połowy - dla mnie jakiś absurd - chociaż nie uważam żeby Wasze polecenie nie było słuszne... używacie, polecacie, proszę bardzo :wink:

Opublikowano
To chyba nawet nie chodzi tyle o marke co o przepływ i gąbke. W takim akwa przepływ rzędu 1100-1400l/h jest optymalny, a jesli dodatkowo kamienie poukładane są w sposób wykluczajacy nazwe to "martwe rejony" to nawet są tygodnie gdzie z dna nie mamy co odmulać.

O to mi chodziło, Atman śmiga a ja nie mam problemu z odchodami.

przecież to nie jest jakiś mega-wielki zbiornik, żeby do niego zaraz potrzeba było osobnej elektrowni.

Coś w tym jest, jako kubeł szaleje u mnie fluval 205, co prawda weteran już z niego ale daje sobie świetnie rade co nie zmienia faktu że będe musiał pomyśleć o zmienieniu go na lepszy model, do tego wew. Atman At-203f + wspomniana głowica. Wszystko razem troche prądu żre :cry:

Poza tym, co bardzo ważne, naprawdę rzadko trzeba czyścić samą głowicę. Cały czas dmucha, jak szalona. Polecam głowicę Atmana z pełną odpowiedzialnością

Nie sposób sie z Tobą niezgodzić

Opublikowano

Chyba się nie zrozumieliśmy :wink: ja nie mówię, żeby speede zamontował do swojego akwa głowicę 30w 2000l. Ja tylko napisałem, że nie zgadzam się z tymi, którzy mówią, że ta właśnie głowica ciągnie dużo prądu. Sprawdziłem inne produkty i chyba żaden nie bierze mniej W przy przepływie 2000l.

Reasumując, nie uważam poboru prądu w głowicy Atmana za wadę :wink:

Jeżeli chodzi o akwa speediego, oczywiście nie polecam stosowania głowicy AT203. Nawet przytłumiona zrobi pralkę. Ale są też modele niższe, które - nie da się ukryć - prądu pobiorą mniej. Proste, jak budowa czołgu :mrgreen:

Opublikowano

A czy ja cytując Ciebie napisałem żeby takową sobie zafundował?? Ja tylko stwierdziłem iż jest warta polecenia. I tak jeszcze na boku, gdybym uważał że ssa prund jak smok nie zakupiłbym jej.

Opublikowano

Widzę że rozgorzała zacięta walka o sprzęt do mojego akwarium ale muszę ją zakończyć.Kupiłem eheima professionela 2224 i turbo filter 1100 do środka. Zobacze jak zadzialaja.

Opublikowano

No i tak się słuchasz:D Za Eheima zapłaciłeś ponad trzy stówy a za dwie miałbyś tetre z większym złożem o ponad pół litra:) Ja nie mówie, że nie będzie działać czy cuś bo będzie no ale z racji że przepłacać nie lubie wolałbym osobiście te 180zł sobie odłożyć na grzałke i wewnętrzny. A tak koszty wzrasatają;) Oczywiście mówie o nowym sprzęcie bo jeśli kupiłeś gdzieś tanio używke swoją wypowiedź cofam.

Opublikowano
A czy ja cytując Ciebie napisałem żeby takową sobie zafundował?? Ja tylko stwierdziłem iż jest warta polecenia. I tak jeszcze na boku, gdybym uważał że ssa prund jak smok nie zakupiłbym jej.

Nie, nie, kamillo, makok napisał wyżej, że nie widzi sensu wkładania tej pompy do akwa speediego. A mi chodziło o to, że ja tej pompy nie proponowałem do takiego zbiornika. Z Tobą kamillo się zgadzam :wink: