Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, spiochu napisał:

Przy 112l to i pół litra taniej da radę :)

Jak nie pół litra do filtra, to pół litra przy robocie :lol:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie ;) Zastanawiam się jeszcze nad samym szkłem. Z takim oświetleniem, w tym biotopie, warto pakować się w OptiWhite? Cena takiego zbiornika to 300-400 zł w porównaniu do 150 zł za float. Warto? Widać różnice?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam po przerwie. Trochę czasu minęło, a ja dalej jestem w lesie z akwarium. Tym finansowym lesie ;) Start mocno się opóźnił, ale w sierpniu zamierzam już na pewno zamówić szkło i formatki PCV na filtr kasetowy i pokrywę.

Żeby nikt nie musiał czytać całego tematu raz jeszcze to podsumuję postanowienia na chwilę obecną:
- akwarium 80x40x40 ze szkła Guardian, robione na zamówienie w firmie Myciok, szlify trapezowe, silikon bezbarwny - 240 zł z wysyłką (gdyby kogoś interesowała cena)
- filtr kasetowy wg schematu DIY wraz z tłem PCV czarne
- piasek do paskownic z atestem z marketu budowlanego
- oświetlenie LED moduły samsung 6x11000K + 6xRGB + sterownik LED Dimmer PRO
- pokrywa biała PCV pod kolor mebli
- obsada P.Saulosi 5+1
- kamienie z lasu podobne do serpentynitu zielonego, w mojej okolicy jest tego pod dostatkiem

Teraz kilka pytań:
1) Moja kranówka ma wg strony wodociągów GH 10 i pH 7,0. Oczywiście kupię testy kropelkowe i zmierzę, ale już teraz zapytam, czy będę musiał podnosić twardość? Czy tylko pH? Odczyn podnosimy po prostu sodą oczyszczoną od razu przed dojrzewaniem akwarium, a później wraz z podmianami?
2) Jak rozwiązać problem mocowania modułów LED w obudowie? Przyklejać do pokrywy górnej, czy zastosować jakieś podłużne panele PCV, czy może płaskowniki aluminiowe? Jak rozmieścić kolory i w jakich odległościach, żeby zminimalizować widoczność tła w akwarium, a jednocześnie dobrze doświetlić zbiornik? Chętnie posłucham jak to u Was zostało rozwiązane.
3) Potrzebny mi będzie dodatkowo falownik? Czy może pompa w filtrze kasetowym załatwi sprawę?

Opublikowano
19 minut temu, mrkojiro napisał:

Teraz kilka pytań:
1) Moja kranówka ma wg strony wodociągów GH 10 i pH 7,0. Oczywiście kupię testy kropelkowe i zmierzę, ale już teraz zapytam, czy będę musiał podnosić twardość? Czy tylko pH? Odczyn podnosimy po prostu sodą oczyszczoną od razu przed dojrzewaniem akwarium, a później wraz z podmianami?

Z wodą nic nie robimy do czasu zakończenia dojrzewania biologii .

Tworząca się biologia tak zmienia wszystko że parametry w kranie nijak się potem nie mają do tych w baniaku i to bez sody.

Jak w dojrzałym baniaku będziesz miał pH 7,4 lub więcej to olewasz wszystkie KH i GH i wpuszczasz ryby.

Ważne by wodę od początku lać przez ustrojstwo i także tą w podmiankach.

22 minuty temu, mrkojiro napisał:

2) Jak rozwiązać problem mocowania modułów LED w obudowie?

Obsmarkać silikonem akwarystycznym wyjścia kabelków i przykleić na dwustronną  taśmę 3M która już jest przyklejona do modułów.

Kleisz możliwie z przodu pokrywy tak by RGB i białe były naprzemiennie.

Diody świecą bardzo szeroko i bez kolimatorów nie da się by nie oświetlały tła. Na dodatek nie ma kolimatorów do tych modułów IP68.

ad3 - falownik kupisz jak po bezowocnych próbach ustawienia cyrkulacji przy istniejącej filtracji będą zalegały kupska na piasku- teraz nie kupujesz . Teraz skup się na ustrojstwie i starcie baniaka - oczywiście jak już go otrzymasz.

Opublikowano

Rozumiem, że zanim wykonam ustrojstwo, powinienem sprawdzić ilość NO3 w kranie? Szczerze mówiąc zupełnie zapomniałem o tym wynalazku i konieczności jego stosowania. Dodatkowa stówka do kosztorysu. 

Opublikowano
9 minut temu, mrkojiro napisał:

Rozumiem, że zanim wykonam ustrojstwo, powinienem sprawdzić ilość NO3 w kranie? Szczerze mówiąc zupełnie zapomniałem o tym wynalazku i konieczności jego stosowania. Dodatkowa stówka do kosztorysu. 

witaj nikt nie powiedział ze Malawi jest tanie ,koszty są zawsze

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, mrkojiro napisał:

Szczerze mówiąc zupełnie zapomniałem o tym wynalazku i konieczności jego stosowania. Dodatkowa stówka do kosztorysu. 

Jak będziesz miał wodę w kranie ok to wcale nie musisz tego budować. 

Wystarczy na wszelki wypadek zastosować któryś z uzdatniaczy do podmian (ja stosuję i tak mimo że woda przechodzi przez wkład węglowy) a przy twoim litrażu to żaden koszt.

Edytowane przez eljot