Skocz do zawartości

Start 128-l P.Saulosi - kilka pytań

mrkojiro

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pisałam JBL 901 nie da rady jako filtr mechaniczny i biologiczny . Jest jeszcze wersja pośrednia między 901 a 1901, prawdopodobnie 1501 by się sprawdził. JBL-e mają już komplet fabrycznych wkładów. Niektórzy sprzedawcy dodają też coś co nie zawsze jest potrzebne np. zeolit, węgiel.

FiltrJblGreenlineE1501Budowa.jpg

2 godziny temu, mrkojiro napisał:

Na pewno posadziłbym rośliny przed wpuszczeniem obsady, ale czy w ogóle posadzę, to jeszcze przemyślę. Jak P.Saulosi są nastawione na rośliny? Raczej łagodniej podchodzą w porównaniu do innych pysków?

Myślałem nad filtrem i jednak zostanę przy kuble. JBL e901 ma 900l/min przepływu więc nie tak tragicznie. Wstępnie do filtra upcham 1 litr ceramiki, może jakiś absorber związków azotowych (?), może coś co podniesie pH jeśli będzie taka konieczność i reszta to gąbka, ale na pewno nie jakaś gęsta żeby tego przepływu nie blokować. Na wlocie oczywiście prefiltr z gąbki obowiązkowo. Jeśli będzie taka konieczność, to wrzucę jakiegoś mechanika wewnętrznego. Będzie w porządku?

To 900l/h(:D ) , to jest przy pustym filtrze, bez jakichkolwiek wkładów w środku:) Także normalnie, to jakieś 500L/h (Sprawdzę to u siebie :D )

Pokrywę również polecam wykonać ze spienionego PCW, do tego jakaś okleina meblowa, pod kolor mebli i jest super :)

U siebie przy pokrywie 120x40 używałem głównych formatek o grubości 10mm, pokrywa otwierana w 3/4 szerokości na zawiaskach i też myślę o dodaniu siłowniczków, tylko ciągle się zastanawiam, jak je zamontować, żeby nie były widoczne i spełniały swoje zadania :/

Witam ponownie :) Podsumowanie na chwilę obecną:

Akwarium 80x40x40, JBL e901, Aqua Szut Turbo 750 N, piasek kwarcowy do piaskownic z atestem, pokrywa pcv z modułami Samsunga 6W 1100K + 6W RGB, wspomniany sterownik Led Dimmer Pro, obsada P. Saulosi 1+4. 

W tym roku raczej z akwarium nie wystartuję. Wczoraj kupiłem auto i po podliczeniu tego ile jeszcze wydam (w tym cholernie drogie OC i pełne opłaty) stwierdzam, że do końca miesiąca będę jadł chleb posmarowany nożem :lol: Ale to da mi trochę czasu na więcej przemyśleń, a myślę jeszcze nad:

- kamieniami: nie wiem gdzie w pobliżu znajdę zielony serpentynit, ale ostatnio przechodząc koło rzeki zauważyłem w niej mnóstwo fajnych ciemnych skałek, w sumie podobnych do serpentynitu. Zrobię któregoś pięknego dnia zdjęcia i Wam wyślę. Jest tego dużo i różnej wielkości. Rzeka Pełcznica. 

- tłem: chciałem dać tło jednolite czarne, ale nie wiem czy nie zrobię tła z łupków, ale byłoby to tło zewnętrzne jeśli już. Jaki łupek się nada? Niektóre Wasze tła są genialne, muszę przyznać. Z naciskiem na te ciemniejsze wersje. 

Oczywiście, że 900 l/h haha :D na minutę to chyba do oceanarium. Szafka natomiast czeka niecierpliwie ;) Dodanie 20 cm szafki będzie trochę na wyrost bo wejdzie albo na drzwi, albo na biurko. Na próbę położyłem blat 95cm na szafce i 2 razy zahaczyłem o niego fotelem więc zostanę przy 80 cm długości. Poza tym wstawianie blatu automatycznie zaburzy zgodność wysokości sąsiadujących mebli, a estetyka też jest istotna.

15008054_1215712715155090_612313390_o.jpg

14954323_1215712635155098_2032153912_o.jpg

Edytowane przez mrkojiro

13 minut temu, mrkojiro napisał:

- kamieniami: nie wiem gdzie w pobliżu znajdę zielony serpentynit, ale ostatnio przechodząc koło rzeki zauważyłem w niej mnóstwo fajnych ciemnych skałek, w sumie podobnych do serpentynitu. Zrobię któregoś pięknego dnia zdjęcia i Wam wyślę. Jest tego dużo i różnej wielkości. Rzeka Pełcznica. 

No to czekamy na fotki kamieni...

13 minut temu, mrkojiro napisał:

- tłem: chciałem dać tło jednolite czarne, ale nie wiem czy nie zrobię tła z łupków, ale byłoby to tło zewnętrzne jeśli już. Jaki łupek się nada? Niektóre Wasze tła są genialne, muszę przyznać. Z naciskiem na te ciemniejsze wersje. 

Nad tłem nie masz się co zastanawiać,bierz czarne bo do wszystkiego pasuje ;) 

Pomysł z tłem zewnętrznych z łupków może nie do końca wypalić szczególnie jeśli będzie to tło za tylną szybą...Nie będzie to fajnie wyglądać moim zdaniem...

W każdym razie ja bym stawiał na czarne tło,a do tego te kamienie z rzeki :D 

Ło mało, miejsca tam a miejsca. ;) Drzwi nie musisz otwierać na pełną szerokość a w zasadzie to są zbędne i już masz 20 cm wygospodarowane ;)
A przy odrobinie chęci z szafki można zdemontować blat i w jego miejsce wstawić nowy :)
Tło z łupków zapewne nie będzie pasować do kamieni. To już lepiej czarne PCV...

Wysłane z telefonu

24 minuty temu, spiochu napisał:

To już lepiej czarne PCV

Ciekawa opcja muszę przyznać. Pomyślę nad tym jak będę zamawiał formatki na pokrywę. Gdzieś już widziałem tło z pcv za akwarium i prezentowało się bardzo "jednolicie".

24 minuty temu, spiochu napisał:

miejsca tam a miejsca

Już nic nie będę przerabiał :P ze zdaniem Kobiety w domu też trzeba się liczyć. Początkowo miało być krewetkarium 30x30x30, później jakiś niewielki roślinniak 60x30x35, a stanęło na 80x40x40 Malawi, więc i tak nie jest źle ;) Jak zobaczy jak pięknie to może wyglądać, to sama w przyszłości znajdzie 150 cm wolnej przestrzeni :D oby oby

Edytowane przez mrkojiro

9 minut temu, mrkojiro napisał:

Już nic nie będę przerabiał :P ze zdaniem Kobiety w domu też trzeba się liczyć. Początkowo miało być krewetkarium 30x30x30, później jakiś niewielki roślinniak 60x30x35, a stanęło na 80x40x40 Malawi, więc i tak nie jest źle ;) Jak zobaczy jak pięknie to może wyglądać, to sama w przyszłości znajdzie 150 cm wolnej przestrzeni :D oby oby

Po prostu pokaz swojej kobiecie fotki zbiorników kolegów z tego forum,może jeszcze zmieni zdanie i postawisz od razu większy zbiornik :) 

Póki co w tym mieszkaniu nie ma na to miejsca. Meble projektowałem i skręcałem sam, przemyślane w taki sposób, że nie da się tego nawet sensownie przemeblować. Sypialnia jest malutka więc tam akwarium nie postawię. Musi stać tu gdzie ta szafka. A 100 cm będzie mi przeszkadzał. Póki co to jest maksimum. Z tymi 150 cm to się nieco śmieję, bo nie wywalę telewizora przecież :P Mieszkanie to 35 m2, w tym 2 pokoje, kuchnia, łazienka i przedpokój. Na konkret zbiornik przyjdzie jeszcze czas.

2 minuty temu, mrkojiro napisał:

Póki co w tym mieszkaniu nie ma na to miejsca. Meble projektowałem i skręcałem sam, przemyślane w taki sposób, że nie da się tego nawet sensownie przemeblować. Sypialnia jest malutka więc tam akwarium nie postawię. Musi stać tu gdzie ta szafka. A 100 cm będzie mi przeszkadzał. Póki co to jest maksimum. Z tymi 150 cm to się nieco śmieję, bo nie wywalę telewizora przecież :P Mieszkanie to 35 m2, w tym 2 pokoje, kuchnia, łazienka i przedpokój. Na konkret zbiornik przyjdzie jeszcze czas.

Jeśli nie 100 to walnij 90cm :) 

Co do zbiornika 150cm to telewizor powiesisz na ścianie i git :D ...Miejsce wtedy będzie :P