Skocz do zawartości

Start 128-l P.Saulosi - kilka pytań

mrkojiro

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Pleziorro napisał:

kleisz płytę 100x40 i kładziesz na obecnej szafce, gorsza sprawa z tym łokciem 

Pomyślimy :D Jak wrócę z pracy to pomierzę i zobaczę, ale słabo to widzę.

2 minuty temu, rosa1986 napisał:

Spójrz jak to wygląda u mnie :)

Zdecydowanie mi się podoba :D Takie glony wręcz wskazane. Takich się nie obawiam ani trochę. 

2 minuty temu, egon44 napisał:

Mam taki plik co wylicza ilość potrzebnych formatek do zbudowania jej...Wtedy zamawiasz gotowe formatki,sklejasz i gotowe...

Możesz podesłać na PW, będę wdzięczny :) 

Takie zainteresowanie tematem sprawia, że najchętniej już w tej chwili zacząłbym kupować sprzęt. No ale póki co jadę po auto w ten weekend i zobaczymy ile zostanie. Pewnie w grudniu już zrobię zakupy. Mam taką nadzieję.

3 minuty temu, mrkojiro napisał:

Pomyślimy :D Jak wrócę z pracy to pomierzę i zobaczę, ale słabo to widzę.

Zdecydowanie mi się podoba :D Takie glony wręcz wskazane. Takich się nie obawiam ani trochę. 

Możesz podesłać na PW, będę wdzięczny :) 

Takie zainteresowanie tematem sprawia, że najchętniej już w tej chwili zacząłbym kupować sprzęt. No ale póki co jadę po auto w ten weekend i zobaczymy ile zostanie. Pewnie w grudniu już zrobię zakupy. Mam taką nadzieję.

Ok wyślę zaraz tobie plik na PW...

Na razie sugerował bym się wstrzymać z zakupem sprzętu a skonsultował bym to z kolegami...

Lepiej dokładnie sprawdzić co tobie będzie potrzebne a potem działać...Nic na siłę nie bądź jak niektórzy młodziankowie na tym forum :D 

4 minuty temu, egon44 napisał:

Lepiej dokładnie sprawdzić co tobie będzie potrzebne a potem działać...Nic na siłę nie bądź jak niektórzy młodziankowie na tym forum

Do grudnia zdążę rozwiać wszelkie wątpliwości, tak myślę. Poza tym już w pierwszym poście napisałem, że bez pośpiechu. Pośpiech to tylko przy zbieraniu wody z podłogi :D 

Jeszcze zapytam: co sądzicie o roślinności w tym biotopie? Myślałem o nurzańcu w prawym tylnym rogu akwarium i niewielkim anubiasie na kamieniu w 1/3 długości po lewej. Nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać. Temat dość kontrowersyjny i nie wiem jeszcze czy się zdecyduję, czy nie. 

58 minut temu, egon44 napisał:

Rośliny to tylko kwestia twojego gustu...

Do mnie jednak one nie przemawiają ;) 

Tu się jednak Andrzeju nie do końca zgodzę z Tobą, przede wszystkim to kwestia obsady :D.

Oczywiście możemy dla własnego gustu wsadzić zielone, ale to czy się utrzyma to zależy nie od naszego gustu tylko od temperamentu i nawyków żywieniowych obsady. Ty mi niedawno pisałeś żebym przycisnął swoje nurzańce kamieniami, ja już nie odpisałem, ale tu Ci napiszę, w małym baniaku Saulosi kopią w pobliżu roślin, ale w dużym baniaku, ryby tną liście zębami jak kosiarki. A wiesz, że mam tam dobrych kopaczy jak Maingano i gdyby tylko miał koncepcję na dołek to roślinka by wytrzymała około 15 minut ;)  A jednak pocięte, poniszczone ale utrzymują się w Czarnej Perle 2 od sierpnia i podejrzewam, że gdyby nie kosiareczki Labidochromis Hongi to by całkiem nieźle się miały. Także wszystko zależy od nawyków ryb i gra jest jak w rosyjską ruletkę :)

A naszemu koledze napiszę tak, jeśli chcesz zaryzykować parę złociszy z szansą jak 1 do 10 :) to śmiało daj zielone, tylko nie spodziewaj się że to się utrzyma. I nie bądź zawiedziony jak zniknie po 2 tygodniach. Ale jak już będziesz miał, to mamy tu kilku zielarzy na forum i kilka patentów aby jednak odrobinkę dłużej utrzymać krzaki przy tych naszych pływających wariatach.

Plezi w sumie dobrze prawisz,ale poniekąd to też zarówno sprawa naszego gustu ale już w to nie wnikam ;)...Przykładowo u mnie nie mają prawa bytu rośliny(dawno temu próbowałem czy to z nurzańcem czy to z anubiasem) które zostały albo wykoszone do zera,albo wykopane i pływające po powierzchni...Tylko że ja sadziłem rośliny jak ryby miały ustalone rewiry gdzie zapewne naruszyłem ich rewir,więc to mogło być przyczyną ich wykoszenia...

Ale u ciebie może być inaczej :Dbo -

1. Masz młodą obsadę,która dopiero obiera swoje rewiry i jest szansa że rośliny zostaną nienaruszone

2. Miałeś wcześniej posadzone rośliny w zbiorniku przed wpuszczeniem ryb a to też +

3. Gdybyś później posadził rośliny mając już wpuszczoną obsadę to już mógłby być problem,bo naruszałbyś ewentualny rewir samców,gdzie zapewne spokoju rośliny by nie zaznały...

Ogólnie to jedna wielka ruletka czy jakieś rośliny się utrzymają czy nie przy naszych rybach,oczywiście ważne jest jakie preferencje żywieniowe mają dane gatunki które posiadamy,ale to już różnie bywa u każdego z nas... ;) 

Na pewno posadziłbym rośliny przed wpuszczeniem obsady, ale czy w ogóle posadzę, to jeszcze przemyślę. Jak P.Saulosi są nastawione na rośliny? Raczej łagodniej podchodzą w porównaniu do innych pysków?

Myślałem nad filtrem i jednak zostanę przy kuble. JBL e901 ma 900l/min przepływu więc nie tak tragicznie. Wstępnie do filtra upcham 1 litr ceramiki, może jakiś absorber związków azotowych (?), może coś co podniesie pH jeśli będzie taka konieczność i reszta to gąbka, ale na pewno nie jakaś gęsta żeby tego przepływu nie blokować. Na wlocie oczywiście prefiltr z gąbki obowiązkowo. Jeśli będzie taka konieczność, to wrzucę jakiegoś mechanika wewnętrznego. Będzie w porządku?

Na pewno posadziłbym rośliny przed wpuszczeniem obsady, ale czy w ogóle posadzę, to jeszcze przemyślę. Jak P.Saulosi są nastawione na rośliny? Raczej łagodniej podchodzą w porównaniu do innych pysków?

Tak jak pisałem to jedna wielka ruletka,możesz posadzić,a potem zobaczysz co będzie :) 

Może akurat się uda ;) 

Myślałem nad filtrem i jednak zostanę przy kuble. JBL e901 ma 900l/min przepływu więc nie tak tragicznie. Wstępnie do filtra upcham 1 litr ceramiki, może jakiś absorber związków azotowych (?), może coś co podniesie pH jeśli będzie taka konieczność i reszta to gąbka, ale na pewno nie jakaś gęsta żeby tego przepływu nie blokować. Na wlocie oczywiście prefiltr z gąbki obowiązkowo. Jeśli będzie taka konieczność, to wrzucę jakiegoś mechanika wewnętrznego. Będzie w porządku?

Wszystko ok tak jak piszesz,tylko z takim przepływem JBL e901 będzie służył tylko i wyłącznie jako filtr biologiczny,więc dodatkowo mocny mechanik będzie potrzebny...